konserve fabrikası topraklaması ve kacak akım rolesi montajı

saitkorga

Üye
Katılım
22 May 2014
Mesajlar
12
Puanları
1
profesyonel arkadaslar yardımcı olursa cok sevınırım.. ise yeni girdim uretimdeki makinalarla ilgili ilk gördügüm eksiklikler;butun makinalar birbirine belirli yerlerinden kaynatılmıs hepsi sabit ve hepsinin motorları tirifaze 0.75 2.2kw arasi yaklasık 25 farklı motor makinavar.Mkinaların hepsi tek pano üzerinden acilıp kapatılıyor ve motorların hepsine 3faz ve işletme topraklaması baglanmış. SORUM ŞU MOTORLARDA NÖTR OLMADIGI HALDE NASIL KACAK AKIM RÖLESİ BAĞLAYA BİLİRİM. 2. SORUMDA İŞLETME TPRAKLAMASINI 2.25OHM OLARAK OLCTUM YETERLİMİDİR ?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Notr her makinanin govdesine baglanmis ve biryerden topraklanmis dogru mu anladim. Eger oyleyse. Ya kacak akim rolesi takmayacaksiniz yada sistemi tamamen degistirip her makineye topraklama hatti cekip koruma tokraklamasi yapacaksinkz. Bu haliyle kacak akim rolesi takmissiniz hic bir onemi kalmaz. Role tutmaz zaten.uretim aksar siz bosuna takip yorulmus olursunuz.
 
sayın hocam motorlarda sadece 3 faz ve motor govdesıne de panodan gelen işletme topraklaması baglanmış. motorlara gelen 4x 2.5 kabloda 3 faz ve bir topraklama var. bu asenkron motorlara kakr nasıl bağlıcam müfettişler istiyo
, ACİL YARDIM
,
 
Panodan gelen topraklama notr ile birlestirilmis mi onemli olan o
 
Senin yapman gereken olay su tapkip etme olanagin varsa panoda notr ile topraklama koblosunu takip et. Hic bir sekilde birlesmemesi gerekir. Motora 3 faz arti toprak gelmesi normal. Senin bakman gereken yer notr hatti.
 
Nötr zaten 3 fazlı motorlara gitmez. Onur ustamın dediği gibi 3 faz ve koruma topraklaması göndermen lazım. Önce TMŞ sonra kakr sonra 3'lü w otomatlar sonra da cihazlara enerji gidecek. Pano üzerinde 3 faz ve nötr kaçak akım rolesine girecek nötr kullanılan yerlere nötr girilecek kullanılmayan -3 fazlı motorlar gibi- cihahazlara gitmeyecek. Panonun gerekli yerlerine ve aydınlatma gibi yerlere nötr gider. Sanırım kafanı karıştıran cihazlara nötr gitmediği için kakr takmanın bir faydası olmayacağı yönde. Bir de cihazlara nötr gitmediği için kakr nasıl bağlanacağı hususu. Panodan hareketle kakr bağlayacaksın. Fazdan veya nötrden toprağa kaçak oldugu anda kakr açar. Mesela 3 fazlı cihazlarda gövdeye kaçak oldugunda gövde de koruma topraklaması oldugu anda kakr açar. Böylelikle can ve mal güvenliği sağlanmış olur.
Bir zamanlar halı yıkama makinesindeki kişi kaçak akıma kapılarak hayatına gözlerini yumdu. Halı yıkama makinesi 3 fazlı ve ne yazık ki kakr yoktu. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
 
herkese tesekkur ederim
 
tek bi sorunum kaldı kakr scneider almayı dusunuyorum 30mA 3ms iş gorurmu? uretimin aksamaması önemli bizim için* ayrıca işi garantiye almak için makinalara kalın topraklama çektim hepsini 1metrelik bakır cubukta birleştirdim uygun olur mu? 30mA KAKR sorun cıkarır mı 300mA kakr takayım mı ne dersiniz???
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,668
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst