Klima seçimi

ugurcocuk

Üye
Katılım
30 Eki 2014
Mesajlar
195
Puanları
1
Yaş
40
Kardeşlerim merhaba. Ben ufak bir odam var 12 lik bir klima takmayı düşünüyorum seçtiğim de haier marka inverter a++ dır. Ancak kapıyı tam kapatmayacağım aralık kalacak bu durumda sıcaklık sürekli odadan kaçacak ve klima hep çalışıt vaziyette olacak. Bu durum elektrik faturasına nasıl yansır ve ek olarak klima için 3X2.5 lik kablo yetermi ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ufak oda dediğin acaba ne kadar kaç metrekaredir 12 000 btü klima max 30 metrekare yer için ideal dir
tabii çatı katı yada içer de ısı üreten fazla bir ürün yoksa işlem görür kablo kesiti olarak 3*1,5 da yeterli olur ama 3*2,5 çeker ve G 10 sıemens amperlik sigorta takarsan yeterli olacaktır.
 
ufak oda dediğin acaba ne kadar kaç metrekaredir 12 000 btü klima max 30 metrekare yer için ideal dir
tabii çatı katı yada içer de ısı üreten fazla bir ürün yoksa işlem görür kablo kesiti olarak 3*1,5 da yeterli olur ama 3*2,5 çeker ve G 10 sıemens amperlik sigorta takarsan yeterli olacaktır.
Kardeşim oda 20,4 metrekaredir esas öğrenmek istediğim kapı aralık kaldığında bu oda sıcaklıgı sürekli dışarı kaçacak bu elektrik faturasına nasıl etki eder
 
Tahmini söylemek güç. 1 saat kapalı iken ölçüm yaparsınız 1 saatte açık iken duruş sürelerine göre hesaplayabilirsiniz. Örneğin kapı kapalı iken 18 dakika, açık iken 6 dakika duruş süresi var ise sarfiyatınız yaklaşık % 30 artar demektir.
 
C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_images(1).jpg

İmkanınız varsa şöyle bir wattmetre alın ihtiyacınız olan bilgileri öğrenin. Fiyatı 55-60 lira civarı.
Hatta bazı modellerde birim fiyatı girip cihazın kaç liralık elektrik harcadığını bile görebiliyorsunuz.
 
Neden varsayımlarla konuşmak gerekir ki? Somut verilere dayanarak ilerlemek daha mantıklı.

İlk başta sorudaki eksikler şunlar.

Cihaz günde kaç saat çalışacak? Cihaz etiket bilgileri eksik her 12000 btu cihaz aynı enerjiyi çekmez. Etiket değerleri gerekecek. İnverter olduğu için cihazın çalışacağı frekans ve odanın ısı kaybına göre bulunacağı kapasite sürekli değişiklik gösterecektir.

Bu noktada,

Bence bu soru en basit şu şekilde cevaplanır. Klimanın günde kaç saat çalışacağı bilgisi edinilir. Sonra alımı düşünülen cihazın maksimum kapasitede saatte ne kadar güç tükettiği etiket yada broşüründen edinilir. Sonra bu bilgiler çarpılarak aylık ne kadar enerji harcayacağı bulunur. Sonra bulunduğunuz bölgenin elektrik dağıtım şirketinin size biçtiği elektrik kW satış değeri ile çarpılır ve ortaya sonuç çıkar.

Bir not :

Bende evimde 12000 btu inverter klima kullanıyorum. Odam ise 25-30 m2 arası. Kısmi yükte yani cihaz tam kapasite çalışmaz iken mevsim geçişlerinde ortalama aylık elektrik faturama 45 TL fark geliyor. Kışın soğuk zamanlarda ise maksimum kapasitede bu değer 60 TL - 70 TL gibi fark ediyor. Yer Antalya.

Fikir vermesi amaçlı bilgi paylaşıyorum. Kolay gelsin.
 
Merhaba.Sevgili dostum;

Kapalı bir hacimde ister elektrik sobası,ister normal soba,merkezi bir kalorifer sistemi,kat kaloriferi,doğalgaz sobası,kombi,vb. ne çalıştırılırsa çalıştırılsın öncelikle tüm bu mekanı çok iyi izole etmek gerekir,tam kışa girmeden evvel bu elektrik faturanız az gelsin de istiyorsanız eğer.

Kapı,pencere contalarını çok ezilip değişmesi mutlaka gerekliyse eğer tek dudaklı değil, çift dudaklı (Çift taraftan öpüşen,kapı,cam çerçevesine tam yapışanını) satın almanız gerekli.Tahta (ahşap) kökenli cam çerçeveler için de uygun akıllı fitiller satılmaktadır.Tüm camların yeniden contalarını değiştirmenize rağmen bu çerçevelerde hala hava kaçakları yine kalıyor,dışarıdan soğuk hava yine sızıyorsa eğer; kapı,pencere süngerlerini,bu sızdıran yerlere takviye olarak da içten yapıştırın.Balkon kapısı veya diğer çerçevelerde fazla boşluk varsa ve bu boşluklar süngerle,vb. takviye ile de hiç doldurulamıyorsa pvc (camcıyı) çağırıp bunları komple değiştirmeye (Mevcut,var olan bütçe oranında) çalışın.

Pencere,kapıların duvara olan çerçeve birleşimi (Montaj) yerlerinde zaman içinde oluşan dış hava sızıntıları (kaçakları) için (Bu yerler isten çok kararmış,ince çatlaklar arasına is girmesi şeklinde varsa eğer) çekomastik,silikon bazlı sızdırmazlık macunuyla bu yerleri tam tıkamaya çalışın.Sokak kapısı,dış balkon kapısı (Özellikle balkon kapatılmamış ise) ve diğer tüm balkon kaplarının altına kapı süngeri yapıştırın.Kışın alt daire tam boş veya hiç kullanılmıyorsa zemindeki açık alanları kalınca halı,halıfleks,yolluk,kelle,vb. ev içi döşeme gereçleriyle donatarak zeminden olan ısı kaybını da elden geldiğince de azaltmaya çalışın.

Çift camından biri kırık camlar varsa eğer,tüm bu camları çift cam haline en kısa sürede getirmeye çalışın.Daire kapısı çelik kapı olmayıp ahşap kapıysa ve arada çatlaklar,boşluklar,aralanmalar,bazı açılmalar varsa cam macunuyla elinizle bu boşlukları tam olarak da doldurmaya çalışın,hiç iflah olmuyorsa imkan nispetinde kapıyı yenisiyle de değiştirmeye çalışın,çünkü bu noktalardan dış havayla olan kısmi temas yüzünden ısı kaçakları kuvvetle muhtemel oluşacaktır.

Yukarıda tüm bu yapılan ısı izolasyonunu iyileştirme işlemleri,işte asıl elektrik faturasına artı olarak bunlar tam yansıyacaktır,bundan emin olun,yoksa kapıyı az aralık veya yarım açık bırakmak şeklinde değildir.Kapıdan çıkan ısınmış hava evin diğer odalarındaki bir kaçaktan dolayı sokağa kaçarak bu sokağı ısıtmamalıdır.

İnverter klima seçimi elbette en baştan çok iyi bir seçimdir,bu seçimi ayrıca kutlarım.Biz de 11000 BTU’luk ve inverter olanını (Mitsubishi Electric'i) sürekli olarak kullanmaktayız.Klima ayarlarını bilinçli kullanmak da bu tasarrufta biraz önemlidir.Örneğin tasarruf moduyla 24-26 derecelerde,sürekli 29-30 derecelerdeki ısıtmaya göre daha tasarruflu çalışma ve elektrik tasarrufu sağlamak da mümkündür.Klimaların ısıtma ve soğutmadaki kW (Güç) harcamaları farklı olabilir,bunu etiketinden direk görebilirsiniz.

Klimayı belirli bir derecede tüm soğuk gün boyunca kullanmak yerine gereksiz açıp sonrasında tekrar gereksiz kapatmak,yani sürekli açıp kapatmayı hep tekrarlamak, balkon,pencere kapısını çalışırken tam açık unutmak,yapılacak elektrik tasarrufu açısından oluşan başka tür olumsuzluklardır.Çatı katıysa bu kat, çatıdan oluşacak ısı kayıpları için ısı izolasyonu (cam yünü,taş yünü,izocam,perlit,vb.) mutlaka sağlanmalıdır.Tüm bu yollarla klimanın ısısı hiç boşa gitmeyecektir,elektrik tasarrufu şeklinde biriken paralar cebinizde kalmış olacaktır.

Not : 3 * 1.5 luk veya 4 * 1.5' luk bir kablo bu akımı taşımada uygunu,idealidir.Klima hattı için buattan faz,nötr ve toprak hatlı ve arada seri C tipi sigorta,evdeki sigortanın bir alt kademesinde (Panodaki B16A ise C10A gibi) tam o açacak şekliyle sigorta kutusuyla birlikte,bu klimanın çok yakınına konuşlanacak şekliyle de mutlaka seçilmelidir.Toprak hattı mutlaka çekilmeli,buatta yoksa eğer ve evin toprak tesisatı topraklama açısından sağlıklı,uygunsa,kalorifer borularından toprak hattı ayrıca alınmalıdır.Çünkü toprak hatsız çekilen tüm klimalar statik elektrik açısından büyük risktedir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,659
Kullanıcılar
449,943
Son üye
Ali4129

Yeni konular

Geri
Üst