Geri Dönüşü nasıl engellerim?

abuzerefendi

Katılımcı Üye
Katılım
22 Ara 2012
Mesajlar
451
Puanları
99
Yaş
40
Evimde kullandığım lambayı açıp kapayan anahtara 1 role yardımı ile arduino mu bağlasam. lambayı hem arduinodan hemde anahtardan yönetmeye devam edebilmek istiyorum. Bunun için anahtar açık konumunda iken ardunionun rolesine ters akım gelecek. gerçi role kapalı ise sıkıntı yok ama role açık olursa kısa devre olur. Nasıl bir bağlantı yolu izlemeliyim?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
rölenin çıkışına 1N4007 diyot koysanız işe yarayabilir
 
Son düzenleme:
Nasıl bir senaryon var bilmiyorum. Hem anahtardan hemde arduino dan lambayı kumanda etmek istiyorsan vaviyen tesisatı yapman gerekli. Öncelikle tekli anahtarı vaviyen anahtarla değiştirmelisin. Kullanacağın arduino yu bilmediğim için ve lamba bir güç devresi olduğu için ortak uçlu, açık ve kapalı kontağı bulunan bir röle ( mantıklı olan slim röle) kullanman gerekli ve vaviyen tesisatındaki 1. vaviyen anahtar yerine röleyi bağlamalısın. Rölede 11 no lu ortak uç faz, 12 no lu kapalı (nc) ve 14 no lu açık (no) kontaklar ayrı kablolarla vaviyen anahtarın ortak uç olmayan uçlarına bağlanılacak. Vaviyen anahtarın ortak ucu da lambaya bağlanılacak. Rölenin A1 ucu arduino nu çıkşına bağlanılacak. Bu şekilde hem vaviyen anahtardan hemde arduino dan lambayı bağımsız kumanda edebilirsin. Saygılarımla.

VAVİYEN.png
 
Çok saol hocam ben bile anladım. Demek 2 odadan girişli balkonlardaki anahtarın adi vavienmis devre böyle imiş.
 
Röle nasıl kısa devre oldu? Yaptığınız bağlantıyı çizebilir misiniz?
 
Paralel bağlantıda röleye birşey olmaz.Sadece anahtar basılı iken röle açıp kapamaz.
 
1N4007 diyot 1000 volt a kadar dayanır
Merhaba ;
1N4007 1000 volta kadar dayanır tamam ama atladığınız bir nokta var. Diyotların bi ucu + bi ucu - dir. Siz diyotu set olsun diye 220 volt ac ye bağlarsanız ( 220 ac elektriğin yarısı + yarısı - ) bağlantı yönüne göre + ya set olup - yi geçirecektir yada tam tersi. Buda geri beslemeye sebep olur.
 
diyot tek yönde akım geçirir zaten nasıl geri besleme yapacak + tarafını röleye bağlayacak böylece geri besleme olmayacak
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,246
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst