medefe cnc

Ve gelelim Mach3 ün son ayarına Config>Spindle Pulley isminden de anlaşılacağı gibi kasnak seçimi.Max Speed yazan yere spindlemizin max devrini giriyoruz.Burda dikkat etmemiz gereken spindlemiz direk motoramı bağlı? Genelde bizim routerlarda spindle motorla bir oluyor bunun içinde ratio yu 1 seçiyoruz eğer spindlemiz direk motora bağlı değilde dişli veya kasnak ile motora bağlıysa spindle devrinin motor devrine oranını bulup ratio kısmına girmemiz gerek.Kısaca bi örnek vermek gerekirse vfd den manual olarak spindlenin devrini 500 olacak şekilde ayarlayalım (devri tacometre yardımıyla ölçelim) yani kalemimiz 500 rpm de dönüyor bunu bir yere not alın sonra motor şaftı 'nın devrini de ölçelim oda 1800 olsun yani 500/1800 =0.27 bu spindle ile motor arasındaki devir farkının oranıdır.Bunu diğer kasnak seçimleri içinde uyguluyoruz bu sefer menuden pulley 2..3 die kaçtane manual devir ayarı varsa ona göre tek tek ayar yapıyoruz.Sonradan kullanmak istediğinizde spindleden hangi kasanağı seçtiyseniz mach3 current pulleyden kaydettiğiniz kasnağı seçmelisiniz.


2hcom51.png


Son Adım Kalibrasyon

Ben kalibrasyonu şu şekilde yaptım mach3 ten spindleyi 18000 devre aldım(motor 300hz max 18000 devir) frekans 285 civarı çıktı pwm çevirici devrenin üstündeki kalibrasyon potuyla oynayarak çok hassas bi şekilde tamda 300 hz geldiğinde bıraktım ne eksik ne fazla çevirdim potu sonra mach 3 ten devri 9000 e yani yarısına düşürdüm okuduğum hz 157 idi 7 hz lik bi fazlalık var üç aşağı 5 yukarı çok önemli değil,düşük devirde mesela 150 devre aldığımda hz 0 landı bunuda mach3 de spindle ayarlarından pwm i 500 den 250 ye düşürdüm o şekildede şu an kullanmaktayım.
 
Evet gelelim nasıl yaptığımıza.

Öncelikle mach3 ten spindle kontrolü yapmak için aşağıdaki gibi pwm den 0-10 v a anolog dönüştürücü edinmemiz gerek.

http://www.aliexpress.com/item/1-3K...Converter-Digital-Analog-PLC/32252936193.html

Bu kart elinizde olduktan sonra gerisi ayar gayar işi :D.Veya bu devreyi yapabiliyorsanız kendinizde yapabilirsiniz.

Burda bir önemli noktada spindle sürücüsünü mach3 kontrolü için ayarlamak.Bunun içinde spindle sürücüsünün mutlaka manualini edinin.Benim kullandığım sürücü delta s1 modeli.Manualine bakarak spindlenin kontrolunu harici terminalden olacak şekilde ayar yapmamız gerekiyor benim ayarlarım aşağıdaki resimdeki gibi.Bu ayarla röle çekildiğinde spindle açılacak bıraktığında kapanacak bunun için sürücü menüsünden 4-04 menüsünü d2 yaptım.

30ublo3.png


Ayrıca Frekans kontrolü içinde menüden 2-00 menüsünü d1 yaptım ki "avi" harici terminalinden frekansı kontrol edebileyim.Spindleye start vermeden önce üstündeki potu sıfırlayın yoksa girdiğiniz frekansla karışıyor en azından benim sürücüde böyle.

vi0b61.png


zl6bnl.png

Surucudeki ayarlar bukadar.Burdaki yaptığımız ayarlar kısaca sürücüyü terminallerden(harici) kontrol etmek içindi.
Sıradaki adım devremizi nasıl bağlayacağız bu konudada aşağıdaki resim umarım işinize yarar.Kullandığımız pwm 0-10v dönüştürücü kart 12-30v harici beslemeye ihtiyaç duyuyor.Ben , Kartı ve motorları beslediğim güç kaynağına bağladım.

oh1nvm.jpg


Buraya kadar herşey yapıldıysa sonraki adım mach3 ayarlarında.İlk önce motor outpu ayarları :
Burda spindleyi enable yapıyoruz "Step Pin" yazan yer bizim "Pwm" çıkışımız "Dir Pin" yazan yer role çıkışımız.Bende pwm 16. pin röle de 1. pinde sizde kaçsa ona göre değerleri girin.Burda dikkat edilmesi gereken bi şeyde "Dir LowActive" aktif yapmak pasif yaparsanız röle buton gibi davranır yani start verdiğinizde röle kontağını çeker ve bırakır.Bizim amacımız start verdiğinde çekecek stop olduğunda bırakacak.
ruya1l.png


Biz tek çıkış kullanacağımız için out 1 i açtık eğer spindleyi ters çalıştırmak (M4) ta istiyorsanız out2 yide acıp pin atayın tabi bunun içinde ekstra bir röle gerekli. Akz250 gibi usb veya içinde röle barındırmayan kartları kullanıyorsanız hazır röle kartları satılıyor onlardan edinmelisiniz.Aşağıda linkini verdiğim kartı direk lpt portuna bağlayabilirsiniz veya usb kartınıza hatta aynı sitede çiftli olanı var ve opto izoleli.

http://www.direnc.net/5V-1KANAL-ROLE-KARTI,PR-18098.html


6sb2op.png




Geldik spindle ayarına Burda dikkat edilmesi gereken PWMBase Freq. ayarı ben bunu başta 500 yapmıştım sonradan devri 150 ve aldında ayarlayınca spindle frekansı "0" lanıyordu 250 ye çekince normale döndü.Yani spindle devrini kalibre ederken bu değerlede oynayabilirsiniz.
2v3ltax.png


bundan sonra çok az işimiz kaldı arkası yarına...
elektronikci olmadıgım için anlamıyorum bu diagramdan...
10V AVI AFM M0 M1 M2 ....M5 gnd Bunları birbirine baglayacan gibi gözüküyor ama arkadas AVI yi pwm ye m0 ı röleye... gnd yi röleye ve pwm ye baglamış...
spindle i mach3 control yapacam ama napcam kafam karıştı... benim inverter yaskawa j1000... şu m0-m5 arası bende s1 s5 ve sc ... neyse onları birbirinemi baglıcam napcam ... şu çizime göre bir bilen elektronikci vardır herhalde aramızda?
 
20170122_160318.jpg
20170122_160427.jpg
Bugun bende router ımı devir ayarlı hale getirdim. video henuz yeni yuklendi. bu başlıkdaki bilgilerden faydalandım... başlığı acan arkadasada tesekkurler.

video linki :


bi kac da foto atayım
 
N motion Cnc control nasıl bir şey abi :D

bnm router sanki cok dehset biseymiş gibi 2 arayuz kontrol kartıyla zapt ediyorum :)
eski kartın port 1 i ni , n motion ın port 2 sini aynı anda kullanıyorum ... akz benzeri bişey yalnız röle terminali yok... harici role alacaktım... dedim bari eski kart ile idare edeyim.. henuz 7000 feed lere cıkmadım ama biraz ısındırayım bakacam nasıl bişey bu n motion
 
bnm router sanki cok dehset biseymiş gibi 2 arayuz kontrol kartıyla zapt ediyorum :)
eski kartın port 1 i ni , n motion ın port 2 sini aynı anda kullanıyorum ... akz benzeri bişey yalnız röle terminali yok... harici role alacaktım... dedim bari eski kart ile idare edeyim.. henuz 7000 feed lere cıkmadım ama biraz ısındırayım bakacam nasıl bişey bu n motion
O nasıl oluyo ki iki kartı kullanmak ?
 
Bende yapacağım fakat Breakoutport'da PWM çıkışı yok. Direk LPT2'nin bir pininden alıp o zamazingoya girsem olur mu?
 
Bende yapacağım fakat Breakoutport'da PWM çıkışı yok. Direk LPT2'nin bir pininden alıp o zamazingoya girsem olur mu?

pwm cıkısı yoksa sabit devirli kullanırsın; lakin vfd nin s1 sc (yaskawa için) yada delta için kullanıcı kılavuzundaki mo m1 olsa gerek roleye baglarsan kesim esnasında m3 m5 komutuyla çalıstırabilirsin spindle ı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,765
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst