Kaçak Akım Koruma Rölesinin ortak alanlarda kullanımı

sbayrak_

Üye
Katılım
3 Ocak 2008
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar elektrik proje uygulaması işleri ile uğraşıyorum. İncelediğim birçok projede daireler hariç ortak alanlarda kullanılan KAKR rölelerin mantıklı bir şekilde kullanıldığını düşünmüyorum. Benim sormak istediğim bir kaç soru olacak;

1-) Örneğin otoparklarda genel aydınlatma veya prizler için kullanılan KAKR nasıl belirleniyor? Çoğu projelerde ortak alanlarda kullanılan tali panoların sadece girişine 300 mA kullanılarak projelendirildiğine şahit oldum. Fakat bunun hayat koruma için yetersiz olduğunu hepimiz biliyoruz.

2-) Diğer bir sorum da yapmış olduğumuz tesisat için pano dizayn ediyorum. Bu pano otopark içinde olacak hem otopark aydınlatma-priz hem de peyzaj aydınlatmayı kontrol edecek. KAKR kullanımı nasıl olmalı sizce ben aydınlatma-priz için iki ayrı hat başı 30 mA kullandım, girişte 300 mA kullanılması mantıklı mı (piyasada bu şekilde kullanıldığına şahit oldum) ? Bir de peyzaj aydınlatma linyelerim mesela 10 tane bollard armatür besliyor ve bu hat uzunluğu yaklaşık 50 metreyi buluyor KAKR mesafeden dolayı sıkıntı oluşturur mu?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Aynı pano içinde 300 mA e gerek yok bence, armatürler için zaten NYY tipi bir kablo kullanacaksınız sanırım,mesafe sorun olmaz.
 
Ben de zaten 300 mA kullanmadım tali panonun beslendiği ana pano da zaten toroid KAKR kullandım. Fakat NYY kablo kullandım ama neyi değiştirir ? Sanırım siz izolasyon sıkıntısı olmaz demek istiyorsunuz ? Ama benim takıldığım nokta gerilim düşümü KAKR için sıkıntı oluşturup oluşturmayacağı ? Sonuçta gerilim düşümü dediğimiz olay kablo üzerinde akımın ısıl kayıp değil mi bu da zaten KAKR rölesi bobinin de indüklenmeye yol açmaz mı ?
 
Mantiken kablo uzunlugu k.a.k.r nin calismasini etkiler. Cunku mesafe arttikca kablo direnci artacktir. Sigortalarda da ayni durum gecerli degilmidir. Uzun mesafelerde koblo direnci yuzunden kisa devrelerde dahi sigorta devreyi acmayabiliyor. Onun icin K.a.k.r sininde calismasini olumsuz etkileyecegi kanaatindeyim.
 
"Kablo direnci artacak mesafe ile" evet ama nötr de aynı şekilde doğru orantılı artacağından denge bozulmaz ve kakr görevini yerine getirir.
 
"Kablo direnci artacak mesafe ile" evet ama nötr de aynı şekilde doğru orantılı artacağından denge bozulmaz ve kakr görevini yerine getirir.

Bulent ustam normal calisma pozisyonunda tabiki sorun olmayacaktir. Benim demek istedigim k.a.k.r sinin herhangibir sebeble devreyi acma karekterestigini olumlu veya olumsuz etkiler mi durumuydu. Kabaca soyle dusunecek olursak temas direncine seri bagli kablo direnci eklenecek devreye. Belki kablo direnci cok kucuk olacagindan ihmal edilebilir. Fakat Ben bu dusunce ile olumsuz etkiler demistim. Tamamen sahsi dusuncemdir yanlisim hatam varsa lutfen duzeltiniz.
A
 
1- Yangın koruma için pano girişinde 300mA eşik değerli uygun amperajda kaçak akım rölesi kullanılmalıdır. Bu pano içi ve kolon hattında olası kaçakta yangın çıkmaması içindir.
2- Linye dağılımlarında Hayat koruma için 30mA eşik değerli uygun amperajda kaçak akım rölesi kullanılır.
3- Üstteki her iki madde içinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus beslenen bölgenin izolasyon kaçak değeridir. Kablo mesafesi uzadıkça izolasyon kaçağı artar bu zamanla nem,haşere v.b. etkenlerle daha da artar. Linyede de aynı şekildedir linye uzunluğu, sorti sayısı yani beslediği armatür sayısı önemlidir çünkü armatürde de izolasyon kaçağı oluşur. Sorunun tek çözümü kaçak akım rölesinin adeti yani beslediği bölge sayısını arttırmaktır. Maaliyeti yüksek olan tek çözüm yolu arızada sistemin geniş alanda değil küçük lokal bir bölgesinin enerjisiz kalmasını ve arızanın daha çabuk bulunmasını sağlar.
Not: Olayın kablo direnci ile hiç bir alakası yoktur.
 
Sayın Üstad,

Topraklama tesisatında Ana pano ile topraklama çubuğu arası 20 m ve 6 lık kablo kullanılmış. Sizce bu yeterli olurmu? Bir arkadaşımız en az 2 tane som bakır topraklama çubuğunu yarım metre ara ile çakmamız gerektiğini ve en az 16 lık kablo kullanmamız gerektiğini söyledi. Aksi taktirde kaçak akım rölesinin devamlı atacağını söyledi. Ayrıca atölye içi tesisatında kaçlık kablo kullanılmalı? 1,5 luk yeter diyen var. 6lıktan aşağısı olmaz diyen var. 10 luk olması gerekir diyen de var. Siz ne edrsiniz? Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Saygılarımla,
ARN
 
Topraklama iletkeni faz iletkeninle esit kesitte olmalidir. Topraklayici sayisida toprak direncine gore degisiklik gosterir. Kablo kesitine gelince ezbere kablo secimi yapilmaz. Tesisteki yuke gore enaz iki yonden hesap yapmalisin bir gerilim dusumu iki akim tasima isil yonden. Bir baska konu ise alicilara cekilecek linye hatti 2.5 luk tan az olamaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,853
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst