Mühendisin proje ve imza yetkisi.(Haksızlık var mı?)....

bir zamanlar emo ile belediyeler arasında yapılan anlaşmalar ile belediyeden geçen projeler için emo vizesi vede proje çizildiğine dair fatura (bu fatura emeo kitapçığında bulunan yapı şartlarına uygun fiyat üzerinden hesaplanıyordu ve projeci ile işveren arasında idi) şart koşuluyordu.
sonra nemi oldu işverenlerin yüksek fatura/ücret istememesi üzerine belediyeler emo ile olan anlaşmalarını birer birer iptal ettiler. günümüzde ise artık böyle bir problem artık yok.

emo yu eleştirirken emonun devlet kuruluşu olmadığını ve yaptırım gücü devletin yasaları ile sınırlı olduğunu bilmenizde de fayda var. ama yinede ben emoyu eleştirecem kardeşim derseniz heralde emonun bir devletçe onanmış bir çalışma şekli vardır, bu çalışma şekline uygun hareket ediyormu etmiyormu okuyup o zaman eleştirirsiniz.
örnek olarak : yapı sınıflarına göre ve m2ye göre proje çizim fiyatları her sene kitapçık olarak emo ca yayınlanır. proje çizen firmaya devlet sen bu fiyattan az çizebilirsin deme yetkisini vermişmidir? vermemişmidir? verdiyse nasıl denetleyecektir?

Bizim yukarıda bahsettiğimiz konular içerisinde mt2 bazında proje onayları ve faturalarını hiç katmadık bile ve inanın ne dolaplar dönüyor her projeci bilir.Zaten emo'ya giden hangi projeler denetlenmekte doğru düzgün?Teknik görevlinin baktığı tek şey kaç mt2 ve yapı sınıfı ondan sonra da açar kitapçığı ne kadar para alacağını hesaplar.Proje onayı bu mudur,sorarım size??
 
wipeoutx in yazdıklarına ilaveten ve lendanoz a ithafen soyluyorum; kaldı ki daha ustteki yazılarınızda yanlış yapılan birşey soyleyin demişsiniz, biz de soyledik. soyledigimize yalan diyebiliyorsanız orası baska... yok yalan degilse de niye boyle cıkıstınız anlayamadım. (belki de emo da calısıyorsunuz? o nedenle sunu soyleyeyim; ben emo yu eleştirirken yaptıkları yanlısı, kuruma %100 mal etmedim. arada isini hakkıyla yapanlarda vardır)
 
Haklısınız ama kağıt üzerinde bir ofis açmak da o kadar zor değil.
 
yurt dısına yaz sonunda cıkacağım için şöyle bir iki aylık işte çalışayım dedim memleketimde bulunan bilinen bir elektrikçiye gittim şirket sahibi 10 yıllık elektrik mühendisi. bana peoje çiz imza atarsın smm varsa sana da 1000-1500 verirrz falan ağız yaptı adamın suratına bitane çakmamak için zor tuttum kendimi ulan sende elektriik müdendisisin bende bu ne saygısızlık bunları aynen yüzüne söyledim adam baya bi afalladı sonra çıktım gittim.sistem bunun gibi adamları destekledikçe kimse hakettiğini alamaz bu ülkede.zaten türkiyede herkez mühendis olacak hani artık her faninin birgün mühendisliği tatacağı bir kıvama geldi ortam imza yetkisini herkese verirsen yada verdiğin imza yetkisini! yetki olmaktan çıkarıp alenade bir şey haline getirirsen sonu böyle olur.yetkinlik sınavı olması lazım
 
Maaş konusuda ayrı bir olay..
yetkinlik sınavı gibi birşey işleri daha da karıştırabilir..yanlış bilmiyorsam inşaat müh. odası şöyle birşey getirmek istemiş ve iptal olmuş ...
"mezun mühendis 5 yıl bir büroda çalışacak ve ondan sonra imza yetkisi olacak"
bu kölelik benzeri birşey olurdu ki zaten kabul görmemiş..neyse bu konumuz dışı biraz....ben bu imza yetkisi ile ilgili ek birşey
söylemek istiyorum....
SMM yönetmeliğinde bir madde daha var..bu benim söylediğim konuya biraz yakın ;
------
"Yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere SMM-BT Belgesi alma koşulunu sağlayamayan tüzel kişiliklerde ortak ya da ücretli olarak çalışmakta olan EM‘lere, TUS ile Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu ve Bakım hizmetlerini üstlenmemeleri koşuluyla, bağlantı içinde oldukları firma tarafından yapımı üstlenilen işlere ait her EMH için, EMO tarafından SMMH Belgesi düzenlenir."

Bunun tek farkı yapılan her iş için ayrı smm almak gerekiyor...pek uygulaması olmayan bir durum.
belkide bilinmediği veya gerek duyulmadığı için olabilir.
ama örneğin bir 4-5 blok site yapan firma bunu yapabilir.ama zaten bu tür firmalarda smm konumunda fazla mühendis istihdam edilmiyor zannediyorum.
madde belli bir imkan vermiş ama her iş için almayı şart koştuğu için zorluk ve kısıtlama getirmiş.
 
mühendislik zaten aralık ayının bitmesi ile resmen tarih olmakla yüzyüze kaldı. yapı denetimler geldiği andan itibaren tus olayı kalktı ve bir mühendis eğer devlet ya da kendi işyeri yoksa tusunu satardı zamanında iş yapamasa da.. o hakkı da elinden aldılar.. elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim. ilk zamanlar kendi büromu açıp proje taahhüt tus benim para kazanmama yeter diye düşünüyodum ama bu aralar aklımda tek bi konu var o da sabit maaşlı bi işe girmek.. özzel ya da devlet farketmez. çünkü geçen seneye kadar olan haklarımız elimizden alındı ya da ksııtlandı. bu da mesleğimize derin bi yara verdi. bakalım ülkemiz yapı denetimcilere tanıdığı hakkı hangi branşa peşkeş çekerek ellerinden alacak merak ediyorum. kartal kalkar dal sarkar tabiri uygulanan bu uygulamalar bakalım daha ne gibi eksikliklere ya da haksızlıklara maruz kalmamızı sağlayacak merakla bekliyorum.
 
Proje ve taahhüt işi yinede yaparsınız.
üstelik taahhüt işinde imkanlar daha fazla..
benim bildiğim kadarı ile TUS un da kendi içinde bazı kısıtlamaları vardı.
yapı denetim Türkiye çapında yaygınlaşınca TUS ortadan kalktı.ve mühendise iş alanı daha fazla açıldı.tabii yapı denetiminde
bilinen sorunları var.
bence mühendislerin iş alanlarının yaygınlaşması için daha fazla yasal düzenlemeler yapılmalı.
mesleğinin dışında çalışan birçok kişi var.
 
Elektrik, Elektrik-Elektronik Mühendislerinin proje imza onayının EMO üzerinden geçmesi tekelciliktir. Bu tekel mutlaka kırılmalıdır.

Ayrıca EMO'nun imza yetkisi konusunda Elektrik Mühendisliği mezunlarını, Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunlarından üstün tutması çok apayrı bir muammadır.
 
Elektrik, Elektrik-Elektronik Mühendislerinin proje imza onayının EMO üzerinden geçmesi tekelciliktir. Bu tekel mutlaka kırılmalıdır.

Ayrıca EMO'nun imza yetkisi konusunda Elektrik Mühendisliği mezunlarını, Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunlarından üstün tutması çok apayrı bir muammadır.

ben elektrik mühendisliği mezunuyum,ister elektrik ister elektrik-elektronik ister başka bir mezun arkadaşımın kimsenin ekmeğinde gözüm yoktur herkes bana gelsin diye bir derdim de yok ama bir iki görüşümü paylaşmak isterim.Şimdi diyorlarkı elektrik-elktronik mühendislerine neden zorluk çıkartıyorlar.yahu kardeşim ben öğretim hayatım boyunca 157 kredi ders almışım daha farklı alanda olupta almadığımdünya kadar elektrik dersi var ( alan seçimi yaptığınız için ya güç elektronıgı,ya elektrık tesisleri yada kontrol ve otomasyon bu üçünden birinini alan olarak seçip orada uzmanlaşıyrsunuz) ki farklı disipline ait alanların dersini alsanızda hepsinde aynı sevıyede bılgınız olmaz buda normaldir örneğin tesisçi adamın kalkıp s7 programlamayı illaki bilecek gibi bir durumda yoktur;vekhasıl kelam biz 4 yılda bir tane mühendisliği çıkartıyoruz ama bizim süpersonik arkadaşlarımız 4 yılda 2 tane farklı disiplini sular seller gibi biliyor ya onlara gene de adil davranılmıyor.ben şahsi olarak bir kişinin her iki disipline de olması gerektiği kadar hakim olduklarına inanmıyorum.bir hocamın lafı vardı " her yerde olan adam hiçbir yerde değildir" diye doğrudur. tabiki iki disiplinede hakim olan adamlar vardır ama bunlar türkiyede her yıl çıkan mezunlardan taş çatlasa 100 bilemediniz 150 tanedir. bunun dışında yok arkadaş sen yanlış düşünyorun biz harikayız iki mühendislikte var bizde derseniz ozamn gelin hep beraber mekatronik mühendislerine tapalım çünkü aynı mantığa göre mekatronikçiler hem elektrik hem elektronik hemde mekanik dersleri alıyorlar ozaman aynı matıkla bu adamların hangi dersleri aldıklarına bakmadan imza yetkisi verelim adamlar hem elektrik prjesi yapsınlar hemde makina muhendisi olsunlar imza atsınlar hemde elektronıkte harikalar yaratsınlar.yok böyle bir şey arkadaşlar kandırmayalım kendimizi. tükiyede daha yeni açılmış rektörlük binası+2 katlı yeri olan üniversitelere mühendislik fakulteleri açıyolar yemeyelim birbirimizi arada mutlaka fark olacaktır. han, sen kendini düşünüyorsun diyen varsa bunda da karşıyım yetkinlik sınavı yapsınlar görelim kim elektriği kim neyi anlıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,354
Mesajlar
916,962
Kullanıcılar
450,212
Son üye
salamakas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst