Kablo Kesit Tayini Formülü (kablo kesit hesabı formülü)

Hangi I / S ten bahsediyoruz ?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
I=N/(1,73x380xCos Q)
Buradan elde edilen akımın kullanılacak olan kablo kesitine oranı < 3,5 A/mm2 olmalıdır...
 
Arkadaşlar üç fazlı ve tek fazlı devrelerde gerilim düşümü hesabı ve akım kontrolü hesabı ile ilgili bir çok sitede bir çok program inceledim ve çoğunun yanlış ve gereksiz veri kalabalıkları ile dolu olduğunu gördüm. Bunlara örnek vereyim motorlar için demeraj akımından yola çıkıp kesit hesaplayan dosya gördüm bir sürü formülüzasyonlar, Motorlar için kesit belirlemede motor etiket gücünü direkt elektriksel güç olarak alıp hesap yapan dosyalar gördüm. Yapılan yanlışlıklarla birlikte oluşan kalabalık haliyle bu dosyaları kullanmak isteyenlerinde kafasının karıştığına şahit oldum. Bu nedenlerden dolayı size gayet basit ve pratik üç fazda ve tek fazda gerilim düşümü hesabı yapabileceğiniz kendi hazırladığım xls dosyayı sunuyorum. redüksiyon(reduction:azaltma,küçültme) faktörü hesaplanırken birçok kat sayı (fonksiyon) değişken vardır,doğrusu bu katsayıların tek tek belirlenmesidir.Gerçek akım taşıma kapasitesi kablonun akım taşıma kapasitesinin direk %70'i %75'i %80'i gibi sabit alınarak yapılan hesap aslında doğru değildir o nedenle bu hesabı dosyama koymadım(kısadevre+gerilim düşümü hesabı olarak daha önce size sunduğum dosyada %73 kabulü var mesela) . Kabul edilebilir gerilim düşümü değeride yapı bağlantı kutusundan aydınlatma devreleri için %1,5 motor(kuvvet)devreleri için %3 kendine ait özel trafosu olan tesisler için %5 olduğu bilindiğinden kullanıcı kesitin gerilim düşümüne göre uygun olup olmadığına zaten karar vermiş olacaktır. Kesitin Akım kontrolüne göre uygunluğunun belirlenmesinde toplam redüksiyon faktörünü oluşturan k katsayılarını belirten tablolar emo ajandalarının arkasında mevcuttur yada doğru olmamakla birlikte en kötü durum varsayılıp redüksiyon faktörü %70 alınır. Akım kontrolünde bu uyarımı dikkate aldıktan sonra vermiş olduğum dosya ile yükünüze çekeceğiniz kablonun kesitini rahatlıkla belirlemiş olursunuz.


sayın Teknikadam_41;

vermıs oldugunuz linkteki kablo yatın hesaplaması gayet guzel hazırlanmıs ve acıklayıcı olmus ellerınıze saglık. yalnız hesaplamalarda vermıs oldugunuz "kablo akım tasıma kapasiteleri"nde bir anlaşılmazlık var. Prsymian ve nexans kabloların akım tasıma kapasıtelerı hemen hemen aynıdır bılırsınız. aşagıda prsymıan kablonun 1 damarlı ve NYY tıpı kabloların akım tasıma kapasıtelerı mevcut. hazırlamıs oldugunuz hesaplamalarda 1 damarlı kabloların akım tasıma kapasıtelerı cok yuksek geldı bana. hesaplamalarınızda kullanmıs oldugunuz kablo akım tasıma kapasıtelerıne tekrar goz atmanızda fayda var. Yada bu akım tasıma kapasıtelerını hangı kablo markasından aldıgınızı soyleyebılırmısınız merak ettım.

Calısmalarınızda basarılar...
Volkan Yener

kabloların_taşıma_kapasiteleri.jpg
 
arkadaşlar sigorta seçerken motor nominal akımının 1,2 katı seçilir yani motor 30 kw ise mesela nominal akımı 60 dır 60 *1,2=72 amperdir bir üst amper seçilir
 
Arkadaşlar 3x240+120mm2.NYY kablo arıyorum ,kullanılmış,hasarsız olabilir veya en uygun fiyat nereden bulabilirim.1000mt
 
teknikadam 41 in açıklamaları gayet net ve yeterli
 
arkadaşlar bende direkte panoya kadar olan hat gerilim düşümü 0,5 den küçük olucak diye biliyorum.panodan motora 3 toplamı direktense 3,5 trafodansa 8 alarak hesap yapıyorum. yorum yaparsanız sevinirim.
 
merhaba arkadaşlar akım taşıma kapasitesi toprakta , havaya göre neden daha fazla yardımcı olusanız sevinirim. etkileyen etmenler nelerdir acaba?
 
merhaba arkadaşlar akım taşıma kapasitesi toprakta , havaya göre neden daha fazla yardımcı olusanız sevinirim. etkileyen etmenler nelerdir acaba?

Kablolarda Akım Taşıma Kapasitesinin Sıcaklıkla Değişimi
Elektrik enerjisinin iletimi ve dağıtımında kablolar çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Elektrik enerjisinin iletim ve dağıtımında kullanılan kablolarda, iletkenleri birbirinden izole eden hem de dış ortama karşı koruyan çeşitli yalıtkan kimyasal bileşimler kullanılmaktadır. Bu yalıtkan bileşimler,

  • PE (Polietilen),

  • PVC (Polivinil Klorür)
    gibi sentetik karışımlardan oluşan yalıtkanlardır. Güç Kablolar değişik esaslara göre

    sınıflandırılırlar.
 

Ekli dosyalar

  • Kablolarda Akım Taşıma Kapasitesinin Sıcaklıkla Değişimi.zip
    377.9 KB · Görüntüleme: 107
yani anladığım kadarıyla sıcaklıkla alakalı galiba topraktaki ısı miktarı daha düşük olduğu için akım değeri daha yüksek...paylaşım için teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,510
Mesajlar
918,148
Kullanıcılar
450,507
Son üye
avtufegi

Yeni konular

Geri
Üst