Kompanzasyonda Reaktif Güç

mesa82

Üye
Katılım
22 Tem 2010
Mesajlar
58
Puanları
1
Yaş
37
çalıştığım hastanede kompanzasyon bakımı için bir firmayla antlaşma yapıldı. hafta içleri reaktif güç yazmıyor ama haftasonları reaktif güç yazıyor. toplam 2 adet panoda 400er kvar kompanzasyon sistemi var. her panoda toplamda projeye uygun olarak 8 adet 50 kvarlık kondansatörler mevcut. firma diyorki haftasonları çekilen güç düştüğü ve kondansatörlerin devreye girme aralığı bu çekilen güçte olmadığı için reaktf yazıyor dedi. ve çözüm olarak kondansatörlerin değerini düşürmeyi önerdi. bu bir çözüm müdür? tecrübeli abilerden yardım bekliyorum? şimdiden teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
küçük değerde monofaze kondansatör olacak
0,5 gibi 1,5 gibi
bizim yaptığımız çalışmalarda 3 tane 0,5kvar 3 tane de 1,5 yada 2.5 kvar monofaze kondansatör kullanıyoruz. ceza hak getire.
 
Ne kadar yükseldiğini yazmamışsınız haftasonu ancak hastane olduğu için yine yarıdan fazla düştüğünü sanmıyorum yüklerin. 10 kvar v üzeri kademe (örn 12.5 ve 25 kvar gibi) eklerseniz yeterli olacaktır.
 
selam kardeş
sadace hafta sonu diyorsun tam bigi verirsen san yardımcı oluruz trafonun gücü ve kademe sayısı sadece kondansatörleri bülmekle bir çüzüm ama nasıl büleceğin unemlü sayaç elektronikse ve OG den ülçüyorsa ozaman çüzüm farklı
 
Kondansatörlerin değerini daha önceden hafızaya tanıttığımız için role devreye alacağı kondansatoru belirlediğimiz kapasitif cos.değerini aşarsa devreye almayacaktır. Dolayısıyla sistem indüktifte kalacaktir. Hafta sonu veya tüketimin düştüğü herhangi bir anda bu sorunu yaşamamak için kademe dizilimini yeniden yapmamız gerekir. Kompanzasyon rolesinin bilgi aldığı akım trafolarının primer değerine bağlı olarak en küçük kondansatör kademesi belirlenmelidir. Reaktif güç kontrol rolenizin minimum akım hassasiyeti kaç mA ise kondansatörün çekeceği akımı, Akım trafosunun çevirme oranına bölün, çıkan sonuç rolenin algılama akımından büyük ise sorun yok. Eğer algılama akımından küçük ise role kondansatoru tanıyamayacak ve devreye almayacaktır. Rolenın algılama akımından çok az fazla bir veya farklı olmak üzere birkaç kademe girerseniz daha hassas değerleri yakalama şansı olur.
 
Sn.mesa 73 rölen tek fazlımı? Eğer tek fazlı ise bunu 3 falı röle alarak daha akılcı bir çzüm oluşturabilrisin.(Eğer ana panoda akım trafosunu kyabilecekmisn?
Diğer arkadaşlarımında dedğiği gibi ilk kademelri küçük secmekde fayda var.

Öncelikle, üç fazından da eşit olmayan yük çekilmesi ya da bir fazdan hiç yük çekilmemesi durumunda, ölçüm alınacak fazın seçimi problem yaratacaktır. Temel neden, yük çekilen faz için kondansatör alınması, sisteminizi kompanze ederken, yük çekilmeyen faz üzerinde gereksiz kapasitif yük oluşmasına neden olur. Bu neden ile sisteminizdeki yüklerin %95'i trifaze değil ise tek faz ve tek akım trafosundan ölçüm alan röle kullanılmamalıdır.

Sisteminizdeki yükler, birbirinin aynı değil ve farklı farklı reaktif güç değerlerinde yükler devreye girip çıkıyorlar ise, kompanzasyon yapılırken, sıra ile kondansatörün alınması ve çıkarılması da, kompanzasyonda gecikmeye neden olacaktır. Bunun nedeni, kondansatörlerin sıra ile alınması, çıkarılması zorunluluğundan ve kondansatörlerin küçük değerli kondansatörden büyük değerli kondansatöre mecburi sıralı olmasından kaynaklanmaktadır.

Teorik olarak, sıralı çalışan reaktif güç kontrol röleleri, kondansatörler küçükten büyüğe doğru sıralanmışlar ise, sıra ile kondansatör alıp çıkarırken, gerekli reaktif güç değerini mutlaka temin ederler, bir şekilde güç çarpanı hedef değerine ulaşırlar. Asıl gözardı edilen faktör zaman faktörüdür. Sıra ile çalışan reaktif rölelerde amaç, hedef değeri elde etmektir. Reaktif güç değeri elde edilir, fakat bu zaman dilimi içerisinde reaktif sayaçlar ilerler. Bu nedenlerden dolayı reaktif güç kontrol röleniz, üç faz ve üç akım trafosundan kumanda alıyor olsa bile, eğer sıralı kondansatör alıp çıkarıyor ise, kompanzasyonu yeterli hız ile sağlayamayabilir.

Ayrıca, standart reaktif güç kontrol rölelerinde, kondansatör alma ve bırakma kontrolünün dengeye ulaştığı an, alma-bırakma işleminin kesilmesi ve bulunulan pozisyon korunması gerekmektedir. Bunu standart reaktif rölelerde C/K ayarı ile yapabiliyorsunuz. C/K'nın temel mantığı hedef CosÆ'nin ne kadar indüktif ya da kapasitifini normal bölge kabul edeceğinizdir. Genel yapılan hata, C/K ayarının yanlış yapılması ve bu neden ile cezaya girilmesidir. Bu neden ile, C/K ayarı standart reaktif güç kontrol rölelerinde kritik bir ayardır.

En son olarak ta, devreye alınan ve bırakılan kondansatörler tam deşarj olamayabilirler. Bu nedenledir ki, kondansatörlerin deşarj direnci ile desteklenmesi ya da deşarj bobinli kontaktör tercih edilmesi gerekir ki, kondansatör tekrar alınacağı zaman, "0" potansiyel ile devreye alınabilsin. Benzer şekilde, sisteme alınmış kondansatörün de hemen bırakılması iyi olmayacaktır. Çok kısa zaman aralıkları ile devreye alınıp-bırakılan kondansatörlerin, hem ömürleri çok kısa olur, hem de sisteminize zarar verebilirler. Bu nedenden dolayı, standart rölelerde kondansatör alma bırakma zamanları çok küçük değerler verilemez. Sonuç olarak standart reaktif güç kontrol rölelerinde, kondansatör devreye alma ve bırakma zamanını küçültmek, kondansatörün ömrünü azaltır. Zamanların büyük seçilmesi de kompanzasyonun gecikmesine neden olur.
selamlar
 
benim çalıştığım hastanede de kompanzasyon problemi vardı. bir firma çağırılmış, adam gelmiş trafoya sabit 50 kvar kondansatör bağlamış gitmiş. mevcut kompanzasyon panosuna dokunmamış. ceza var mı derseniz hayır yok.

sorum şu olacak; trafo sabiti ne oluyor?
 
benim çalıştığım hastanede de kompanzasyon problemi vardı. bir firma çağırılmış, adam gelmiş trafoya sabit 50 kvar kondansatör bağlamış gitmiş. mevcut kompanzasyon panosuna dokunmamış. ceza var mı derseniz hayır yok.

sorum şu olacak; trafo sabiti ne oluyor?
Trafonun kendi reaktif ihtiyacı olarak düşünebilirsiniz trafo sabitini..%1-3 arasında bir kondansatör değerine tekabül eder..Sizin durumunuzda, trafo sabiti unutulmuş olabilir ancak %kaç la ceza görmüyorsunuz bir bakın derim. Sınırda olabilirsiniz..
 
reaktif şu sıralarda %3 gidiyor, daha önce %30 civarlarında geziniyordu. monofaze röle ve trifaze röle çalışma prensiplerini biraz daha açar mısınız? sistem 3 faz zaten, neden monofaze röle kullanılır?
 
reaktif şu sıralarda %3 gidiyor, daha önce %30 civarlarında geziniyordu. monofaze röle ve trifaze röle çalışma prensiplerini biraz daha açar mısınız? sistem 3 faz zaten, neden monofaze röle kullanılır?
Kapasitif ne durumda? Monofaze röle her fazdan ölçüm alan ve varsa monofaze kademeleri devreye alabilen röledir. Trifaze röle tek fazdan ölçüm alan dengeli yükler için uygun olan röledir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,664
Mesajlar
928,872
Kullanıcılar
452,354
Son üye
brkcmn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst