Nötr toprak karmaşası

kukileyta

Üye
Katılım
18 Ağu 2017
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
28
merhaba fabrikamiza ges kuruluyor.

18 tane 100kw gucun inverter var. inverterler ges panosuna 4 kutuplu busbar ile baglaniyor. inverterler busbara 3x70+35 nyy kablo ile busbar baglanti kutusuna girmektedir.

lakin sorum su ki inverterde 35lik kabloyu notr icin degil topraklama klemensine girip yukarida busbarin notr'une girmisler. yani inverterdeki notr klemensi boş onun yerine topraktan alip busbarin notrune baglamislar. yani topraklama ve notr'u ayni yapmislar. bu dogru bir uygulama mi?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bir sistemde Nötr ve PE nin bir kez bağlanması esastır. Sisteminizde Şebeke bağlantısı olup olmadığını yazmamışsınız. Batarya da kullanılıyor mu?
-Şebeke desteği varsa zaten panoda N-PE bağlantısı yapılmıştır.
-Şebeke desteği ile bataryayı kullandığınızde elektrik gittiğinizde inverterlerden bir tanesini bu bağlantıyı otomatik yapmalıdır. UL sertifikalı ürünler zaten yapar.
 
Merhaba,

GES'lerde, inverterlerde nötr ile toprak iletkenini kesinlikle birleştirmeyiniz. Toprak iletkenlerinde çok fazla kaçak akım okursunuz, ayrıca inverterleriniz de düşük performansta çalışır. Busbar nötründen gelen kabloyu inverter nötrüne girmenizi, inverter toprak uçlarını da harici bir kabloyla topraklamanızı tavsiye ederim.
Ek olarak nötr iletkeninde de yarı kesit kullanım uygulaması yapmanızı da tavsiye etmem elektrik üretim tesisleri için.
 
Son zamanlarda şartnamelerde nötr bağlantısı yapılmaması yönünde istekler var, yani doğru bir uygulama
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,752
Kullanıcılar
449,973
Son üye
sfc16

Yeni konular

Geri
Üst