Motor Sesi Azaltilabilir mi?

ertan2002

Üye
Katılım
9 Eki 2009
Mesajlar
51
Puanları
1
Yaş
38
Selam arkadaslar

Kücük bir proje yapmayi düsünüyorum ve düsük voltajli calisan DC motor kullanacagim ve ileriki asamalarda daha kücük motorlara ihtiyacim olacak.

Simdi sorularim söyle
1- kücük bir DC motordaki (hazir) cikan ses nasil yok edilir ya da min. edilir?
2- daha kücük motorlar tasarlanabilir mi (mm lik motorlar atiyorum 5 mm lik hareketli parc) ve bunu türkiye'de kimler imal edebilir?

ben elektronik ve bilgisayar okudum ama elektrikle ilgili dersler de aldim. Cok fazla bilgim yok, basit bir kac kez bobin sarimi vs yaptim, az cok stator, rotor ve indükleme kavramlarini biliyorum ancak bilgim üstteki sorularima cevaplandirmaya yetmiyor :)


Aslinda konuyu acarken aklima geldi smd motor diye arattim aliexpresste söyle motorlar var
https://de.aliexpress.com/item/50pc...er-Motor-SMD-Motor-with-touch/1768140739.html
bunlari siparis edip bakmak lazim ama bana daha ilerisi gerekiyor. sistemimi hareket ettirmesini saglayacak bir mekanizma yapmam lazim. Sanirim bir mekanikci bu isi cözer? Bu konuda kücücük bir fikir bile benim icin önemli. Farkli projeler gelistirme icerisindeyim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Motorlardaki gürültü seviyesi öncelikli olarak motor mekanik aksamının kalitesiyle belirlenebilir.
Sonraki unsur devir unsurudur ki, yapı kalitesi mümkün olan en yüksek devri ve torku elde edebilir.
2000RPM devirle dönebilen bir motoru 900RPM devirle döndürmek gürültüyü nispeten azaltmaktadır. Ancak bu unsur mekanik yapı doğrultusunda belli kriterlerle sağlanabilmektedir.
Buna bir örnek vermek gerekirse eski teyplerde kullanılan DC motorlardır.
Belli bir tork ve devir istenmesi halinde bu iş için tasarlanmış özel motorlar bulunmaktadır.
Örnek kombi cihazlarında kullanılan motorlar.
 
bir de projeni karalama şeklinde olsa bile resmini paylaşırsan yorum yapacak arkadaşların daha çok fikri olur.
 
@Mr_YAMYAM, degerli bilgileriniz icin tesekkürler anladim olayin nasil oldugunu. Sanirim projede kullanirken bu motorlar özel tasarlanmasi gerek. Cinden o kücük motorlari alip bi bakarim öncelikle isime yarayip yaramadigima. Ancak tek motor yetmeyecek bana mekanik aksamlar da gerekecek.


@paskomya, bu proje benim türkiye'ye dönüs projem olacak daha zamani var :) Suan kablosuz sistemler üzerinde arastirmalar yapiyorum ve uzmanlasmak istiyorum. Bu kücük motor olayi kafami kurcaliyordu, biraz netlessin diye konu actim, yoksa simdi lazim olan bi sey degil. En azindan bi seyler daha ögrenmis oldum. Zamani geldiginde insallah yapacagim :)
 
Sn.ertan2002,linkini verdiğin SMD motorlar, cep telefonlarında titreşim için kullanılıyor. Bakmak için getirtmene gerek yok, eski telefonların içinden çıkarabilirsin. Telefon tamircilerinden bedavaya bile bulabilirsin.
 
@ertan2002

Eğer küçük ama kaliteli motorlar arıyorsan tavsiyem (biraz pahalıdır):
https://www.maxonmotor.com/maxon/view/content/index
isvicre ürünüymüs :) ben de isvicre'de yasiyorum.Evet baya pahali bir motor. Proje zamani temin edip inceleyecegim. Toptan alimlarda vs indirim olabilir.


Sn.ertan2002,linkini verdiğin SMD motorlar, cep telefonlarında titreşim için kullanılıyor. Bakmak için getirtmene gerek yok, eski telefonların içinden çıkarabilirsin. Telefon tamircilerinden bedavaya bile bulabilirsin.

Burda telefon tamircisi bilmiyorum hocam, bulsam da vermezler zaten :) Bulursam eski bir telefon onu söküp bakarim. Titresim motoru yeteri kadar güclü en azindan benim ihtiyacimi karsilacak sekilde cünkü koca bi telefonu hareket ettiriyorsa benim istedigimi hayli hayli yapacak..

tesekkürler cevaplar icin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,754
Kullanıcılar
449,974
Son üye
umitseyhan

Yeni konular

Geri
Üst