Yani opsiyonlu alım yapacaksanız AKSA derim. Yok Servis diyorsanız Teksan. İkisi de orta olsun diyorsanız Genpower. Uztech İşbir'i tavsiye etmem çünkü bunlar küçük üretim kapasiteli ve servis ağı geniş değil. Bir de 5 sene sonrasında ben bu iki firmanın piyasada yok olacağını düşünüyorum.
Özet olarak tüm yukarıda saydıklarım doğrultusunda Genppower derim.
Genel jeneratör pazarına baktığımızda, pazarı en çok ayakta tutan montaj yoluyla yapılan ihracatlarda. Bugun genpower montaj yoluyla yaptığı üretiminin %78 ini ihraç ediyor. Tabi şunuda unutmamak lazım, Ankara' da volvo motor üretmek için devreye girdiler. Tabi alternatörde üretmiyorlardı ancak şimdi başlayacaklar. Bunlar çok güzel gelişmeler.
Pazarda bu işi yapan diğer firmalar UZTECH ve İŞBİR için 5 sene sonra olmayacaklarını düşünmek biraz yanlış bir tespit diye düşünüyorum.
Sebepleri şunlardır:
Günümüzde KVA ihtiyacı büyüdükçe, birim KVA başına düşen alternatör üretim malityeti azalmaktadır. Oysa satış rakamları tam tersine doğru gitmekte. Dolayısıyla büyük ürün gruplarında motor al, alternatör al sonra sat, hem müşteri için, hem de satıcı firma kim olursa olsun ciddi bir fiyat problemi.
Türkiye' de Alternatör üretimini hakkıyla yapan firmalardan biri İŞBİR örneğin. Büyük güçlerde daha ekonomik fiyatlar sunabilirler diye düşünüyorum.
UZTECh için de durum aynı ancak UZTECH bildiğim kadarıyla 20 KVA ile 400 KVA arası alternatör üretimi yapmakta.
Tabi unutmamak lazım firmaları büyüten tamamen DIŞ PAZARLAR, iç pazarda ciddi bir doygunluk söz konusu, zira bazı ihalelere bazı firmaların hem bayileri hemde kendi merkezlerinin teklif verdiğine de şahit olduk!
Sonuçta dış pazarlarda başarıyı da firmanın kurumsal alt yapısı,(ahlaklı ve düzgün çalışanları) bakış açısı sağlar.
Kaynak : (
genpower rakamları):
Şimdi tekrar büyük resme bakmaya çalışırsak. Genpower %78 ni yurt dışı pazarlara sunan bir firma ve yerli üretime yöneliyor.
İŞBİR ve UZTECH yerli üretimi hali hazırda gerçekleştiriyor.
O halde fark pazarlama ve yeni pazarlar bulmayla ilgili diye düşünüyorum.
Bütün firmalara bu noktada hayırlı kazançlar, ancak ne kadar yerli üretim olursa o kadar çok mühendis ve tekniker arakadaşlarımız para kazanır, gelişir, geliştirir.
Bu noktada yerli üretimci firmalara güvenilmesi taraftarıyım.