medefe cnc

Bağlantı ve ayarları paylaşırsan diğer arkadaşlarda faydalanır. :cool:
 
kardeş yaptıgın hız kontrol olayını begenip olumlu yazıları begeni butonuna basarak pek beğeniyorsun ama neyi nasıl yaptıgını paylaşamadın hala ...
 
Bu pahalı benim aldığım 5 dolar idi :D

Vay agam be kazığa bak .
4 direnç bir opamp bir trimpot 1 TL bile değil.

jku4w4.jpg


2m3frde.gif
 
Öğle yemek molası....:)
 
Evet gelelim nasıl yaptığımıza.

Öncelikle mach3 ten spindle kontrolü yapmak için aşağıdaki gibi pwm den 0-10 v a anolog dönüştürücü edinmemiz gerek.

http://www.aliexpress.com/item/1-3K...Converter-Digital-Analog-PLC/32252936193.html

Bu kart elinizde olduktan sonra gerisi ayar gayar işi :D.Veya bu devreyi yapabiliyorsanız kendinizde yapabilirsiniz.

Burda bir önemli noktada spindle sürücüsünü mach3 kontrolü için ayarlamak.Bunun içinde spindle sürücüsünün mutlaka manualini edinin.Benim kullandığım sürücü delta s1 modeli.Manualine bakarak spindlenin kontrolunu harici terminalden olacak şekilde ayar yapmamız gerekiyor benim ayarlarım aşağıdaki resimdeki gibi.Bu ayarla röle çekildiğinde spindle açılacak bıraktığında kapanacak bunun için sürücü menüsünden 4-04 menüsünü d2 yaptım.

30ublo3.png


Ayrıca Frekans kontrolü içinde menüden 2-00 menüsünü d1 yaptım ki "avi" harici terminalinden frekansı kontrol edebileyim.Spindleye start vermeden önce üstündeki potu sıfırlayın yoksa girdiğiniz frekansla karışıyor en azından benim sürücüde böyle.

vi0b61.png


zl6bnl.png

Surucudeki ayarlar bukadar.Burdaki yaptığımız ayarlar kısaca sürücüyü terminallerden(harici) kontrol etmek içindi.
Sıradaki adım devremizi nasıl bağlayacağız bu konudada aşağıdaki resim umarım işinize yarar.Kullandığımız pwm 0-10v dönüştürücü kart 12-30v harici beslemeye ihtiyaç duyuyor.Ben , Kartı ve motorları beslediğim güç kaynağına bağladım.

oh1nvm.jpg


Buraya kadar herşey yapıldıysa sonraki adım mach3 ayarlarında.İlk önce motor outpu ayarları :
Burda spindleyi enable yapıyoruz "Step Pin" yazan yer bizim "Pwm" çıkışımız "Dir Pin" yazan yer role çıkışımız.Bende pwm 16. pin röle de 1. pinde sizde kaçsa ona göre değerleri girin.Burda dikkat edilmesi gereken bi şeyde "Dir LowActive" aktif yapmak pasif yaparsanız röle buton gibi davranır yani start verdiğinizde röle kontağını çeker ve bırakır.Bizim amacımız start verdiğinde çekecek stop olduğunda bırakacak.
ruya1l.png


Biz tek çıkış kullanacağımız için out 1 i açtık eğer spindleyi ters çalıştırmak (M4) ta istiyorsanız out2 yide acıp pin atayın tabi bunun içinde ekstra bir röle gerekli. Akz250 gibi usb veya içinde röle barındırmayan kartları kullanıyorsanız hazır röle kartları satılıyor onlardan edinmelisiniz.Aşağıda linkini verdiğim kartı direk lpt portuna bağlayabilirsiniz veya usb kartınıza hatta aynı sitede çiftli olanı var ve opto izoleli.

http://www.direnc.net/5V-1KANAL-ROLE-KARTI,PR-18098.html


6sb2op.png




Geldik spindle ayarına Burda dikkat edilmesi gereken PWMBase Freq. ayarı ben bunu başta 500 yapmıştım sonradan devri 150 ve aldında ayarlayınca spindle frekansı "0" lanıyordu 250 ye çekince normale döndü.Yani spindle devrini kalibre ederken bu değerlede oynayabilirsiniz.
2v3ltax.png


bundan sonra çok az işimiz kaldı arkası yarına...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,806
Kullanıcılar
449,985
Son üye
sSait Başdaş

Yeni konular

Geri
Üst