Havai Hat Arıza

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Herkese selamlar. Geçenlerde beslemekte olduğumuz fiderlerden birtanesinde aşırı akımdan dolayı kesici açtı. Aşırı akım miktarı 2000 A civarıydı. Normalde diğer açmalarda daha yüksek akımlar görmekteyiz. Bağımlı olduğumuz Bakım grubuna haber verdik ve onların hatta herhangi bir arıza yok demesi üzerine hattı yeniden enerjilendirdik ve kesici busefer 9999 A den açtı. Meğer direğe tır çarpmış. Bakımcı arkadaşlarda hattı gezmedikleri için büyük bir faciadan şans eseri can kaybı olmadan kurtuldk çok şükür. Sormak istediğim daha doğrusu akıl danışmak istediğim biz bir üretici olarak beslediğimiz kesici açtığı zaman hatta bir arıza olup olmadığını anlamanın bir yolu varmı? Yani hat enerjisizken hatta bir kısa devre veya toprak katası olup olmadığını nasıl anlayabiliriz. Koruma rölelerimiz digitrip3000. Sadece akımları vs gösteriyor a.a.dan dolayı açtığı gözüküyor ancak hatta kopukluk olup olmadığını anlamanın bir yolu varmıdır? yazacağınız anlamlı anlamsız herşey bizi bir sonuca götürecektir diyorum ve şimdiden fikirleriniz için teşekkür ediyorum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sn.darma
Tabloculuk ve enerji nakili hakkında bir trafo merkezi yada başka bir ünitede çalışmadığım için pek bilgim yok.Fakat bu işlerle ilgilenen arkadaşılarımdan duyduğum kadarıylada yeniden enerji verilerek denendiği ama yanlış biliyor yada onlarda yalnış yapıyor olabilirler.

Kolay Gelsin...
Saygılarımla...
 
Sayın darma

Net bilgim yok ama, benim bildiğim hatta enerji verilerek kesiciyi kontrol eden rölenin hassasiyeti ölçülmektedir. Eğer kesicinizde bir sorun yoksa, kesicinin açıp açmaması röle ile ilgilidir.
 
Hat koruma roleleri var...Hattin her iki tarafinda kuruluyor..Empedans karsilastirma mantigi ile calisir..Hattin kacinci kilometresinde kopma oldugunu bu role uzerinden gorebiliyorsun...Hatti enerjilemek suretiyle denemek ise cahillikten baska birsey degil...Tablocu arkadaslar bu noktada resmi gorevlilere karsi daha kati olmak zorunda...Cunku herhangi bir felaket durumunda kimsenin gozunun yasina bakilmiyor.

Demin bahsettigim rolenin tam olarak adi ''mesafe koruma rolesi''...Ekteki pdf dosyasinin son sayfalarinda genisce anlatiliyor.
 

Ekli dosyalar

  • tr_koruma_tertipleri.rar
    405.7 KB · Görüntüleme: 2
havai hatlarda çalışması çok zordur arkadaşlar ben hiç sevemedim işçiliği zor ekipman olması lazım insanı bazen çileden çıkarıyor
 
Merhaba,arkadaşlar;
Hat koruma rolesi degil ,mesafe koruma rolesidir bahsettiginiz ayrıca 154kv ve üzeri tesislerde kullanılır.
Gelelim ana soruya,dagıtım,tali ve indirici merkezlerde bakım zamanları A'dan, Z'ye bütün sistem güncellenir.Sizin sordugunuz konu role ekibini ilgilendiren bir konudur,role ekipleri bütün fiderlerin karakteristigini çıkararak ( hat mesafesi,yer altımı havai hatmı,ortalama çekecegi yük,kesicinin degerleri,hattaki iletkenin kesiti,uzunlugu v.b. ) aşı akım ve toprak koruma rolelerinin ani ve geçikmeli açma ayarlarını büyük bir hassasiyetle yapması lazım.
Siz burada koruma rolesini iyi takip ederseniz ve tep ayarları dogru yapılmış ise size hattın neden açtıgını arızanın ne oldugunu o role %90 belirtir.
Saygılarımla;
 
blacktooth ' Alıntı:
Merhaba,arkadaşlar;
Hat koruma rolesi degil ,

Dediklerinize katılıyorum ancak bizim sorunumuz şu. Birazdaha açmaya çalışayım. Kesici açtığı zaman aşırı akımdan açıyor ki kimi zaman 2000 A kimi zaman 9999 A. Bağımlı çalıştığımız bakım grubu hattı dolaşıp bir arıza varmı yokmu diye bakamıyor hat birhayli uzun ve karmaşık. Böyle olunca belli bir müddet bekleyip bize yeniden enerjilendirmemizi istiyorlar ve bizde enerjiyi verince çok fazla akım çekiyor akım arttığı için gerilim düşüyor ve türbinler gerilim düşmesinden ötürü devreden çıkıyor. Sorun şurada bu hatta bazen kuş çarpıyor ani bir kısa devre ve kesici açıyor sora kapadığımızda kuş artık orada olmadığı için birsorun olmuyor,ancak eğer hatta kopma varsa ikinciye hattı enerjilendirdiğimizde türbinler devreden çıkıyor. Yani bizim arızanın kısa devremi yoksa kopma mı olduğunu anlayabilmemiz gerekiyor çünkü ikisindede aşırı akımdan açıyor röleye göre. Saygılarımla.
 
Sn.Darma;
Aynı durumdan bahsediyoruz,fider lerdeki koruma roleleri,aşırı akım ve toprak koruma olarak ikiye ayrılır.
Örnegin benim sistemim,önem arz eden yerleri beslediginden dolayı,bütün rolelerin teb ayarları ince bir hassasiyetle yapıldı,dolayısı ile herhangi bir fiderim toprak ani olarak açtıgı zaman,hat kontrol edilmedigi muddetçe tekrar kapama yapmıyordum,ancak aşırı akım geçikmeli açarsa bir kereye mahsus tekrar kapama yapıyordum.

Bilindigi üzere 4 çeşit açma sinyali vardır.

1_Aşırı akım ani
2_Aşırı akım gecikmeli
3_Toprak ani
4_Toprak gecikmeli

Toprak ani olarak açtıgı zaman,zaten aşırı akımda ani olarak açar bu durumda bilinki kesin hatta bir sıkıntı vardır.
Topraktan bir açma gelmemiş fakat,aşırı akım geçikmeli olarak açmış, bu durumlarda hat tekrar denene bilir.Taşrada bulunan ve ekibe uzak kalan yerlerdeki fiderlere konulan tekrar kapama roleside bunun için konulmuştur.Bir sorun yoksa hat tutar.(Kuş çarpması v.b. )
Aşırı akım ani olarak açmış fakat topraktan herhangi bir açma gelmemiş ise bu genelde ani yüklenmelerden açıga çıkan demeraj akımından kaynaklanıyor.Hat tekrar denene bilir.( ani yük artışı )
Toprak gecikmeli olarak açtıgı zaman hattın denenip denenmeme kararı size kalmıştır.Havayi hatlardaki izalatörler zamanla çatlayıp yagmur yagdıgı zamanlarada içersine su aldıklarında yada hatın altındaki bir agacın dalları iletkene deydiginde toprak gecikmeli olarak açar.

Kısacası sn.darma,butün iş rolelerin teb ayarlarına bakar tabi birazda tecrübeye;
 
arkadaşım eger hattında mesafe koruma rölesi varsa arızanın sana olan mesafesini ve faz-faz veya faz-toprakmı oldugunu sana rapor eder.Sebep ne olursa olsun yük tevzi veya trafo merkezi bir defa hattı kapatır.
Tutarsa problem yok tutmazsa senin olaya müdahale yetkin yok.Olaya teiaş hat ekibi müdahale eder.
 
S.besta;
Yaptıgınız açıklama,154kv ve üzeri tesisler için geçerlidir.Ayrıca yük tevzi 154 kv tesislerden aşagısına müdahale etmez.34kv ve aşagası tesislere bölgesel yük dagıtım merkezleri müdahale ederek gerekli manevraları yaptırır.
Saygılarımla;
 

Forum istatistikleri

Konular
128,296
Mesajlar
916,519
Kullanıcılar
450,128
Son üye
Kairos Hacker

Yeni konular

Geri
Üst