Gerilimin yükselmesi faturaya nasıl yansır?

Sn. kazım uğurlu benim yukarıdaki fikrime bir yorum getirirseniz sevinirim.Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Daha önce yazmıştım , bir daha yazayım .

Bu yazıya :

240 volt üstü için bu cihaz kullanılabilir ama 220 volt altı için gerilim regülatörleri zaten mevcut.Ani gerilim düşmelerinin yaşandığı yerlerde gerlim yükselmeleri de muhtemelen olur.
Benim zavazingo(!) da sonuçta gerilim kaynaklı problemlere bir çözüm olabilir...

Verdiğiniz linki inceledim.
Her hangi bir şekilde gerilim regülatörü özelliği yok.
Ne düşük gerilimleri ne de yüksek gerilimleri regüle edebilecek bir cihaz değil.
Öyle bir iddiasıda yok zaten.
İnvertör smps ps ...gibi cihazlardan kaynaklanan ve ayrıca şebekede yıldırım düşmesi gibi garip olaylardan kaynaklanabilecek pik (peek) leri söndürdüğünü şematik olarak ifade etmiş.
Ve elektronik kartlarınızı korur demiş.

Başlığı açan arkadaş ise Şebeke geriliminin 140 Volt a kadar düştüğünden söz etmiş ve elektronik kartlarının bozulacağında filan değil de cebine (elektrik saatinden dolayı ) zararı-yararı olurmu diye sormuş.
Bu vesile ile tekrarlayalım gerilim düştüğü anlarda cihazları çalışabiliyorsa yani ürettikleri iş yeterli ise(çünki düşecektir) , kar eder çünki elektrik saati az yazar.
Ve tabii 240 lara çıktığında daha çok enerji tüketilecek ve parasınıda ödemek durumunda.
Anlaşılan sebebinide biliyor ama gidermek ya işine gelmiyor ya da gücü yetmiyor.
Kaynağa uzak ise kablolar yeterli kesitte değilse talep gücünden fazla güç çekiyorsa arada büyük güçler varsa devreye girip çıktıkça büyük değişimler oluyordur elbette ve bu sorunu sizin " zavazingo " sadece seyreder , bir şey yapamaz.
O yüzden cevabınız kel alaka türündendir ve ancak reklam olarak o da alakasız bir reklam olarak değerlendirilebilir.

Bu teknik yönden verilecek cevaptır.

Kibarlık benim sanatım değil ama duyduklarım okuduklarımda , hani parti liderleri bir birlerine sayın diye başlayarak hitap ediyorlar ya , işte o kabilden yazacak olursam :

Elektronik cihazlarınızın-kartlarınızın yanıda kullanırsanız onları peek lerden (ani gerilim yükselmeleri ile karıştırılmasın) korur diyebiliriz.
Daha doğrusu cihaz bu iddia ile satılıyor ve dediğini de yapıyorsa yani iyi bir filitre ise uygun yerlerde kullanılması faydalıdır diyebiliriz.
Ve bize bu faydalı cihazı tanıtan arkadaşımıza teşekkür ederiz.
Saygılarımla.
 
200 voltta 2 amper 140 volttada 2 amper çekelim diyem oluşturduğu manyetik alan aynımı, biri 400watt biri 280 watt oluşturdukları manyetik alan aynımı. neden ozaman 220 lik motora 110 volt verince devri yarıya düşüyor. bu watt ölçen saatimizde ufak bir motor değilmi ne kadar akım geçirirsek okadar hızlı döner , 10 ohmluk bir rezistansa 200 volt verirsek 20 amper geçer 140 volt geçirirsek 14 amper geçer, ikisinin saat üzerinde oluşturduğu manyetik alanda değişecek. kendin demişin bide manyetik alana göre çalışır diye evet manyetik alana göre çalışır manyetik alanın değişkenliğine göre saatimizin diski döner. kolay gelsin

Benimde anlamadığım konu bu. Güç sabit diyoruz ama hesaplarla sabit olmadığı gözüküyor. Peki hangi durumda yada hangi makine için sabit diyebiliriz ve voltaj düştüğünde akım artsın.
 
P = U*I = R*I*I
U=R*I

R ( rezistans-direnç ) yerine empedans demek daha doğru lakin kolay anlaşılsın diye böyle.

Yukarıdaki formüllerden görüleceği üzere tek bir sabit vardır o da tüketeci , yani burada direnç .
Direncinizi bağladığınız şebeke yani üreteç , yukarıdaki formüller doğrultusunda yükünüzden bir akım geçirir.
@hlyakhan ın örnekleri gibi.

İlla sabit den söz edecek olursak bu örneğin motorun milindeki yük olabilir yani mekanik yük.
Ya da fandaki yük gibi.
Ya da asansördeki ( aslında çoğu Atwood makinesi örneğidir) gibi.

Bu durumuda da iyi analiz etmek lazım.
Mesela düşen gerilimle birlikde motorun devride düşer ( basit olay değildir çıkarımda bulunmayın motor devrini veren parametreleri inceleyin ) bu durumda mekanik hareketin istediği güç de düşer .
F=m*a >> Newton ayakları yani.
Mesela hidrolik ünitelerde özel durumlarda mekanik yük sabittir ve motorunuz güçden düşecek olursa ve tam sınırda seçilmişse ...

Motor gibi cihazlar tam yükde çalışıyorlarsa(milindeki yük zorluyorsa) aşırı gerilim düşümü halinde " kayma " denilen olay dolayısıyla akımda artış olur.
Düşen gerilim ve yükselen akım çarpımı sabitmiş gibi yani güç sabitmiş gibi gözükür.
Lakin harçanan gücün tamamı milden verilemez.
Aşırı kayma ısı olarak el sallar.
Motorlar imalat hesaplarında belirli gerilim ve akı (magnetik akım yoğunluğu - demir kesitleri) hesapları , hesaplanan değerlerin dışına çıktığında motorun verebileceği mekanik güç değişir.
Yani gerilim düştü (şebeke)> devir düştü >demekki yükün hızı düştüğü için güce ihtiyacıda azaldı denemez.

Yukarıda yazdıklarım çoğunluk karşılaştığımız asekron motorlar içindir , genellemeyiniz.
-------

220 lik motora 110 verince devri yarıya düşer olaylarıda pek basit değildir.
Öyle olsaydı hız kontrol cihazları çok daha ucuz olabilirdi.
Ayrıca incelemek öğrenmek lazım.
-----------

Bir konuda özel bir durumda bir önermede bulunulabilir.
Onu alıp genellememek lazım
İleri süren de yeterli açıklamayı yapmalıdır.
 
Benimde anlamadığım konu bu. Güç sabit diyoruz ama hesaplarla sabit olmadığı gözüküyor. Peki hangi durumda yada hangi makine için sabit diyebiliriz ve voltaj düştüğünde akım artsın.

Kim dedi yaw güç sabit diye voltajımız ve çektiğimiz akım sabitse güçte sabittir ikisinden biri değişirse güçte değişir, voltaj düştüğünde akım artar gibi birşey yok voltaj düşerse akım düşer voltaj artarsa akımda artar. voltaj düşerse akım artar gibi bi terimi özel yapılmış devrelerle trafonun belli frekanslarla tetiklenmesiyle trafonun çıkış voltajının değiştirilmesinin sağlandığı devreler için kullanabiliriz

SMPS devreleri var mesela tvde bilgisayarlarımızda bulunan güç kaynakları voltaj düşmesi veya artmasında (tabi bunu belli voltaj aralıkları var 110-230v gibi) voltajı belli bir dengede tutuyor bu güç kaynaklarında giriş voltajı düştüğünde çıkış voltajını dengede tutmak için devre trafoya uyguladığı frekansı yükseltiyor ama çıkışı sabit bir akımda ve voltajda tutmak için girişten daha fazla akım çekiyor ama güç olarak bakarsak voltxakımdan watt aynı değerdedir. giriş voltajı artığında ise çektiği akım azalıyor frekansı düşürüp çıkış gerilimin ve akımını sabit tutuyor ama girişten çektiğimiz güç burdada aynı voltxakım = güç yani bunu sadece elektrikte yapabiliyoruz frekansla oynayarak değiştirebiliyoruz bu devreler için harcanan güç sabittir

ama evde bir ısıtıcı çalıştırıyoruz diyelim bunu direnci 100 ohm olsun şebeke voltajımız herzaman 220 voltken gücümüz sabit

100 ohm un 220 voltta çektiği akım = volt/direnç = 220/100 = 2.2 amper

ısıtıcımız 220 voltta 2.2x220=484 watt gücündeymiş yani voltajımız 220 oldukça ısıtıcımız 484 watt güç harcar

peki şebeke voltajımız 150 volta düşerse yine harçanan güç aynımı olur ?

100 ohmun 150 voltta çektiği akım = volt/direnç = 150/100 = 1.5 amper

ısıtıcımız 150 voltta 1.5x150=225 watt gücündeymiş yani voltajımız 150 oldukça ısıtıcımız 225 watt güç harcar

aklıma gelmeyen örnekler olabilir

kolay gelsin
 
220 lik motora 110 verince devri yarıya düşer olaylarıda pek basit değildir.
Öyle olsaydı hız kontrol cihazları çok daha ucuz olabilirdi.
Ayrıca incelemek öğrenmek lazım.

arkadaşların anlayacağı dilde anlatmaya çalıştım
 
Benimde anlamadığım konu bu. Güç sabit diyoruz ama hesaplarla sabit olmadığı gözüküyor. Peki hangi durumda yada hangi makine için sabit diyebiliriz ve voltaj düştüğünde akım artsın.

Voltaj düştüğünde ohm. yasasına göre yalnızca rezistanslardan,220 volt.ac.de geçtiğinden daha az bir akım şiddetinde akım,örneğin 180 volt ac.'de daha az akım şiddetinde bir akım geçecektir.Çünkü bir omik direnç olan rezistans lineer (Doğrusal) bir gerilim-akım grafiği çizer bildiğiniz gibi.Omik direnç prensibiyle çalışan tüm diğer devreler(Flamanlı ampüller,kuvartz rezistanslı ısıtıcılar,tüm ısıtma ocakları,ütüler,fırınlar,mini fırınlar,ekmek kızartıcılar,çamaşır,bulaşık mak.ısıtıcı rezistansı,rezistanslı havyalar,elektrikli yağlı radyatörler,elektrikli şofbenler,vb.) 220 volt ac. de nominal,yani normal,240 volt ac. de daha çok,165 volt ac. de en az akımı,akımla gerilimin ohm. kanununa göre değişmesi nedeniyle çekerler.Asenkron motor da fazla gerilimde ve az gerilimde,kaymayla paralel cos fi (Güç çarpanı) değeri de değiştiği için,yükteyken her iki durumda da,anormal daha fazla bir akımı çekecektir.Üniversal(seri) motorda böyle bir durum yoktur,voltajın yükselmesi ve düşmesi(Yükteyken de boştayken de),akım değişimine yine lineer olarak yansıyacaktır,yani fazla voltajda çektiği akım artacak veya az voltajda ise azalacaktır.

Ama unlineeer(Doğrusal olmayan) yükler de evimizde var biliyorsunuz.Tv,lcd tv,pc psu'su,tasarruf lambalarının elektronik balastlı güç devresi,vb.yükler ise,şebeke voltajını 165-265 volt ac.'ler aralığında da,normal olarak çalışacak şekilde,kendi içlerinde tolere ettiklerinden dolayı,örneğin 170-180 volt ac. şebeke voltajında,220 volt ac.'de olduğundan daha fazla amper çekerek bunu kendi içlerinde dengelemeye çalışırlar.Bunun sebebi,içlerindeki SMPS besleme güç kaynaklarının,düşük voltajlarda,MOSFET entegresinden gönderdileri PWM sinyalini ayni şekilde arttırarak,MOSFET'in daha yüksek frekansta çalışarak,anahtarlama yapmalarını,SMPS trafosunun primer güç girişinde sağlamalarıdır.Yüksek frekansta daha hızlı açma-kapama yapan bu güç transistörleri de(MOSFET),şebekeden daha fazla amperi,bu düşük voltajlı gelen gücü dengelemek ve çıkıştaki gerilim regülasyonunu sağlayabilmek maksatlı alacaklardır.Yani bu cihazların fazla akımı,düşük voltajlarda çekmesi olayı yalnızca bu şekildedir.Voltaj 240-265 volt ac. olduğunda ise, bu SMPS'ler, MOSFET transistörünün, tetikleyici PWM sinyalini azalttıkları,MOSFET'in açma-kapama frekansını düşürdükleri için,bu voltajda daha az bir akım çekmeleri söz konusu olacaktır.Bu SMPS'lerde bu prensiple,yani voltaj ne olusa olsun,güç çıktıları,geri besleme sistemini kullanan iç yapıları(Hem akım,hem gerilim için ayrı bir geribesleme sistemi)yüzünden çıkışta verdikleri güç miktarı sabittir,değişmez.Değişik voltajlarda şebekeden çektikleri akım miktarı bu nedenle değişir.Yani pc'nin psu'su, 180 volt ac. de daha fazla,240 volt ac. de ise daha az akım şiddetini,rezistanslı devrelerdekiyle ters orantılı olarak çeker.(Akım*gerilim çarpımını sürekli sabit verebilmek için)

SMPS'li çalışmayan 50 hz.le çalışan trafolu güç kaynaklarının,regüleli veya regülesiz çıkışlılarında(Sabit dc.gerilimi veren)yine voltaj değişimiyle lineer bir güç harcaması,ayni rezistanslardaki gibi olacaktır.Çünkü giren "Akım*volt" çıkışı,gelen voltajla azalıp çoğalırken,sekonder çıkışı da ayni şekilde değişecek,bu devreye bağlı,düşük ac. de çalışan bir akkor telli,metal halid,vb. lambanın çekeceği akım da,giren bu voltaja direk bağlı olacaktır.Voltaj gerilim regülatörlerinde de(Örneğin 78XX serisi)sekonderden gelen "Akım*gerilim çarpımı(Güç)" yine doğrudan doğruya bu giren voltajla azalıp çoğaldığından,regülatörde,bu regülasyonu sağlarken atık enerji(Regülatör çalışırken ısı şeklinde kaybolan yararsız enerji)miktarı da,yine lineer(doğrusal) olarak voltajla birlikte artacaktır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,215
Mesajlar
915,872
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst