nasıl başlamalıyım...??

demise

Üye
Katılım
17 Mar 2010
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
33
ben elektrik elektronik öğrencısıyım ikinci sınıfa yeni geçtim....
kondasatör direnç pil gibi basıt devre elemanlarıyla kendımı geliştrimeye yönelık devreler yapmak istiyorum...nerden nasıl başlamalıyım yardımcı olursanız sevinirim

saygılarımla....
 
Bu sene devre analizi ve elektronik devreler isimli alacağın 2 derste tüm bu elemanların özelliklerini öğreneceksin.O zaman düşünerek birşeyler tasarlayabilirsin.
 
Elektronik devre simülasyon programları var. Electronik workbench gibi, Multisim gibi , şimdilik onlarla denemeler yapabilirisn.
 
bu programlardan hangilerini önerirsiniz cunku meslekı acıdan sıfırım....
 
Multisim , daha sonra da Proteus ( ISIS & ARES ) işine yarayacaktır.
 
şuan mıltısımı ındırıyorum nasıl şeyler yapabilirim örnek verebilir misiniz?
 
internette arama yap.Elemanları öğrendikten sonrada pratik uygulamalara geçersen işin kolaylaşır
 
İlk başlangıcı dirençlerle devre kurup voltmetre ve ampermetre ile ölçümler yaparak yapabilirsin.
 
Öncelikle teoriyi çok iyi öğreniniz, direnç bağlamak lehim yapmak vs. bunlar size teoriyi öğretmez. Elemanların çalışma mantığını iyice kavradıktan sonra bilgisayarda simülasyonlar yapınız. Olayı gerçekten kavradı iseniz simülasyon sonuçlarını önceden kestirebilmeniz gerekir. Devre analizi derslerini sadece verilen devreleri çözüp belirli yöntemleri uygulamak olarak göremeden, arka plandaki mantığı düşünerek sonuçları inceleyiniz. Daha sonra pratik uygulamalar yaparak, özellikle osiloskopda dalga şekillerini gözleyiniz, gerçek elemanlar ile ideal elemanlarla çalışan devreler arasındaki farkları irdeleyiniz.

Kalıcı olması açısından basit bir örnek vereyim. Size ac kaynaklı bir seri R, RL, RC ve RLC devreleri verilmiş olsun. Devre bilgilerinizi kullanarak bunları analiz ettiniz, bütün akım ve gerilimleri, güçleri buldunuz. Asıl önemli nokta bundan sonra bulduklarınızı yorumlamaktır. Mesela omik direnç devresinde(R), akım ve gerilimin aynı fazda olduğunu göreceksiniz, ayrıca reaktif güç "0" çıkacaktır. Sadece aktif güç değeri bulacaksınız. RL devresinde akım gerilimden geride olacaktır, RC devresinde ise ileride.Ac kaynağa seri L ve C devrelerinde ayrı ayrı reaktif güç akışı simülasyonu yaparsanız bunların 180 derece faz farklı olduğunu göreceksiniz. Bir bobin gerilimi ile akımını incelerseniz aralarında 90 derece faz farkı olduğunu göreceksiniz vs...

Bunun gibi her konuda elde ettiğiniz sonuçları yorumlayarak, öğrendiğiniz teori ile harmanlarsanız eminim ki bu işin mantığını oturtup, ezberden kurtulmuş olacaksınız.

Başarılar...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,901
Kullanıcılar
450,193
Son üye
Kronoss

Yeni konular

Geri
Üst