işyerine trifaze almak için evrak ve masraflar hk

Sağolasın. Olayı özetleyeyim kafalar karışmasın.

*** 9kw sözleşme gücü üzerinde olanlar kombi (aktif+reaktif) sayaç kullanmak ve kompanzasyon yapmak zorunda (Ceza oranlarını aşmayacağına eminse kompanzasyon yapmayabilir.) Aşarsa TEDAŞ öper.
*** 9kw sözleşme gücünü geçtiği halde kombi sayaç taktırmadıysa %90 reaktif ceza uygulanır.
*** Bağlantı gücü 50kVA'ya kadar end%33 kap%20 ceza sınırları uygulanır.
*** Bağlantı gücü 50kVA ve üstü için end%20 kap%15 ceza sınırları uygulanır.

ÖNCEKİ MESAJIMDA EPDK KARARI İLE İLGİLİ VERDİĞİM YAZI VE DEVAMI;

5) REAKTİF ENERJİ TARİFESİ


Mesken abonelerine, tek fazla beslenen abonelere, bağlantı gücü 9 (dokuz) kW’a (dahil) kadar olan aboneler ile elektrik enerjisi satış tarifelerinde reaktif enerji bedeli belirtilmemiş abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanmaz.


Reaktif enerji tarifesi; yukarıda belirtilenler dışında kalan ve tek veya çift terimli tarifeden elektrik enerjisi alan abonelere aşağıdaki şartlar dahilinde uygulanır.


A) Endüktif reaktif:


a) Abone, çekeceği (endüktif) reaktif enerjinin ölçülmesi için gerekli ölçü aletlerini tesis etmek zorundadır. Reaktif enerji sayaçlarına geri dönmesiz mandal takılması zorunludur.


Sistemden çekilen (endüktif) reaktif enerjiyi ölçen düzeni olmayan aboneden, o dönemde çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı reaktif enerji bedeli alınır. Reaktif enerji ölçü aletleri olmayan müşterinin talep etmesi halinde, temin edecekleri reaktif enerji ölçü aletlerinin monte edilmesi dağıtım şirketince sağlanır.


b) Çekilen reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü aletlerini tesis eden aboneden, çektiği aktif enerjinin 0.33 (yüzde otuz üç) (dahil) katına kadar reaktif enerji bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa, çekilen reaktif enerjinin tamamına (endüktif sayaçta ölçülen değer) reaktif enerji tarifesi uygulanır.


B) Kapasitif reaktif:


a) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yayımlanan Elektrik Projelerinin Hazırlanması ve Elektrik Tesislerinin Gerçekleştirilmesi Sürecinde Güç Faktörünün İyileştirilmesine İlişkin Tebliğe göre kompanzasyon tesisi yapma zorunluluğu bulunan abone, dağıtım şirketince gerekli görülmesi halinde, aşırı kompanzasyon sonucunda sisteme vereceği reaktif (kapasitif) enerjiyi ölçmek için 1 (bir) adet geri dönmesiz reaktif (kapasitif) enerji sayacını şirketçe yapılacak bildirim tarihinden itibaren 1 (bir) ay içinde tesis etmek zorundadır.


Yapılan bildirime rağmen sisteme vereceği (kapasitif) reaktif enerji sayacını tesis etmeyen aboneden, o dönemde çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı reaktif enerji bedeli alınır.


b) (a) bendi kapsamında sisteme vereceği (kapasitif) reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü aletlerini tesis eden aboneden, çektiği aktif enerji miktarının 0.20 (yüzde yirmi) (dahil) katına kadar sisteme verilen (kapasitif) reaktif enerji için reaktif enerji bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa, sisteme verilen reaktif (kapasitif sayaçta ölçülen değer) enerjinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.


C) Endüktif ve kapasitif sınırların ikisinin birden aşılması:


(A) ve (B) bendinde belirtilen endüktif ve kapasitif sınırların ikisini birden aşan aboneye, endüktif reaktif ve kapasitif reaktif sayaçlardan hangisi daha yüksek değer kaydetmişse o sayaç değerinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Ustalar muhtesemsiniz :) eeeee simdi birde kompanzemi çıktı buyur buradan yak masirefler artcek desenize bu kompanzaayonu bir arastirayim bakalım nasıl hesaplanacak neler kullanılacak daha buna birde regülatör masrafı eklenecek ne zor ismis trifazeyle çalışmak :)
 
ticarethaneler için toplam kurulu gücün 15 kW yı geçerse Kompanzasyon isterler
 
ticarethaneler için toplam kurulu gücün 15 kW yı geçerse Kompanzasyon isterler

Böyle bir şey yok. Bilgi paylaşırken ilgili yönetmelik linkinide veriniz yada benim gibi alıntı yapınız.

Bahsettiğiniz bağlantı gücü değil kurulu güçtür yönetmelikte kurulu güç üzerinden açıklama yapmaz !
 
dün abone yaptım ankarada 15 kW YI GEÇTİĞİ İÇİN KOMPANZASYONA TABİİ TUTTULAR
 
dün abone yaptım ankarada 15 kW YI GEÇTİĞİ İÇİN KOMPANZASYONA TABİİ TUTTULAR

Yönetmelik 9kw bağlantı gücünü geçerse diyor. 15kw'ı geçen 9 kw'ı tabiiki geçmiş olur.
Yönetmeliklerde 15kw geçmez bunu piyasa ağzında kurulu gücü 15kw'ı geçerse tabiri kullanırlar. Yönetmelik bağlantı gücünü referans alır. Anlatmak istediğim bu.
 
doğru. bobinajla aranız nasıl bir sıkıntı var hocam
 
monofaze motorların sargıları sökülüp trifaze sarılabiliyormu yada rotor stator hesabı na mı bağlı
 
Tek fazlı motorların güçleri küçük olduğu için boyutları küçük olur oluk ölçüleri, oluklar arası mesafe v.s.Küçük güçte 3 fazlı bir asenkron motora çevrilebilir diye düşünüyorum.
Teknik lisedeyken aynı statora tek fazlı üç fazlı sarım uygulamaları yapıyorduk diye hatırlıyorum. O zamanlardan bu güne 25 sene geçti !
Bilgimin zayıf olduğu bir konu tasarım kriterlerindeki farklılıklarından doğacak sonuçlar ile ilgili kesin bilgiler veremeyeceğim.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,322
Mesajlar
916,707
Kullanıcılar
450,161
Son üye
Nonjekal

Yeni konular

Geri
Üst