Gripten Korunmak için En İyi Beslenme Tavsiyeleri

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
u5ujv.jpg


Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişikliğinin neden olduğu soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Evrim Güngör, "Gripten korunmak için aşı ve temizlik yetmez. Beslenmeye de çok dikkat etmek gerekir." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün ve Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre sık ve doğru el yıkamanın gripten koruyucu etkiye sahip olduğunu belirten Güngör, doğru beslenmenin de hasta olmama hususunda büyük rol oynağına dikkat çekti. “İyi beslenmek, soğuk algınlığı ve gribe karşı anahtar silahtır” diyen Güngör şu tavsiyelerde bulundu:

1.YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Yeşil yapraklı çiğ sebzelerin hem kilogramı 200 kaloriden azdır, hem de besin değer çok yüksektir. Kan damarlarını korur, iltihabı azaltır ve hastalıklara yol açabilecek ya da hastalıkları hızlandıracak etmenleri ortamdan uzaklaştırır. Her gün iki porsiyon az yağlı salata yiyerek kışı daha kolay atlatabilirsiniz.

2.YAĞLI BALIKLAR: Yağlı balıklar omega 3 ve selenyum içerir. Omega 3 vücuttaki iltihabı azaltır. Akciğerlere hava akımını artırır ve korur, kanımızdaki bakterileri yiyen akyuvarlarının çalışmasını hızlandırır. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için somon ve ton balığı ya da kendi sularımızda bulunan lüfer, istavrit ve palamut gibi yağlı balıkları haftada iki kez tüketmenizi öneriyoruz. Kış ilerleyip, soğuklar bastırdıkça balıklardaki yağ oranının artacağını unutmayın.

3.SOĞANLAR: Soğan, pırasa, sarımsak, yeşil soğan gibi yiyeceklerin içinde hücrelerin zarar görmesini engelleyen bileşimler bulunmaktadır. Bunlar bağışıklık sisteminin de iltihap önleyici, bakteriler ve enfeksiyonlara karşı savaşırlar. Bu nedenle günde 4 yemek kaşığı kadar bu grup sebzelerden yiyiniz.

4.YOĞURT: Yoğurdun doğal yapısındaki bakteriler vücudumuz için son derece yararlıdır. Doğal antibiyotik olarak adlandırabiliriz. Günde bir kâse yoğurt yiyerek bağırsaklarımızda bulunan ve pek çok hastalığa neden olan bakteri ve virüslerin sayısını baskı altında tutabilirsiniz.

5.YUMURTA: En kaliteli protein yumurtadadır. Yumurta sarısı da bağışıklık sistemimizin direnç kazanmasında etkin rol oynayan A vitamini deposudur. Yumurtada bir de kolin adlı bir madde vardır ki, hücre zarının kilit maddesi olan bu besinin eksikliğinde uykusuzluk, halsizlik ve bağışıklık sisteminde zayıflama görülür. Vücuttaki, özellikle bağırsaklardaki iltihaplanmayı önleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Haftada bir kaç kez kahvaltıda yumurta yenmelidir.

6.KURU BAKLAGİLLER: Beslenmemizin ana karbonhidrat kaynağı kuru fasulye, mercimek ve diğer baklagiller olmalı, daha az makarna pirinç pilavı gibi karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir. Yani vücudumuzun ana enerji kaynağı çinkodan zengin baklagillerdir. Çinko sayesinde akyuvarlarımız enfeksiyonlarla güçlü bir şekilde savaşırlar. Haftada 2-3 kez kuru baklagil yemekleri tüketilmelidir.

7.ÜZÜMSÜ MEYVELER: Bu meyveler (çilek, ahududu, böğürtlen, karadut, kızılcık vb.) vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Kanser hücrelerinin vücutta yayılmasını engeller. Hücrelerin yapı taşlarının hasarlarının tamirinde çalışırlar. Enflamasyonu azaltan, bu meyvelerden günde 1 porsiyon tüketiniz.

8.KURUYEMİŞLER: Çiğ kuruyemişler yüksek miktarda sağlıklı yağ içerirler. Antioksidan içeriği yüksektir. İçerdiği besin öğelerinin hem kalp sağlığına, hem kilo kontrolüne, hem de diyabeti önlemeye olumlu etkileri vardır. Kuruyemişler çinko, selenyum ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengin bir kaynaktır ve enfeksiyonla savaşta çok yardımcıdır. Bu tip mineralleri kapsül olarak ağızdan almak yerine her gün 30 gr kadar kuruyemiş yiyebilirsiniz.

Alıntıdır.
 
@binbaşı hocam bunu paylaştığınıza göre sanırım sizde benim gibi gripe yakalanmışsınız. :)
 
Merhaba.O zaman size geçmiş olsun da diyorum sn.veysel28.Hayır şu anda grip değilim,Allah'a çok şükür ki,ama son günlerde aşırı bir yorgunluktan dolayı da hafif bir soğuk algınlığı (Bu da zaten kime sorsanız genelde herkeste de var sanırım,yani mevsimsel havalarla,kışın başlamasına az kala,sonbaharın sonlarına doğru olabilen) var sadece.Bu da bol sıvı (su) içilip ve meyve yenilerek de kolayca geçebilir.(Uzmanların ilaç dışındaki tavsiyesine göre) Saygılarımla.
 
gripten korunmak ayrıda eğer grip olursanız sade soda limon suyu ve tuz karışımı yapın ama tuzu bol atınki daha fazla köpürsün acayip etkisi oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,803
Kullanıcılar
449,984
Son üye
riki35

Yeni konular

Geri
Üst