Paratoner Montajı ,fikre ihtiyacım var

megtorLas

Üye
Katılım
23 Eyl 2010
Mesajlar
165
Puanları
1
Herkese Merhabalar

Otel ve farklı tesislere paratoner montajı yapmaktayım. Elime gelen yeni işte ise tavsiye ve önerilere​
ihtiyacım var. 3000m2 'de bir tesis var ve tamamen metal aksamlar üzerine inşaa edilmiş. Fabrika taşıyıcı kolonlar ve kolonlar arası duvarlar falan hepsi metal. Korunması istenen bilgisayarların yoğun olduğu bölüme bir paratoner talepleri var. Ancak metal aksamlarla irtibat halinde olmadan bunu nasıl sağlayabilirim ? Aklıma 1-2 öneri geliyor ancak tavsiye ve tecrübelerinize de ihtiyacım var. Faraday kafesi maliyet açısında uzak duruyorlar. Demir direk üzerinden kabloyu inmem lazım mesela. Kolay Gelsin ,hayırlı Ramazanlar
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
elektrik pano montajında kullandığımız izalatörler işini görmez mi?Paratonerin bakır kablolarını metal yüzeyden izalatörlerle toprağa taşısan olmaz mı?
 
Tesis önü araç park alanı falan yokmu uzun galvaniz poligon aydınlatma direkleri var, hatta yakalama ucuda tepesinde kendi gövdesinden çıkıyor. İlave olarak Tesis içi iç yıldırımlık (A.G. Parafudr) kullanmayı da kesinlikle ihmal etmeyin.
 
Topraklama direncini < 10 ohm olarak yapmak şartiyle,iniş iletkeninin metal kısımlara montajında sorun olmaz.Metal kısım direncinin ! küçük olduğunu kabul ederek,paratöner için ayrı topraklamadan kaçmak doğru olmaz.İlava olarak,iç yıldırımlık tesisatı da kurmanız gerekir.Topraklama direnç değerinin daha küçük değerde olması büyük avantajdır.Tabiiki en uygun koruma şekli Faraday kafestir.
 
Öncelikle teşekkürler ilgili mesajlarınız için. İzolatör bana da mantıklı geldi ,malzeme bulmaya çalışıyorum. Ayrı bir iniş direği ,pek uygun olmaz kısaca hoş olmaz yeri düşündüğümüzde ancak başka bir tesis için mantıklı bir çözüm. Faraday kafesi muhakkak ki en mantıklı çözüm ancak malesef dediğim gibi işletme sahipleri hep işlere önce maliyet olarak yaklaşıyorlar ,hak vermiyor değilim ,bizlerde en kısa yoldan çözüm üretmeye çalışıyoruz. Topraklama direncini düşük tutarız diyeceğim ama benzer yerde bir tesis yapmıştık ,değeri ne kadar düşürebiliriz bilmiyorum. Buna birde topraklama yıllık ölçümlerine ve varsa problem gerekli işlemlerin yapılmasına sıcak bakmadığı için tesis sahipleri ,buna da pek güvenemem açıkçası. Çift devre 50mm² bakır kablo inebileceğim izolatör nereden bulabilirim ? Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Saygılarımla
 
Topraklama direncini düşüren sıvı var bunu Kocaeli de bir firma üretiyor. Kocaeli bayii benim tanıdığım bir firma onlarla tanıştırabilirim istersen.Özelden yazarsan firma bilgilerini veririm eğer böyle bir ürüne ihtiyacınız varsa!
 
Topraklama direncini < 10 ohm olarak yapmak şartiyle,iniş iletkeninin metal kısımlara montajında sorun olmaz
aynen öyle.
ayrıca tesisin selameti açısından paratoner topraklamasını temel topraklama ile birleştirmeniz gerekmektedir. Onun için direk dahi düşünüyorsanız tesis topraklamasına kolayca montaj yapabilmeniz için yerinin önceden ayarlamanız gerekebilir
 
Harici paratoner direği ve topraklaması yapmanız lazım. Yukardan ilişiği kestiniz ama aşağıda sistemleriniz aynı tehdit altındadır. Kaç milyon joule enerji olabilir bilmiyorum fakat ona izelatörden atlama, köşeyi dön, tesis topraklamasına karışma diyemezsiniz !

aynen öyle.
ayrıca tesisin selameti açısından paratoner topraklamasını temel topraklama ile birleştirmeniz gerekmektedir. Onun için direk dahi düşünüyorsanız tesis topraklamasına kolayca montaj yapabilmeniz için yerinin önceden ayarlamanız gerekebilir

PLC toprak ucunda 1.5 V gerilim oluşursa yanabilecek modüller mevcuttur. Söylediğinizde ciddimi siniz ? Ben mi yanlış biliyorum ?
 
modbus haberleşme modülümüz tesis topraklaması ile paratone topraklaması ayrı olduğu için yandı. emo da da artık birleştirilmeli yönünde bir yönelim var. Daha bu konularda iyi olduğumu söyleyemem başıma gelen bildiğimi düşündüğüm konularda yazıyorum.
bu konuda biribirimize katkıda bulunabiliriz. bilimsel bir bilgiyle yaklaştığınızda fikirlerimi değiştirmeye açık olduğumu bilmenizi isterim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst