Lehimi Çok Kötü Yapıyorum

avehbi

Üye
Katılım
11 Şub 2012
Mesajlar
14
Puanları
1
Herkese kolay gelsin.

Öncelikle şunu belirteyim küçüklüğümden beridir bu işleri hep merak edip ilgi duymuşumdur :)

Çok çok çok küçük seviyede bir bilgim var. Şuan sınava hazırlanıyorum. Kafa dağıtmak için de çok güzel oluyor bu işler benim için.

Evde 1-2 senelik tabanca şeklinde havya var. Nedense ucu çok ısınmıyor. Ayrıca pastam da yok. Lehim de bir türlü istediğim yere yapışmıyor ve top top oluyor oluyor gülle gibi.
Amacım çok mükemmel lehim yapmak değil ama en azından evde bir malzemede kopan bir kablo olduğu zaman veya atıyorum bir şerit lede kablo lehimlemek için 1 saat uğraşmak istemiyorum :)

Bir tane pasta,bir tane kalem havya alsam sizce biraz daha rahat olur mu?

Şimdiden çok teşekkür ederim. Sizler gibi değerli ve tecrübeli insanların yardımlarına çok ihtiyacım var.
 
Kaliteli kalem havya, kendinden pastalı 1 mm lehim teli ve kaliteli pasta al. Pastaya kesinlikle havya ucunu batırma. küçük bir tornavida veya kürdan benzeri bir şeyle lehim yapacağın noktaya pasta uygula.
 
İyi lehimleme için ,

Temiz yüzey , uygun sıcaklık , kaliteli lehim gereklidir. Bunlardan biri olmadımı yaptığınız lehim düzgün olmaz. Tabanca havya şahsi fikrim kaliteli lehim için uygun değildir. Kendinize 40 watt bir kalem havya edinmeniz lehim işçiliğinin kalitesini arttıracaktır.

kolay gelsin.
 
Bu işin en önemli Püf noktası parçanın ısınması yani soğuk lehim yapmamak. Parça ısınacak lehimi tabiri caizse üzerine çekecek(saracak).
 
Kaliteli bir havya alın, havyayı lehim yapacağınız noktaya dokundurun akabinde yan taraftan lehim telini gerektiği miktarda ittirerek eritin. Havyayı çekin. (Bir zamanlar Discovery belgesel kanalında özel yapım motorsiklet yapan adamlar vardı, eğer o belgesel serisini syrettiyseniz TIG kaynağı yapan adamları görmüşsünüzdür. Sizde lehimi benzer şekilde yapacaksınız.):)

Saygılarımla...
 
merhabalar kaç gündür özlemışım burayı :) lehım yapma konusunda bende bişeyler karalamak ıstedım lehim yapmada en önemlı kullanılan malzeme lehim havyası lehim yapılacak ortamı isitacak lehimi eritecek şekılde olmalı kullanılan lehim %60 kalay%40 kurşun karışımlı piyasada bulunan 5 kanalli reçinelı olmalı lehim çapı hassas lehimlemeler için ince olmalı ben 0.5 mm reçinelı lehim telı kullanıyorum örnek yaptığım lehım smd805 entegre örnek tqfp entegreler lehim yapacağım yuzeyı önce flux sivi reçineyle kaplıyorum lehım yapacağım malzemeyı lehimlenecek yere koyup çapraz yerlerden sabıtlıyorum devamında havyayı entegre ayaklarına paralel gelecek şekılde havya ucunda lehim varken çekiyorum hizini ortama verılen isiyla orantılı olmalı örnek entegrede bir tarafta 20 ayak var havya her ayağa sürtünerek sonuna kadar çekılmelı lehım 20 ayağın hepsını lehimlemış olmalı eğer fazla lehım ayakları bırbırıne yapışık bıraktıysa lehım pompasıyla çekmelı ikinci yöntem entegrenın lehımleneceğı ayakların geldığı yer lehim kaplanmalı entegre yüzeye yerleştırılıp sicak havalı havyayla ortam isitılmalı bu arada kesınlıkle pasta kullanmayınız sivi flux kullanabılırsınız kolay gelsin bu arada yukarda arkadaşlarında belırttığı gıbı iyi bir lehim yapmak için kesınlıkle tabanca havya kullanmayın imkanınız varsa isi kontrollü havya lehım yapılacak ortama gore isi ayarı yapılmalı isi kontrolü yapamıyorsanız 25 watt ıle 40 watt havya kullanınız yukarda yazdığım lehım özellıklerı için geçerlı kalıtesız lehımlerle isiyi bırazdaha yüksek tutmak gerekır bu seferde lehim aşiri isidan ortama yapışmaz
 
Herkese çok çok teşekkür ederim. Ağzınıza sağlık. Çok sağolun.
 
...kesınlıkle pasta kullanmayınız sivi flux kullanabılırsınız ..

Buna katılmıyorum.
Pasta denilen şey flux dediğimiz şeyin (dekopan-oksit kaldırıcı) jelleştirilmişi.
Özellikle Griffon un Purine yazan ürünlerini öneriyorum.
250 gr lık kutuları ekonomik olur.
Kulak temizleyici-ince fırça-kürdan .. lehimlenecek yere acımadan sürün.
Lehimin en önemli püf noktasıdır .
Aslı oksitlenmiş yüzeyden kurtulmaktır !
Çook az kalıntı bırakır ve temizlenmesi gerekmez , korozyona yol açmaz.
Ama görüntü çok önemli ise selülozik tiner + diş fırçası işi tamamlar.

Isı ayarlı havyalardan hem ucuz hem kalite uç : KD-900M-I

Garibanlar için , tabanca havya için , 2.5mm2 bakır tel ~~10cm harikadır , sık sık erir kopar , ne gam tellin metresi Lira bile değil.
Bakır tel çok iyi lehim taşıyıcıdır , ucun katlı oluşu tetiğe basınca lehimi araya toplaması , lehim yapılan yere fazla lehim bırakmayı önlemesi iyi tatafları.
Isı ayarı olmayışı çok ısıtıp lehimin dış yüzeyini oksitlemesi ve yolara ısı dolayısıyla zarar vermesi kötü yanı.
Ama alışınca bas bırak otomattirik...
 
Arkadaşların dediklerine ek olarak, lehim yapmak biraz da ustalık işidir.Bence uygun bir kalem havya, Lehim ve Pasta temin ettikten sonra bir kaç tane hurda elektronik kart üzerinde elinizi geliştirin.Herkesin ustalığı farklıdır sonuçta.Bir de tavsiyem 5-10 liralık ucuz havya kullanmayın.40-50 TL arasında orta seviye havyaları tercih edin.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,354
Mesajlar
916,961
Kullanıcılar
450,212
Son üye
salamakas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst