Havai Hattaki Yanlış Bağlantı hk.

naciye01

Üye
Katılım
7 Şub 2009
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
44
Bugün ,Bilirkişi olarak gittiğim bir evde şöyle bir problemle karşılaştım.Mağdur olan kişinin evine gelen havai hattın direkteki bağlantıları, itfaiye arabası geçerken kopartmış ,sonra TEDAŞ tekrar bağlantı yapmış.ve eve elektrik vermiş.Aynı günün akşamı ev içerisinden yanmış kablo kokusu gelmiş ve mağdur tekrar TEDAŞ'ı arayarak elektriği kestirmiş.Gelen teknik arkadaşlar, daha önce yapılan bağlantının yanlış yapıldığından kaynaklandığını söylemişler...

Olay yerine gittiğimde havai hatta herhangi bir problem yoktu.Dışardaki sayaç ve ana sigortanın olduğu panodada kablolarda ve sigortada herhangi bir yanma yoktu..evin içerisindeki sigorta panosundaki sigortalarda sağlamdı...

Sadece dışardaki sayaç panosu ile içerdeki sigorta panosu arasındaki kablo yanmıştı.....

Evdeki elektrikli eşyalardan sadece televizyon çalışmıyordu...diğerleri sağlamdı...

Bu durmda sizce ne olmuş olabilir....
Direkte olabilecek ne türlü bir yanlış bağlantı buna sebebiyet verebilir...
Bu durum neden olmuş olabilir....


Şimdiden teşekkürler....
 
ilk gelen ekip direkten şu şekilde yanlış bağlayabilir faz-faz arasına bağladıysa eve 380V gelecek ve bu yüksek gerilim televizyonu yakacaktır.
diğer cihazların 380V' gerilim altında çalışırken çektiği yüksek akım da sayaç-sigorta panosu arasındaki kablonun yanmasına sebep olmuştur.
 
Sn. osmosis, evde bulunan buzdolabı hemen çalışacağı için 380V'a dayanacağını sanmıyorum. Benim düşüncem hatalı bağlantı faz-faz değil, faz ile sokak lambasının fazına bağlanması.
Gündüz sokak lambaları yanmayacağı için herhangibir faz çakışması olmaz. Eve direkten giden kablo üzerinden, o anda evde çalışan yüklere, bütün sokak lambaları seri bağlanır (Lambalar birbirine paralel). Televizyon düşük voltajdan yanar (Düşük voltajda yüksek akım çekildiği için yanar televizyon. Bazı buzdolapları düşük voltaja dayanıklıdır.) Yanan kablonun sayaçla sigorta kutusu arasında olmasının sebebi de kablo kesitinin ince (direncinin yüksek) olması (Şekilde 2,5mm2 gösterdim müstakil evlerde genelde bu şakilde oluyor.) Açık şemayı çizerseniz eğer durum daha da netleşir.
 
genç arkadaş haklısın akşam yanması sokak fazı olması ihitmalini kuvvetlendiriyor ama benim de tahminim dolaylı yoldan doğru yani bağlantı faz faz arasına.
 
Ben akşam yanmasını atlamışım.
O zaman şöyle olabilir: Gündüz bir şekilde çalışmış evdeki cihazlar. Akşam olunca faz-faz arasına girmiş olabilir. Veya sokak fazı ile evin fazı aynı faz ise, sokak lambaları da evden (evdeki yüklerden sonra) yanmış olabilir. İhtimaller bunlar gibi.
 
Arkadaşlar yardımlarınız için teşekkür ederim:verdiğiniz bilgiler bağlayıcılık taşıyacak ve bilirkişi raporuna ekleneceğinden dolayı kesin bişey yazmam gerekiyor.Sizce ne yazmalıyım.Problem tedaş'tadır eve 380v bağlanmıştır mı yazsam acaba ?
 
tedaşın direkte yapacağı tek yanlış bağlantı faz-faz arası bağlantıdır(genç arkadaşın da yazdığı gibi faz-sokak fazı da olabilir) ikinci gelen ekipte bunu söylediğine göre geriye başka ihtimal kalmıyor. tam olarak emin olmak için sokak lambaların kaçta yandığını öğrenin ve bu saati evdeki cihazların yanma zamanı ile karşılaştırın sokak lambaları fotosel yada zaman saati ile enerjileniyor ilgili dağıtım kabinini inceleme durumunuz varsa zaman saatinin çalışma saatini öğrenebilirsiniz. sonuç olarak faz-faz arası bağlantıdan başka bir sebep olması çok düşük.
 
yardımlarınız için teşekkür ederim.Raporuma bu şekilde faz faz bağlanması sonucu gelen yüksek akım sonucu televizyonun yanmasını ve ilgili kişinin zararının tedaş tarafından giderilmesi gerektiğini yazıcam.Tedaşta bana dava açmaz inşallah.
 
1. Direkte 3 tel varsa; faz ile sokak lambasına bağlanmıştır.
2. Direkte 4 tel varsa; faz-faz arasına bağlanmıştır.
3. Direkte 5 tel varsa;
Ya faz-faz bağlanmıştır, ya da faz-sokak fazına bağlanmıştır.
Faz sokak fazına bağlantıda da sokaka fazının durumuna göre;
*Evle aynı faz ise düşük voltajdan televizyon arızalanmıştır.
**Evle farklı faz ise yüksek voltajdan televizyon arızalanmıştır.

Her halükarda hatalı bağlantı var. Rapor çok acil değilse ikinci bağlantıyı yapan ekiple irtibata geçin bence.

Ama genelde faz-faz bağlantı hatası yapılır.
 
Son düzenleme:
İkinci olarak gelen ekip elektriği kesmek için gelmiş ve benim gittiiğimde evde elektrik yoktu arkadaşlar.Direğin resmini çekmiştim linkte gönderiyorum.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.

Arkadaşlar tekrar birşey sormak istiyorum...
Faz-faz bağlantıda karar kıldık .. ama benim kafamı karıştıran bir konuda yanlış bağlantı sonucunda evdeki aydınlatmanın bu gerilime dayanmaması gerektiği ve tesisattaki lambaların patlaması gerekirdi.Fakat öle birşeyle karşılaşmadık....
Bu bağlantıya lambalar dayanabilirmiydi?.....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,329
Mesajlar
916,737
Kullanıcılar
450,172
Son üye
ismailgurel39

Yeni konular

Geri
Üst