Cnc Router Revize

Katılım
18 Haz 2012
Mesajlar
5
Puanları
1
Konum
Ataşehir
Merhaba.

Sorunlarla karşılaştığım cnc routerımın revizesi sırasında buradaki uzman ve tecrübeli arkadaşların da fikirlerini alarak bir yol çizmek amacıyla bu konuyu açıyorum. Belirtmeliyim ki, cnc routerı aldığım kişiyi firmayı karalamak kötülemek gibi bir niyetim kesinlikle yoktur. Fakat malesef kaygılarımdan dolayı eksik yönlerinden bahsetmek durumundayım.

Hikaye, Ocak 2015 civarları işimde üretimde kullanmak amacı ile bir cnc satın almak için araştırma yapmam ile başlıyor. Hem uygun fiyatı (3500 TL) ile hem de 60x60 küçük boyutları ile ilk gözüme kestirdiğim cihaz şu oldu:

Fakat üreten kişi bu modelden elinde hazır kalmadığını 1 ay beklemem gerekeceğini, istersem 100x100 modelin hazır olduğunu, daha iyi olduğunu ve hemen alabileceğimi söyledi. Gerçekten de bakıldığı zaman 60x60 olan normal, 100x100 olan alt destekli mil. Sigma profiller daha kalın vs. (4500 TL)

100x100 ün özellikleri şu şekilde not edilmişti:

* X-Y-Z üç eksen
* +1 eksen (4. eksen altyapı)
* 100cm X 100cm net çalışma alanı

* 10cm Z eksen çalışma aralığı
* 1kw Gücünde 30.000 devir, hız ayarlı spindle motor
* 3 eksende 3.4Nm torklu Hitachi marka step motor
* 1/16 maximum çözünürlükte Steptronic CNC sürücü

* Bütün eksenlerde 16mm sertleştirilmiş aşınmaz vidalı mil
* Güçlendirilmiş linear mekanizma
* Bu makinemiz standart olarak masaüstü tip olarak üretilmektedir, fiyat farkı ile orjinal masası tarafımızdan imal edilebilmektedir.
* Motor şaftlarında kırılmaz coupling kullanılmaktadır
* Kısadevre ve aşırı akım korumalı güç kaynağı ile çalışmaktadır
* 0.025mm konumlama hassalığı
* Kullanımda eksen boyları yazılım tarafından denetlenir
* Hatalı orijin belirlemede yazılım uyarısı
* Kilitlenebilir enerji kontrolü
* Kolay kullanım & estetik tasarım
* Elektronik ve mekanik bütün parçaları stoklarımızda mevcuttur
* Bütün kredi kartlarınıza 12aya varan taksit imkanı
MDF - Plexiglass - Aluminyum - Teflon - Derlin
Ve buraya sığdıramayacağımız birçok kompozit malzemenin kesme, oyma, şekillendirme, 3D kabartma
gibi işleri için oldukça başalırı ve ekonomik bir üründür.
Mekanik kurulum gerektirmez, kullanıma hazır
ADINIZA FATURALI OLARAK GÖNDERİLECEKTİR
Değerli kullanıcı;
Makina seçiminizi yaparken sadece boy ve fiyat olarak karar vermeyiniz, işinize uygun makineyi doğru seçebilmek için mutlaka bize danışınız.
Firmamızda hermesleğe uygun makine imalatı yapılmaktadır.
Satınalmak isteğiniz cnc makinanızın diplomalı kişilerce dizayn ve imal edildiğini mutlaka sorgulayınız.

Son zamanlarda cnc pazarında Çin meşei makinalar olduğu gibi amatör kişilerce, ek gelir amaçlı, ömrünü tamamlamış çıkma bankamatik parçaları kullanılarak, tahtadan-plastikten uydurma mekanizmalar yapılarak bunun bir cnc makinesi olduğu ve 0.0001mm hassaslıkta olduğu gibi hayal ürünü-gerçek dışı beyanlar ile piyasa sürülerek kullanıcılara mağduriyetler yaşatılmaktadır. Sonradan pişman olmamak için bu durumları göz önünde bulundurmanız kendi menfaatinizedir.
** Toprak CNC firmamızda lisanslı olarak makina dizayn ve imalatı yapılmaktadır **

Ben de tezcanlılık edip 1-2 gün içerisinde geniş suv araç ile İstanbul'dan Çorlu'ya teslim almaya gittim. Arka tarafta yer alan y ekseni motorlarını ve x ekseni kısmını söküp yüklemeye çalıştığımızda bir kaç santimetre ile maalesef araca sığmadı. Minik bir deneme testinde sanki biraz yavaş olduğunu söylediğimde, "Ne kadar ekmek o kadar köfte" cevabını aldım. Eh, piyasadaki yarı ölçüdeki cnc lerin neredeyse iki katı fiyatında olduğunu düşünerek, hız benim için çok dert değil diye içimden geçirdim. Ödemesini yapıp ertesi gün ambar ile nakliye edileceği için iş yerinden ayrıldım.

2 gün sonra cnc geldi ve çeşitli yerlerinde mevcut boya kalkmalarını pek kafaya takmayarak ilk etapta evimin çatı katındaki çalışma alanında kullanmak ve tecrübe edinmek için yerine yerleştirdim.

Mach3 kurulumu ve yine üreticinin verdiği ayar dosyasını yüklememin ardından ilk çalıştırmamda y ekseni hareket etmedi. Durdurup kontrol ettiğimde araca yüklemek için söktüğümüz, fakat sonradan yerine takılmış olması gereken motorların kaplinlerinin sıkılmadığını boşa döndüğünü farkettim. Aralarındaki açıklıklar farklı olduğundan da ellemedim ve fotoğraflayıp firma sahibi kişiye gönderip ne yapmam gerektiğimi sordum.

Üzerine 2 gün boyunca telefon ile aramama rağmen hiçbir şekilde geri dönüş alamadım. Türkiye şartlarında pek de şaşırdığım bir durum olmadı açıkçası.

Ben de kaplinleri düzelterek vidalarını sıktım. İki kanadı hizaladım ve y ekseni de düzgün bir şekilde çalışmaya başladı.

Diğer işlerimden fırsat bulamadığımdan Ağustos ayına kadar sadece 4-5 defa kullanma şansım oldu. Toplamda 4 saat çalışmamıştır. Aşağıdaki linklerde iki video var:

https://scontent-frt3-1.cdninstagra...16/10894666_1537460693193966_1721700461_n.mp4

https://scontent-frt3-1.cdninstagra...-16/11031573_417281101781692_1131914799_n.mp4

Her defasında tek iş yaptığım ve orijin noktasını bir defa ayarladığım için herhangi bir sorun fark etmedim. Fakat tabana sürekli aynı malzemeyi işlemek için bir yuva açıp denemeler yaptığımda, makineyi her sıfırlayıp, önceden kaydettiğim başlangıç noktasına çağırışımda farklı bir yere gittiğini farkettim. Bu genellikle y ekseninde 4-5 mm ye kadar fark ediyordu. Bu canımı sıkan ilk olay oldu. Beni şaşırtan az değil fazla adım atmasıydı. Az olsa step kaçırıyor diyecektim. Bir ara kontrol ederim diyerek her defasında orijini manuel belirleyip işime devam ettim. Mdf'nin yan şeritleri de ikinci ay ayrılmaya başladı. Daha sonra y eksenindeki sağ tarafta yer alan motordan hem çalışma hem de kasılı bekleme sırasında "tıkırt" şeklinde sürekli sesler gelmeye başladı. Tarifi zor ama sürekli ark yapan iki kontak periyodundaki sesler gibiydiler. İki kanadın yürüdükleri mesafeler farklı olmuyordu, bu nedenle acil bir şey yapmayıp yine daha sonra ilgilenirim dedim.

Fakat bardağı taşıran son damla şu oldu:

https://igcdn-videos-a-16-a.akamaih...-16/12090804_1907360119488336_150432174_n.mp4

G-code 0.05mm olmasına rağmen z ekseni haşırt diye dalma yaptı.

Üreticiyi arasam muhtemelen yine ilgilenmeyecekti ve bu da kavga etmeme sebep olacaktı. Uğraşmak, muhattap olmak istemedim. Aynı zamanda acilen üretip kargoya vermem gereken özel bir ürün işlemem gerekiyordu.

Tablayı kaldırıp makineyi bir incelemeye karar verdim ve şöyle bir manzara ile karşılaştım:

Ön tarafta gözüken ve benim kirişleri tuttuğunu düşündüğüm iki vida başı aslında tabla esnemesin diye konulan profil parçaları çıktı. Makinayı ön taraftan tutup kaldırdığımda sağa sola neredeyse 10 cm ye varacak kadar esneme yapıyordu. Ön ve arka sac paneller de kendi çaplarında esniyordu. Tüm yapıyı bir mdf parçasının bir arada tutuyor olması hiç hoşuma gitmedi.

Derken elektronik bölümünün özensizliği, sürücü kartının kutuya vidalanmadan konmuş olması, bana içeride motor sürücüsü olduğu söylenip hız ayarının meğer sadece bir potansiyometre ile yapılıyor oluşu, motor kablolarının ekransız olması, kutuya gromet veya rakorsuz giriş yapması, üzerine lpt kablosu ile sarmalanması, ve şasenin topraklanmamış olması bunun böyle gidemeyeceğinin resmi oldu.

Ve en son bomba 4 adet 3 amper, toplamda 12 amper motor için güç kaynağının sadece 10 amper çıkması.


Buraya kadar hiç dert değil, ben hepsini yedim yuttum. Artık kendi bilgisizlik ve cahilliklerinden mi, çakallıklarından mı bilinmez ama Eco seri diye hatalı çalışan ve eksik konfigürasyonda bir makine yapanlardan döner dolaşır başka yerden çıkar acısı.

Bunları sadece durum ve makinenin geçmişi hakkında bilgi sahibi olmanız için anlattım. Hatta arızayı gidermeye çalışırken daha önce yazılarını okuduğum bu forumdaki başka bir yazar arkadaştan da fikir almaya çalıştım. Başta ilgilendi sağolsun ama sonra herhalde baktı işin içinden çıkılacak gibi değil, pek sallamadı. :D

Benim için önemli olan bundan sonrası. Bu makineyi nasıl toparlarım, gözüm arkada kalmayacak şekilde uzun süre çalışacak hale getiririm, oradayım.

Biraz daha bilgi vermem gerekirse:
Pentium 4 xp bir pc ile mach3 ve lpt porttan kontrol ediyorum. Lpt port çıkışlarını osiloskop ile kontrol ettim. Her şey yolunda. Normalde çılgın topraklama taraftarı değilimdir, doğru topraklama taraftarıyımdır ama forumda istisnasız her sorunun altına neredeyse her defasında topraklama yap diye cevap yazıldığından bir bildikleri vardır herhalde diye düşünüp topraklama ile uğraştım. Lpt kablosu fazla ısınınca ground loop oluşturduğumu farkettim. Z ve x ekseni de çalışmaz olmuştu zaten. Kontrol ettiğimde 7414 lerden birinin iki kanalının uçmuş olduğunu gördüm. Tüm 7414 leri ve optokuplörleri değiştirdim.

Bu arada araştırmalarımda bu 6560 4 eksen kartın amatör ve çok sık arıza yapan bir şey olduğunu da farkettim. Zaten şemasını çıkarıp incelediğimde de özellikle besleme konusunda bir sürü eksik fark ediliyor.

Cnc nin saçmalamasını bir kaç şeye bağladım, motor kablolarının enterferans parazit almaya müsait olması, pc de temizlediğim ve mach 3 açıldığında %60 işlemci kullanımına neden olan virüs, besleme akımının yetersiz olması, 75xx regülatörlerin aşırı ısınması ve özellikle bu ısınma sonrası makinenin hata yapması.

Kutu zaten havasız ve küçüktü, 75xx regülatör soğutucularını biraz kalınlaştırdım. Virüsü temizledim ve 14.5 amper yeni bir güç kaynağı aldım. Şu an bağlantıları yaptığımda cnc düzgün hareket ediyor fakat tüm motor kablolarını ekranlı olarak değiştirmeyi düşünüyorum. Bir kere uğraşayım tam olsun.

Havalandırmasını da düzgün yapacağım şöyle bir pc kasasına sürücü ve güç kaynağını montajladım. Yakın zamanda da arel motor ve gerçek bir spindle sürücü alıp yine bu kasaya yerleştirmeyi düşünüyorum. Sahip olduğum 500mW 405nm laser diyodu spindle kısmına monte etmeyi ve z eksenini ayarlamama yarayacak bir probe eklemeyi de planlıyorum. Bir süre tb6560 ile gidebilirim herhalde? Şuan her motora ayrı sürücü vs almaya kalkarsam biraz fazla açılacağım. ama uzun vadede planım o şekilde. Ayrıca yeni sigma profiller ile şaseyi güçlendirdim. Zaten hanımdan bu masraflar için yeterince zılgıt yedim.


Diğer detaylar için bir kaç fotoğraf daha ekliyorum.


Ayrıca 6560 akım sınırlama rezstörleri 0.15 ohm. Ve Dip sw ayarları da şu şekilde:


Eklemeyi unuttuğum şeyler muhakkak vardır. Aklıma geldiğinde güncellerim. Hem kısa vadede 6560 ile sağlıklı çalışabilmem, hem de uzun vadede hem elektronik hem de mekanik aksam olarak bu cnc yi sorunsuz kullanabilmem için önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Herkese iyi çalışmalar.

Emre.
 
Son düzenleme:
Merhaba,

Geçmiş olsun öncelikle.
Sigma ile güçlendirmeyi sizmi yaptınız.
Eğer siz yapmışsanız kalanındada bir şey yok bizler gibi kendi makinanızı kendiniz yapsaydınız keşke...
Frame güçlenmiş.Motorlar 2.2NM olmalı idare eder.
Tb6560 ve vantilatör kullanarak işleme devam edebilirsiniz.:)
Forumda aynı kartın müzelik olan modeline sahip ve aliminyum kesip cnc yapan Ankaralı bir arkadaşımız mevcut.
Step motorlar tamam her eksen için ayrı sürücü,5 eksen bir breakoutboard,bahsettiğiniz spindle ve AC sürücü ile sorunsuz yolunuza devam edersiniz.Bilgisayarınızda xp ve driver hariç kalan ne varsa kaldırmanız tavsiye edilir.
Step motorlarda blendajlı kablo kullanmak mantıklı.Spindle motorunda bile belendajlı kablo kullanılması tavsiye edilen bir durumdur.
 
Teşekkür ederim.

Sigma profilleri kendim kestim ve montajını kendim yaptım. Bağlantı elemanları ve ayaklarla beraber 250 TL civarı bir masraf yaptım. Sıfırdan bir makine de yapabilirdim, (ki şuan keşke öyle yapsaydım diye düşünüyorum) fakat bunun için pek zamanım olmuyor. Yine de Ocak ayından bu yana bitirirdim diye düşünüyorum. Neyse, sağlık olsun.

Motorlar 57BHH82-300E-21BE kodlu. Google da baktığımda 2.2 NM çin malı Nema 23 muadili olarak gözüküyor, haklısınız. Tabi firmanın tanıtım yazısında Hitachi ve 3.4 NM görüyoruz. Haliyle gülüp geçiyorum. :)

TB6560 kartı regülatörleri ayırıp ayrı bir fanlı soğutucu üzerine monte ederek veya +5V ve +12V beslemelerini başka bir güç kaynağından yaparak kısa vadede işimi görecek şekilde bir süre daha kullanmaya devam etmeyi düşünüyorum. Daha sonrası zamanla her motora ayrı sürücü.

Ayıca yine dediğiniz gibi güzel bir formattan sonra XP'yi yeniden kurup mach3 ve sürücüsünden başka hiçbir şey yüklemeyeceğim. Ne de olsa eski bir pc ve sadece bu iş için kullanıyorum.

Şimdilik aklıma takılanlar, datasheet i inceledim fakat dip switchler ile ayarlanan akım miktarı motorun hareketi esnasında mı, yoksa step sinyali gelmediği zamanlar enable sinyali ile kasılı durmasında ki akım miktarını mı kontol ediyor? Eğer öyle ise bende 100% ayarlı ve hareket etmeyen motorların gereksiz yük harcamasına sebep oluyor. Bunu 75% veya 50% ye düşürmem güçten tasarruf etmeme yardımcı olur diye düşünüyorum.

Eğer bu dip switchler bu işe yaramıyorsa, motorun boşta çektiği akım mach3 içerisinde ayarlanıyor olmalı. Böyle ise yerini öğrenmem harika olur.

Burada yazılan çoğu şeyi uzun zamandır takip ediyor ve cnc mevzusuna yeni hakim olmaya başladığım için sürekli notlar alıyorum. Fakat daha önce cevabını bulamadığım bir durum.
 
Tablanın sağladığı faydayı 50 tane sigma profil ile sağlayamazsın !
TB6560 yabana atılacak sürücü değil !
İş kullanmasını bilmekte.
Forumda ayarları defalarca anlatıldı.
Osiloskop u olan az çok elektronik biliyordur.
Yüzde akım ayarı tutma tork u ile alakalıdır step sinyali gelmez ise 2 sn de ayarlı değere çeker.
%50 normaldir motorlar ısınmaz fazla.
Sw lerin hepside iş görür.

Motor akımı çıkıştaki yüksek güçlü dirençlerle belirlenir !
0.33-0.15 Ohm gibi..
Max akım 3 A için ~~0.15 Ohm..

XP yi unut W7 devam.

Regülatörlerin ısınma sebebi motor beslemesinden almasıdır.
Aslı 24V değil 36 emniyetli olarak 33V dir.
Bu gerilim zavallı 7812 ye girince ısınır.
Ayır onu , ayrıca 15V gibi bir şeyden besle üzerindeki soğutucu yeterde artar bile , fana gerek yok.
5V ise 7805 , zaten 12V 7812 nin çıkışından beslenir .

Motor çıkış kablolarını ters bağlamadığın sürece ( AA BB yerine AB AB gibi ) TB6560 lar kolay kolay yanmaz da ısınmaz da.

Topraklama sadece ve sadece insanları korumak içindir aletlere hiç bir yararı yoktur !
Hatta yeri gelir zararı olur.

Belli ki dertlisin ve gayet açık net anlaşılır yazmışsın .
Yoksa her biri zirilyon kere sefer yazılmış cevaplanmış şeyleri tekrar ya...:rolleyes:
 
Detaylı cevap için çok teşekkürler. :)

Yazmayı unuttuğum şeyler vardır demiştim, bir döküm ayarında olmaz sanıyorum ama şu cins bir profil ile tabla yapmak da planlarım arasında. Maliyetli ama mdf ye göre daha sağlıklı olacaktır?

295f01eb-3407-4093-921b-1c710530dd30.png


TB6560'ı da yabana atmıyorum, gayet kompakt tak çalıştır ve son kullanıcı dostu bir ünite. Fakat bu sizin de dediğiniz gibi besleme sıkıntısı olmadığı anlamına gelmiyor. Ayrıca tecrübe etmedim, etmek de istemem ama yabancı forumlarda yazan, 30 voltun üzerine çıktıklarında sürücüleri arızalanan, skop ile çıkışlarını ölçerken dahi 2-3 adet kart yakanlar var. Tabii ki bu onların bireysel hataları da olabilir ama çoğunlukla gözlemlediğim bu kart hakkında hayıflanan çok sayıda insanın olması. Benimle iyi geçindiği sürece sorun yok, ben de işte gördüğünüz gibi huyuna gitmeye çalışıyorum. :)

Yazdığım gibi voltaj regülatörlerini ayırıp farklı bir kaynaktan besleyeceğim. Bu ciddi bir sorunu ortadan kaldıracak.

Piyasada 24 - 48 Volt arası hazır smps güç kaynağı bulunmadığından, ya kendim yapmam gerekiyor veya toroid ya da sac trafo sardırıp uygun rektifiye, filtreleme ve regülasyon ile 6560'ı beslemem gerekiyor. 30-33 Volt arası 15-20 Amper alsam yeterli olur. Peki performans açısından uğraştığıma değer mi acaba?

Bir diğer win7 tavsiyesini de uygulayacağım. Ama sanırım mach3 çalıştırmak için 32 bit olması gerekiyor. Zaten bu eski sisteme 64 bit kurmanın bir anlamı olmaz, muhtemelen kurulmaz bile.

Gerçekten cihazım çalışmadığı için üzüntülüyüm. Bir an önce de gözüm arkada kalmayacak şekilde toparlamak istiyorum. Hikayeyi de bütünü ile anlatmam gerektiğinden daha önce yazılmış şeyleri tekrar etmiş olabilirim, kusura bakmayın. Elektronik mühendisiyim fakat uzmanlığım ses alanında. en temel konular da olsa yıllarca da güç elektroniğine göz kırpmayınca köreliyor insan. :(

Tekrar tüm sorularıma bir özet halinde cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
 
Dediğim gibi sen hele bir başla okumaya.
Mesela okurken regülesiz güç kaynağının çekilen güç ve şebekeye göre çok dalgalandığını ..TB nin gerilime özellikle max gerilime çok duyarlı olduğunu filan okursun.
Elektronikci olduğuna göre hemen vazgeçersin ve smps ye yönelirsin.
Ya da yapıverirsin bir regüle.
Resmini verdiğin güç kaynağı o ufak motorlara yeterde artar bile.
Çıkış gerilimi ayarlanıyor ölçerek max değere getir , 30V bile işini görür.
Hem zaten o motorlarla fazla hız yapamayacağına göre pek anlamı yok yüksek olmasının.
Okurken mach3 driver ın 16 bit olduğunu W7 dahil 64 bitlerde 16 bitlerin çalışmadığınada rast gelebilirsin.
Belki aynı yerlerde makineyi kontrol eden pc de başka program olmaması internet olmaması antivirüs olmaması iyi olur .. gibi yazanlarda vardır.
 
Kes ke makinanin bi anda dalma konusunu cözümünü daha acik anlataydin . Bndede ayni sorun var modelin bi bolumunu ince bi bolumunu ölümüne derin yaziyor nedir sebebi bunun
 
Merhaba.

Sorunlarla karşılaştığım cnc routerımın revizesi sırasında buradaki uzman ve tecrübeli arkadaşların da fikirlerini alarak bir yol çizmek amacıyla bu konuyu açıyorum. Belirtmeliyim ki, cnc routerı aldığım kişiyi firmayı karalamak kötülemek gibi bir niyetim kesinlikle yoktur. Fakat malesef kaygılarımdan dolayı eksik yönlerinden bahsetmek durumundayım.

Hikaye, Ocak 2015 civarları işimde üretimde kullanmak amacı ile bir cnc satın almak için araştırma yapmam ile başlıyor. Hem uygun fiyatı (3500 TL) ile hem de 60x60 küçük boyutları ile ilk gözüme kestirdiğim cihaz şu oldu:

Fakat üreten kişi bu modelden elinde hazır kalmadığını 1 ay beklemem gerekeceğini, istersem 100x100 modelin hazır olduğunu, daha iyi olduğunu ve hemen alabileceğimi söyledi. Gerçekten de bakıldığı zaman 60x60 olan normal, 100x100 olan alt destekli mil. Sigma profiller daha kalın vs. (4500 TL)

100x100 ün özellikleri şu şekilde not edilmişti:



Ben de tezcanlılık edip 1-2 gün içerisinde geniş suv araç ile İstanbul'dan Çorlu'ya teslim almaya gittim. Arka tarafta yer alan y ekseni motorlarını ve x ekseni kısmını söküp yüklemeye çalıştığımızda bir kaç santimetre ile maalesef araca sığmadı. Minik bir deneme testinde sanki biraz yavaş olduğunu söylediğimde, "Ne kadar ekmek o kadar köfte" cevabını aldım. Eh, piyasadaki yarı ölçüdeki cnc lerin neredeyse iki katı fiyatında olduğunu düşünerek, hız benim için çok dert değil diye içimden geçirdim. Ödemesini yapıp ertesi gün ambar ile nakliye edileceği için iş yerinden ayrıldım.

2 gün sonra cnc geldi ve çeşitli yerlerinde mevcut boya kalkmalarını pek kafaya takmayarak ilk etapta evimin çatı katındaki çalışma alanında kullanmak ve tecrübe edinmek için yerine yerleştirdim.

Mach3 kurulumu ve yine üreticinin verdiği ayar dosyasını yüklememin ardından ilk çalıştırmamda y ekseni hareket etmedi. Durdurup kontrol ettiğimde araca yüklemek için söktüğümüz, fakat sonradan yerine takılmış olması gereken motorların kaplinlerinin sıkılmadığını boşa döndüğünü farkettim. Aralarındaki açıklıklar farklı olduğundan da ellemedim ve fotoğraflayıp firma sahibi kişiye gönderip ne yapmam gerektiğimi sordum.

Üzerine 2 gün boyunca telefon ile aramama rağmen hiçbir şekilde geri dönüş alamadım. Türkiye şartlarında pek de şaşırdığım bir durum olmadı açıkçası.

Ben de kaplinleri düzelterek vidalarını sıktım. İki kanadı hizaladım ve y ekseni de düzgün bir şekilde çalışmaya başladı.

Diğer işlerimden fırsat bulamadığımdan Ağustos ayına kadar sadece 4-5 defa kullanma şansım oldu. Toplamda 4 saat çalışmamıştır. Aşağıdaki linklerde iki video var:

https://scontent-frt3-1.cdninstagra...16/10894666_1537460693193966_1721700461_n.mp4

https://scontent-frt3-1.cdninstagra...-16/11031573_417281101781692_1131914799_n.mp4

Her defasında tek iş yaptığım ve orijin noktasını bir defa ayarladığım için herhangi bir sorun fark etmedim. Fakat tabana sürekli aynı malzemeyi işlemek için bir yuva açıp denemeler yaptığımda, makineyi her sıfırlayıp, önceden kaydettiğim başlangıç noktasına çağırışımda farklı bir yere gittiğini farkettim. Bu genellikle y ekseninde 4-5 mm ye kadar fark ediyordu. Bu canımı sıkan ilk olay oldu. Beni şaşırtan az değil fazla adım atmasıydı. Az olsa step kaçırıyor diyecektim. Bir ara kontrol ederim diyerek her defasında orijini manuel belirleyip işime devam ettim. Mdf'nin yan şeritleri de ikinci ay ayrılmaya başladı. Daha sonra y eksenindeki sağ tarafta yer alan motordan hem çalışma hem de kasılı bekleme sırasında "tıkırt" şeklinde sürekli sesler gelmeye başladı. Tarifi zor ama sürekli ark yapan iki kontak periyodundaki sesler gibiydiler. İki kanadın yürüdükleri mesafeler farklı olmuyordu, bu nedenle acil bir şey yapmayıp yine daha sonra ilgilenirim dedim.

Fakat bardağı taşıran son damla şu oldu:

https://igcdn-videos-a-16-a.akamaih...-16/12090804_1907360119488336_150432174_n.mp4

G-code 0.05mm olmasına rağmen z ekseni haşırt diye dalma yaptı.

Üreticiyi arasam muhtemelen yine ilgilenmeyecekti ve bu da kavga etmeme sebep olacaktı. Uğraşmak, muhattap olmak istemedim. Aynı zamanda acilen üretip kargoya vermem gereken özel bir ürün işlemem gerekiyordu.

Tablayı kaldırıp makineyi bir incelemeye karar verdim ve şöyle bir manzara ile karşılaştım:

Ön tarafta gözüken ve benim kirişleri tuttuğunu düşündüğüm iki vida başı aslında tabla esnemesin diye konulan profil parçaları çıktı. Makinayı ön taraftan tutup kaldırdığımda sağa sola neredeyse 10 cm ye varacak kadar esneme yapıyordu. Ön ve arka sac paneller de kendi çaplarında esniyordu. Tüm yapıyı bir mdf parçasının bir arada tutuyor olması hiç hoşuma gitmedi.

Derken elektronik bölümünün özensizliği, sürücü kartının kutuya vidalanmadan konmuş olması, bana içeride motor sürücüsü olduğu söylenip hız ayarının meğer sadece bir potansiyometre ile yapılıyor oluşu, motor kablolarının ekransız olması, kutuya gromet veya rakorsuz giriş yapması, üzerine lpt kablosu ile sarmalanması, ve şasenin topraklanmamış olması bunun böyle gidemeyeceğinin resmi oldu.

Ve en son bomba 4 adet 3 amper, toplamda 12 amper motor için güç kaynağının sadece 10 amper çıkması.


Buraya kadar hiç dert değil, ben hepsini yedim yuttum. Artık kendi bilgisizlik ve cahilliklerinden mi, çakallıklarından mı bilinmez ama Eco seri diye hatalı çalışan ve eksik konfigürasyonda bir makine yapanlardan döner dolaşır başka yerden çıkar acısı.

Bunları sadece durum ve makinenin geçmişi hakkında bilgi sahibi olmanız için anlattım. Hatta arızayı gidermeye çalışırken daha önce yazılarını okuduğum bu forumdaki başka bir yazar arkadaştan da fikir almaya çalıştım. Başta ilgilendi sağolsun ama sonra herhalde baktı işin içinden çıkılacak gibi değil, pek sallamadı. :D

Benim için önemli olan bundan sonrası. Bu makineyi nasıl toparlarım, gözüm arkada kalmayacak şekilde uzun süre çalışacak hale getiririm, oradayım.

Biraz daha bilgi vermem gerekirse:
Pentium 4 xp bir pc ile mach3 ve lpt porttan kontrol ediyorum. Lpt port çıkışlarını osiloskop ile kontrol ettim. Her şey yolunda. Normalde çılgın topraklama taraftarı değilimdir, doğru topraklama taraftarıyımdır ama forumda istisnasız her sorunun altına neredeyse her defasında topraklama yap diye cevap yazıldığından bir bildikleri vardır herhalde diye düşünüp topraklama ile uğraştım. Lpt kablosu fazla ısınınca ground loop oluşturduğumu farkettim. Z ve x ekseni de çalışmaz olmuştu zaten. Kontrol ettiğimde 7414 lerden birinin iki kanalının uçmuş olduğunu gördüm. Tüm 7414 leri ve optokuplörleri değiştirdim.

Bu arada araştırmalarımda bu 6560 4 eksen kartın amatör ve çok sık arıza yapan bir şey olduğunu da farkettim. Zaten şemasını çıkarıp incelediğimde de özellikle besleme konusunda bir sürü eksik fark ediliyor.

Cnc nin saçmalamasını bir kaç şeye bağladım, motor kablolarının enterferans parazit almaya müsait olması, pc de temizlediğim ve mach 3 açıldığında %60 işlemci kullanımına neden olan virüs, besleme akımının yetersiz olması, 75xx regülatörlerin aşırı ısınması ve özellikle bu ısınma sonrası makinenin hata yapması.

Kutu zaten havasız ve küçüktü, 75xx regülatör soğutucularını biraz kalınlaştırdım. Virüsü temizledim ve 14.5 amper yeni bir güç kaynağı aldım. Şu an bağlantıları yaptığımda cnc düzgün hareket ediyor fakat tüm motor kablolarını ekranlı olarak değiştirmeyi düşünüyorum. Bir kere uğraşayım tam olsun.

Havalandırmasını da düzgün yapacağım şöyle bir pc kasasına sürücü ve güç kaynağını montajladım. Yakın zamanda da arel motor ve gerçek bir spindle sürücü alıp yine bu kasaya yerleştirmeyi düşünüyorum. Sahip olduğum 500mW 405nm laser diyodu spindle kısmına monte etmeyi ve z eksenini ayarlamama yarayacak bir probe eklemeyi de planlıyorum. Bir süre tb6560 ile gidebilirim herhalde? Şuan her motora ayrı sürücü vs almaya kalkarsam biraz fazla açılacağım. ama uzun vadede planım o şekilde. Ayrıca yeni sigma profiller ile şaseyi güçlendirdim. Zaten hanımdan bu masraflar için yeterince zılgıt yedim.


Diğer detaylar için bir kaç fotoğraf daha ekliyorum.


Ayrıca 6560 akım sınırlama rezstörleri 0.15 ohm. Ve Dip sw ayarları da şu şekilde:


Eklemeyi unuttuğum şeyler muhakkak vardır. Aklıma geldiğinde güncellerim. Hem kısa vadede 6560 ile sağlıklı çalışabilmem, hem de uzun vadede hem elektronik hem de mekanik aksam olarak bu cnc yi sorunsuz kullanabilmem için önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Herkese iyi çalışmalar.

Emre.

Çok geçmiş olsun, can sıkıcı bir durum. Keske firmanın adını söylesende eco, beco, ceko diyerek milleti kazıklayan bu adamları ifşa etsen. 4500 e 100x100 veriyorum diyen birisi zaten kendini ifşa ediyorda yine isim gayet iyi olurdu. Kar amacı güden bir işletme bu fiyatı veremez.

CNC NİN EKMEK KÖFTE EĞRİSİ OLAMAZ HELE HELE "ECO" MODELİ OLMAZ.

Olursa 10 cm esner, civileme dalar, kanatlanır uçar.

Sizede kızdığım nokta tüketici haklarınızı kullanmamış olmanız, bu adamlara BURASI TÜRKİYE NE BEKLİYON diyerek prim vermen. Böyle ayıplı mal alıp göz yummanız.

Zararlarınızın en kısa zamanda telefasi dilegiyle...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,831
Kullanıcılar
449,595
Son üye
Ferden1011

Yeni konular

Geri
Üst