Motor Max. Frekans Sorunu!

AR|GE

Üye
Katılım
20 Eyl 2011
Mesajlar
74
Puanları
1
Arkadaşlar elimizde 380v 5.5kw 1420rpm 50hz bir motor var diyelim.
Bu motoru sürücüyle en fazla kaç hz kadar devrini yükseltebilirim,
örneğin 100hz çalştırıp 2000 devrin üstüne çıkarmamda bir problem olurmu,
Konu hakkında kaynak veya link verirseniz sevinirim.
(motor yüksüz ve yüklüyken nasıl tepki verir)
yardımlarınızı bekliyorum teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
frekensı yükseltirken v/f oranını dikkate almak gerekir. çıkış gerilimini daha fazla yükseltemediğiniz zaman motor moment kaybına uğrayacaktır. dolayısıyla yüksüz 100 hz frekensta sorunsuz çalışan motor yük altında çalışmayabilir.
 
sürücünün özelliği ne bağlıdır sürücünün markası nedir. ama motor olarak tandoğan abimiz açıklamış motora ve ona bağlı rediktöre zararı olacağı kesin ama zamanla.
 
Sürücü olarak unidrive sp ve abb var.sayın tandoğan;konu hakkında verebileceğiniz formül varmıdır.v/f neye oranlanlanmalıdır,veya motorun maximum voltajında en verimli maximum hz ne olmalıdır.
motorın çıkışında 1/10 redüksiyon var,oda bir toplayıcıda gezdirge dişlisine bağlı ileri geri hareket ediyor,kablonun makaraya sarılırken ileri geri hareketle düzgün ve sırayla sarılmasını sağlıyor.
Teşekkür ederim.
 
Bildiğim kadarıyla standart 380 V motorlar 60 HZ den sonra tepki vermiyor(yük altında). Fakat sabit bağlantı (üçgen) gurubuna sahip bazı motorlar sabit frekansda voltajları arttırıldığında etiket değerlerinde yazılı olan bir miktar güç ve devir sayısı artışı söz konusudur.
 
Motorun frekansını yukselttıgın surece fazla akım cekmesıne neden olacagını unutmamanı tavsıye ederım bence bunun yerıne reduktorunu degıstırıp sıstemını hızlandırmanda fayda var. ne olursa olsun motor omrunden hem elektrıksel hemde mekanıksel olarak yıyecegını dusunursen uzun vadede daha az malıyetlı olacakdır.
 
Moment hız karakteristiği sebebiyle 50Hz motor hızını artırırsanızı momentten kaybedersiniz. Motorun hzııznı rulmanlar dağılana kadar artırabilirsiniz!
 
5.5 kw 1450 d/d 140 hz de çalışan motorlarımız var.herhangi bir problemde yaşanmıyor.fakat bu motorlar fazla yüklü değil.Daha fazla yüklendiğinde yüksek frekansta moment düşeceğinden akım artar ve zaten inverteriniz korumaya geçecektir.Fan motorlarında bu olay yaşanıyor bazı fanları 50 hz in üzerine çıkardığımızda akım arttığından dolayı inverter aşırı akımdan korumaya geçiyor.Ayrıca herhangi bir problem yaşanmaması için 5.5kw motorlarda 7.5kw inverter kullanıyoruz
 
inv kw a göre deil akıma göre seçilir
 
sn:usaklı akıma göre inv secerken motorun max. akımını mı yoksa etiket değerindeki akımınımı baz alıyorsun veya seçim hesabın nasıl...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst