kVA ve kW arasindaki fark nedir?

Dedejayjay

Üye
Katılım
26 Ağu 2011
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaslar,

kVA ve kW arasindaki fark nedir?
Motor gücü kW ile soylenirken trafo gücü neden kVA söylenir?
Bunlar nasil dönüştürülür birbine?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Motordan alınan mekanik güç önemlidir. Onun için motor milindeki güç verilir. (kW) Trafolar ise çıkışındaki yükleri besleyen sistemlerdir. Trafonun girişindeki ve çıkışındaki gücü önemlidir. Santrallerde de generatörler kVA (görünür güç) değerleri verilir.

Bunlar birbirine dönüştürülmez, sadece bir bütünün parçalarıdır. Bir trafodan 1000 kva güç çekiliyorsa ve güç faktörü (cos fi) 0,9 ise bu trfaodan 1000*0,9=900kW aktif güç çekiliyor diyebilirsiniz. anlayacağınız üzere eğer cosfi farklı bir değerdeyse(yüklerin tipine göre değişir mesela motorlar farklı rezistansalr farklı tip yüklerdir) görünür güç aynı olabilir fakat aktf güç değişeblir.
 
Ek olarak; Bir fabrika trafoya bağlıdır diye düşünürseniz asenkron motorlar Aktif gücün dışında motor içindeki endüktif bobin ve kablolar etkisinden reaktif güç çekerler. Hatta harmonikler bu yüzden vardır diyebiliriz. Reaktif gücü temsil eden birim KVAr dır. Aktif ile Reaktif iki vektör olduğundan ikisinin bileşiminden KVA çıkar
 
Adı üstünde görünür güç, sen görülen gücü harcarsın(kw) yada harcamassın(kvar), burda yükün örneğin bir resistance olsaydı KVA hepsini harcardın(çok büyük ihtimal), ama compound sistem ise P=Z.I[SUP]2[/SUP] değerin kesinlikle >KVA olmamalıdır. Onun için genelde bir compound sistemde S[SUP]2[/SUP]= P[SUP]2 [/SUP]+ Q[SUP]2 [/SUP]
S değeri yani KVA değeri etken güç ile edilgen gücün toplamlarıdır, bazen her ikisde faturalandırılır.
Güzel bir soru, hakkında epeyce konuşulabilir bir konu...
 
Arkadaşlar birde bu rc brussles motorlarda KV olarak geçiryor o nedir. Mesela 1800KV olan dc motor kaç kw ya denk geliyor bir türlü bulamadım onun güç hesabını yapmayı.
 
Arkadaşlar birde bu rc brussles motorlarda KV olarak geçiryor o nedir. Mesela 1800KV olan dc motor kaç kw ya denk geliyor bir türlü bulamadım onun güç hesabını yapmayı.
KV değeri, Volt başına düşen rpm yani devir sayısı değeridir. 2800 KV 'lik brushless yani fırçasız DC motor 1v'da boşta 2800devir yapıyor demektir.
Olayın aktif,reaktif,görünür güçle bir alakası yoktur.

http://dnstube.tk/watch.php/_UjYh3SkbLk
 
Teşekür ederim ama spindle olarak kullanıyorlar bu motorları kw degerlerini bir türlü ögrenemiyorum çektigi akım ve amp degeri olsa sadece kvbilgisini girdikleri için kafama takıldı o yüzden sordum.
 
Benimde bu motorlar hakkında detaylı bilgim yok sadece sorduğunuz sorunun verdiğiniz örnekle bir alakası olmadığını belirtmek için cevap yazdım.
Yüksek devirde çalışan DC motorlar. Verdiğim linkteki videoda seçimin T değerine göre yapıldığı belirtiliyor. Antiparantez bu motorların çok fazla çeşiti var bunuda bilmenizde fayda var.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst