motorlar boşta çalışırken cosq lerin değişimi

ayhan76

Üye
Katılım
21 Eki 2008
Mesajlar
201
Puanları
1
Yaş
39
selam arkadaşlar.55kw 3000 d/dk lık bir kompresör motorumuz var.bu kompresörü kompanzasyonunu bireysel yapmam lazım.yani kompresör çalıştığında kontaktör çekecek ve kondansatörü devreye alacak.durduğunda duracak.motor etiketinde cosq 0.83 yazıyor.benim sorunum bu kompresör zaman zaman boşa geçiyor.boşa geçtiğinde motor akımı 100 amperden 50 ampere düşüyor.bu sefer sayaç reaktif çok fazla yazıyor. motor boşa geçtiğinde cosq de düşme oluyor galiba.sebebi nedir ve bu sisteme bireysel kompanzasyon yapamazmıyız.yardımlarınızı bekliyorum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Motorun bobin sargıları sabit olduğundan çektiği reaktif güç matematiksel olarak aynıdır. Ancak motorun aktif gücü tam yükte sabit reaktifin aktife oran Cos olarak 0,83 iken, boşta çalışmada aktif güç değeri düşeceğinden reaktif gücün aktif güce oranı 0,2 seviyesine yükselmektedir.

Bir başka deyişle motor tam yükteki tanjant fi açısı %67 iken, boşta çalışmada tanjant fi açısı %489'ları bulabilmektedir. Bu durum aşırı endüktif reaktif çekilmesine neden olmaktadır.

Çözüm olarak; Eğer bireysel kompanzasyon yapmak istiyorsanız

Röleli ampermetre kullanabilirsiniz. düşük akım ölçümünde düşük akım rölesi çekecek ve boştaki çalışma durumu için gerekli olan kondansatörü devreye alacak, tam yükte yüksek akım rölesi çalışacak ve tam yük için gerekli olan kondansatörü devreye alacak.
 
durceylan arkadaşın dediğinide yapabilirsin sana tavsiyem bu kompresör hattına bir adet reaktif güç kontrol rölesi bağlayıp farklı zamanlardaki ihtiyaç olan kondansatör yükünü hesaplayıp gerekli sayıda kademe ile net bir şekilde çözebilirsin
 
arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.amper rölesi hangi marka tavsiye edersiniz.sonuçta maliyetide ucuz olmalı.reaktif güç kontrol röleleri ucuz değil ama akım kontrol rölesi fiyatınıda bilmiyorum.hangisi ekonomik olur.
 
ENTES
bu linkten bakabilirsin birde akım trafosu kullanman lazım rekaktif güç kontrol rölesinden hesaplı olur
 
teşekkürler arkadaşlar.birde aklıma şu fikir geldi.kompresörün basınç şalterinin kontağını kullanmayı düşünüyorum.sonuçta basınç şalterine göre yüke boşa geçiyor.yükteyken bir grup kondansatör devreye girer.boşa geçtiğinda diğer kademeyi devreye almayı deneyeceğim.böylelikle maliyetsiz bir iş olur diye düşünüyorum.sizce yanlışmı düşünüyorum.?
 
merhaba arkadaşların önerilerine saygı duyarım anacak kayda değer bir sonuç almak istersen reaktif güç kontrol rölesi en mantıklısı. komprasörün çektiği akım voltaj yük ve diğer unsurlara göre farklılık gösterebilir.
 
Şimdi kardeş sana üst düzey bir mühendislik çözümü önereceğim;
1---Komprasör motorunun enerji devresine analizör bağla.
2---Anladığım kadarıyla motorun tam yükte 100 A'de ve Boşta 50 A'de çalışıyor bu iki çalışma bölgesi için analizörden motorunun çektiği Enüktif reaktif gücü not al.
3---Ölçtüğün bu endüktif reaktif güç değerleri sana kullanman gereken kondansatör grublarını söylecek. Gerekli kondansatör güçlerini belirledikten sonra Kondansatör gruplarını motorunun fazlarına seçtiğin sigortalar üzerimden bağla.
4---Bundan sonra reaktif güç kontrol rölesi bağlaman gerekecek sonra kondansatör grublarını röleye tanıtman ve rölenin parametrelerini ayarlaman gerececek. Ayrıca panoya kondansatör grubları için otomatik ve manuel anahtarı koyarsan faydalı olur rölenin bozulduğu durumlarda kompansazyonu elle yapmanı sağlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,659
Kullanıcılar
449,943
Son üye
Ali4129

Yeni konular

Geri
Üst