Kombi sayaç reaktif bilmecesi?

volverine

Üye
Katılım
14 Mar 2007
Mesajlar
186
Puanları
1
Arkadaşlar,
Cosq ile PF arasındaki farkla ile ilgili bilgileri forumdan okudum. Bu bilgileri pekiştirmek ve kombi sayaçlar ile ilişkilendirmek istiyorum.
Bir işletmede ölçüm yaptığımda cosq 1, PF 0,9 olduğunu gördüm ve bu esnada sayaç üzerindeki indikatörlerde yükün kapasitif olduğu görünüyordu. THDI%45 THDU%5 civarındaydı. Sayaç Makel marka idi ve kapasitiften %40 gibi değerlerle sistem cezada görünüyordu. Röle Entes'in RG3-12CS modeli. Merak ettiklerim;

- Kombi sayaçlar cosq' mi yoksa PF'mi okur?
- Bu tüm kombi sayaçlar için geçerli midir yoksa markadan markaya değişirmi?
- Harmonik akımlar endüktif reaktif mi yoksa kapasitif reaktif midir?
- Harmonikli bileşenleri de dikkate alarak PF'ye göre çalışacak bir reaktif güç kontrol rölesi yokmudur?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İşletme Makel marka kombi sayacı Kohler kombi sayaç ile değiştirdi ve problem düzeldi. Sistemde başka hiçbir değişiklik yok. Eski sayaçta arızalı değil.
Bu iki sayaç arasında ne fark var? Bu işin bir standartı yokmu?
 
arkadaşım sayaçlar arasında bazen dağlar kadar fark oluyor. Bu işin seninde dediğin gibi standartı yok.
 
Harmonik kaynaklı olabilir mi, bazı sayaçlar harmonikli işletmelerde sağlıklı çalışmaya uygun olmayabilir, nedeni nedir, bu kaynaklı olabilir mi?
 
volverine ' Alıntı:
...Eski sayaçta arızalı değil.
Bu iki sayaç arasında ne fark var?
Eski sayacın sağlamlığından eminseniz eğer, akım trafolarının sayaç giriş bağlantılarında gevşeklik olabilir.
Yeni sayacı bağlarken de gevşeklik bırakmadan bağlantı yapılmışsa durum normale dönmüştür kanımca.
 
Klemens bağlantılarınıda kontrol etmiştik bir problem yoktu. Sayacı değiştiren arkadaşta harmonikli sistemlerde Makel sayaçlar düzgün çalışmaz diyerek Köhler sayaç takmış.
Makel'e konuyu sormak için telefon ettim 0800'lü bir müşteri danışma hattı var ama malesef telefonu açan kimse yok ??? Bende mail ile sayaçların PF'yimi yoksa DPF'yimi okuduğunu sordum. Düzgün bir cevap gelirse sizlerle de paylaşırım.
 
Bildiğim kadarıyla açıklamaya çalışayım. Elektronik sayaçlarda ölçüm (aslında hesap) tamamen programda kullanılan hesaplama formülü ile bulunur. Çeşitli firmalar da farklı hesaplama yöntemleri kullanarak sayaçlarını programlamışlardır. "Bu ne yaman çelişki" diye bende çok düşündüm ama bu böyle. (muhatap TEDAŞ) Ölçüm sistemleri hemen hemen aynı fakat hesaplama yöntemleri özellikle reaktifte değişebiliyor.

Bu durumda cos yada PF kullanan var, harmonikleri dikkate alan var, almayan var yada falanca harmoniğe kadar dikkate alan var..... diyebiliriz. (köhler, makel ama özellikle ABB farklı)

Sayaçların markasına göre sonuçlar değişebilir diyebiliriz. O ha yani dedirtebilecek bu açıklama için şu anda aklıma gelen en iyi örnek (izahat, bilgi) kompanzasyon konusunun Türkiyedeki uzman kuruluşlarından entes firmasının ürün kataloglarında yazdığı reaktif enerji hesaplama yöntemi ayarı hanesidir.

Entes firması da ürettiği rolelerde sayaç ile senkronize sonuçlar elde edebilmek için böyle bir seçenek koymak durumunda kalmıştır. (Başka firmalarda da var) Entes'in Web sitesinden RG12-CS kullanma talimatını indirip 15 sayfadaki 3.7.c deki Reaktif Enerji Hesaplama Yöntemi konusu incelenirse daha iyi anlaşılır sanırım.
 
Sn. edremit, bilgilendirme için teşekkürler. Bu açıdan düşünmek (şahsen) benim aklıma gelmemişti

edremit ' Alıntı:
Entes'in Web sitesinden RG12-CS kullanma talimatını indirip 15 sayfadaki 3.7.c deki Reaktif Enerji Hesaplama Yöntemi konusu incelenirse daha iyi anlaşılır sanırım.
 
yukarıda yazdıgınız problem bizdede vardı tedas sın istedigi standart ayrı organizeler ayrı standartta sayac takabiliyorsun kısaca yazayım tedasın istediginde capasitif ve indüktüfü ayrı ayrı yazıyor organizelerin bazılarında kabul edilen ortalaması alınıp yazıyor
 
Tedas,bir donem Kohler firmasi ile mahkemelik oldu...1.8.2 hanesine yazilan tuketimlerle ilgili...Sistemde harmonik etkiden kaynakli akimlar oldugu zaman kohler sayaclari bunlari direkt 1.8.2 hanesine yaziyor tedas ise bunu tahsil etmekte sikintilar yasiyordu...Makel gibi markalarda ise boyle bir sorun yok...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,779
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst