OG Kablosu

zknac_27

Üye
Katılım
10 Nis 2013
Mesajlar
58
Puanları
1
Dun gece kompanzasyon panosunda bir patlama meydana geldigi haberini ustalarımızdan aldık gelip baktıgımızda akım sınırlama reaktörlerinden 2 tanesi patlamıstı.ölçümlerimizi yapıp reaktörleri değistirerek devreye tekrar aldık bi sıkıntı yok su anda ancak,kompanzasyon odasına gelen og kablolarımızın tavadan atladıgını ve yere düstügünü gördük.sanki birisi tutup kabloları tavadan düsürmüstü.bunun sebebi ne olabilir?daha önce basına boyle bir olay gelen oldumu ?

Saygılar
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Amper yasasına göre bir manyetik alandaki bir iletkenden akım geçerse o iletkene bir kuvvet etki eder. Bu kuvvetin şiddeti geçen akıma göre artar. Sizin orda üç faz kısa devresi olmuş. Binler mertebesinde akan akım 8 şiddetindeki deprem gibi herşeyi silkeler. Durum bu.
 
Konuyla ilgili başımdan geçen bir olay ve başka bir örnek:

İşletmede 1000 kVA'lık bir trafonun sekonder çıkış A.G kablolarından (6x(3x150+70 mm²)) birine ek yapıldı, Ek yapılırken kablolar rengi rengine eklendi. Ek işlemi bittikten sonra trafoya enerji verdik, Trafo büyük bir gürültüyle sanki bir eşek gibi anırmaya başladı :) Ek yapılan kablo kanalda bir yılan gibi savruluyor, zıplıyor, damarlarının içinden buhar/duman çıkıyordu. Tabii trafo koruması yok, kesici açamadı, biz kesiciyi açarak trafoyu ve kabloyu kurtardık.

Sonradan anladık ki eklediğimiz dışarıdan getirdiğimiz kabloda başka bir ek daha varmış, bu kablodaki renkler aynı olmasına rağmen ek rengi rengine yapılmamış, tabii biz de ölçmeden ekledik, eski ek rengi rengine olmadığı için fazlar kısa devre, haliyle trafonun sekonderi direkt olarak kısa devre olmuş oldu.

Bu olaydan sonra, her ne olursa olsun 3 kere ölçmeden, kontrol etmeden hiçbir şeye enerji vermem.

kısadevre.jpg
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,371
Mesajlar
917,084
Kullanıcılar
450,244
Son üye
halilsezen

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst