Kontaktör yapışmasını nasıl önleyebiliriz?

27volkan ' Alıntı:
fabrikalarda kompanzasyon panolarında kullanılan kontaktörlere her zaman müdahale edilemeyeceği (Bakım onarım gibi)için günümüzde kimyevi maddeler kullanılıyor,www.kimyacı.com bu firmanın ürününü denemiştik ve zaman zaman kullanıyoruz kompanzasyon kontakdörleri çok fazla devreye girip çıktıklarından kontakları üzerinde ark oluşumu fazla oluyor ve kontaktörün zırıltı yapması çok sık rastladığımız bişey
bu firmanın üretmiş olduğu madde direk olarak elektrik panosuna sıkılabiliyor ark oluşumuve kontaktördeki zırıltıları kesiyor ,bir yerde kontaktörlerin ömrü uzuyor herhangi bir tehlikesi yok gayet güzel bi ürün ve nem ve rutubetekarşı koruma sağlıyor
böylelikle kompozisyon panosunda kontaktör değişimi için elektriği kesip müdürleri başınıza toplamamış olursunuz tavsiye ederim

kondaktör açılmadan sıkılınca bu sprey faydası oluyor mu? kontak ayaklarına nasıl ulaşıyor sprey adı ne tam olarak kontak spreyi desek verirler mi
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bu kullanılan madde gazlı bir sprey değil kendilerinin vermiş olduğu bir tabancası var sıvı halde tabancayla tabik ediliyor her hangi bir ark ve ya şase yapmı yor maddenin iletkenliği yoktur
ilgili arkadaş tlf nosunu veriym 05*** alper tombalak internet adresidewww.kimyaci.com
değişik her sektöre hitap edn ürünleri var mesala asenkron motora sıkılan bi ürünleri vardı motor suda çalışa biliyordu
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
mrb yunus arkadaşım.her farklı yükte kullanacağın kontaktör sınıfları farklıdır.bununda amacı zaten yapışmaları önlemek.kompanzeye kondansatör kontaktörü yerine başka sınıf kontaktör kullanırsan bu zamanla zaten yapışacaktır.tabiiki kondansatörün ilk devreye girişteki akımını düşürmek için direnç kullanıla bilir.ama en doğrusu doğru sınıf kontaktör kullanmak.ayrıca resimde göstermiş olduğun kontaktör kompanze kontaktörüdür zaten.bobin enerjilendiği zaman geçiş bloğu kapanır belli bi süre sonunda açar nominal akımını ana kontaklar taşır.
 
Ben yukarıdaki yazımda onlar direnç değil demiştim.Rüyama giren ak sakallı dede onlar direnç dedi :)


Hala anlamadım diyorsanız üzülmeyin,ben de bir şey anlamadım.Anlayan varsa ve açıklarsa sevinirim.
 
Arkadaşlar konu üzerine baya bi beyin fırtınası yapmışlar.Benim görüşlerim şöyle;Kompanzasyon kontaktörü ile kondansatöre ön direnç üzerinden yol verilir.(fahri bey in dediği gibi)Bu uygulama hem kontaktörü ve hem de kondansatörü korur.Fakat bu kontaktörleri diğer alıcılar için kullanamayız.Diğer arkadaşların değindiği gibi kontaktör akımı yeterli seçilmeli ve temizliğine özen gösterilmelidir.
 
fahri yetiş ' Alıntı:
ŞEF arkadaşım zannederim yanlış hatırlamış.Bahsedilen dirençler,deşarj direnci değil,ilk devreye girişte,
kondansatörlerin aşırı akım çekmesini önlemek için konmuş dirençlerdir.Devresindeki kontaklar,çekiç tip
olup,ilk startta, kısa süre devrede kaldıktan sonra devreden çıkarlar.Start akımı,bu dirençler üzerinden
geçtiği için,ana kontakların ömrünün uzamasına yardımcı olmuş olur.Bu elemanlar,bazı kontaktörlerde,
5-8 sarımlı bobin şeklinde de olabiliyor.Bu durumda,devreye endüktans bobini etkisi yaparak ,yine direnç
etkisi sağlamaktadır.
Sayın fahri yetiş ustam ! doğru bildiğim yanlışı düzelttiğin için teşekkür ederim. Ben kompanzasyon konusunda çok usta sayılmam. Sadece pano imalatında çalışırken önümüze verdikleri malzemeleri şemaya göre montajını yapardık. Haa kompanzasyon panosunu ezbere monte edecek kadar sistemi iyi biliyoruz, fakat kontaktörlerin farklı oluşunu yukarda bahsettiğim gibi deşarj dirençleri olarak öğrettiler bize. Sadece imalat montajını yapıp, siparişi veren firmaya gönderiyorduk, işletmeye almayı o firma kendisi yapıyordu.
Yunus ustanın gönderdiği resimdeki kontaktörü görünce yardımcı olmak için o kontaktörün kompanzasyon kontaktörü olduğunu bilmesi için yazmak ihtiyacı hissettim. Ama doğrusunu sizden öğrenmiş olduk, tekrar teşekkürler.
 
Arkadaşlar Merhaba Konuya Baya Uzak sAYILIRIM Elektrik ve otomasyon sistemine önem veren birisiyim ve otomasyonla yeni yeni tanısan biriyim arkadaşlar bana pc üzerinde devre çizebileceğim ve o devreleri pc üzerinde deneyebileceğim bir proğram lazım yeni yeni öğreniyorum devre yapmayı daha yıldız üçgeni bile bilmiyorum ezbere tabi ama şemasından yaparım yardım ederseniz sevinirim bide konu ile alakalı şeyler sölemekde istiyorum arkadaşlar artık güç devreli kontaktörlerin çoğuna yardımcı kontak eklene biliyor bide aydınlatmalara neden kontaktör koyarlar hiç anlamam bir tassurrrufu filanmı oluyo acaba....
 
Sayın Kadir_Han ;
Soruyu yanlış bölümde sormuşsunuz.Aslından birden fazla soru ve yorum olduğundan,doğru bölümü ben de bilmiyorum.
Çizim için cadcam bölümümüz bulunmaktadır.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/kategori/cad-cam-programları.21/

Burayı gezerseniz,birden çok program olduğunu göreceksiniz.Ama lisanslı program bulunmaz forumumuzda.Lisanssız yani beleşware isterseniz cofaso var ama simülasyonu yok.

Artık güç devreli kontaktörlerin çoğuna yardımcı kontak eklenebiliyor demişsiniz.Bunu söylemek için bir 50 - 60 yıl kadar geç kaldınız.

Aydınlatma devrelerinde ise, çok sayıda lamba olduğu durumlarda, o çok lambaların çekeceği çok akım, normal anahtarları bozacağından, yani kontak gücü yetersiz kalacağından dolayı,kontaktörle kumanda edilir.Hem kontaktör olursa,kumanda edilmesi,birden fazla yerden kontrol edilmesi v.s. kolay olur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Değeli arkadaşlar, triyak belki bir çözüm ama benim aklıma trifaz SSR (Solid state Role) geliyor ama hiç uygulamayı denemedim. Ama uygulama bu alanda da olacağını düşünüyorum. Eğer uygulayan arkadaşlar varsa lütfen yazsınlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,272
Mesajlar
916,368
Kullanıcılar
450,098
Son üye
akaremir31

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst