Güvenlik Kameralarında CCD ve CMOS sensör arasındaki farklar

Umitozalp

Üye
Katılım
28 Mar 2014
Mesajlar
111
Puanları
1
Yaş
42
cmos-ccd.png

CCD ve CMOS güvenlik kameralarında bulunan görüntü sensörleridir. Bunlar ışığı elektronik sinyallere dönüştürmekten sorumludur. Ancak ikisi arasındaki farklar bulunmaktadır. Bu farklar hem görüntü kalitesini hem de kameraların fiyatlarını etkilemektedir? İşte CCD ve CMOS görüntü sensörleri arasında kısa bir karşılaştırma: CCD Sensör İlk güvenlik kameralarında, görüntüleri analog ışık sinyallerinden dijital piksellere çevirmek için CCD sensör (ChargedCouplingDevices) kullanılmaktaydı. Bunlar, bozulma olmaksızın çipte dönüştürme sağlayan özel bir üretim işlemiyle yapılmaktadır. Bu, mükemmel görüntü sağlayan yüksek kaliteli sensörleri yaratır. Ancak bunlar özel üretim gerektirdiği için daha yeni CMOS emsallerine göre daha pahalıdır.

sony_ccd_kamera.jpg

CMOS Sensör CMOS (Complimentary Metal OxideSemiconductor) çipleri, yükü geleneksel kablolarda hareket ettirmek için her pikselde transistör kullanmaktadır. Her piksel ayrı olarak işlem gördüğü için bu esneklik sağlamaktadır. CMOS’u yapmak için geleneksel üretim işlemleri kullanılmaktadır. Mikroçiplerin yapılmasıyla aynı şekilde yapılırlar. Bunları üretmek daha kolay olduğu için CMOS sensörleri CCD sensörlerinden daha ucuzdur.Çünkü CMOS teknolojisi CCD sensörlerden sonra gelir ve üretimi daha ucuzdur, CMOS sensörleri güvenlik kameraların fiyatlarının düşmesinin sebebidir.

cmos_ccd.jpg

Aralarındaki Fark: En büyük fark CCD sensörlerin düşük parazitli (çizgili) yüksek kaliteli görüntüler oluşturmasıdır. CMOS görüntüleri daha parazitli olmaya meyillidir. CCD sensörleri ışığa karşı daha hassastır. CMOS sensörleri düzgün bir ışıklandırmada düşük parazitli görüntü oluşturmak için daha fazla ışığa ihtiyaç duymaktadır. Bu, CMOS sensörlerin CCD’den tamamen düşük kaliteli olduğu anlamına gelmez. CCD sensörlü güvenlik kameralarında daha uzun süredir bulunmaktadır ve teknoloji çok daha gelişmiştir. CMOS sensörleri teknolojiyi yakalamaktadır ve sonunda çözünürlük ve kalite açısından CCD ile eşdeğer olacaktır.

Alıntıdır
http://www.elektronikguvenliksistemleri.info/951-951
 
Ayrıca; CCD sensörler sürekli enerji altında çalışmaya daha müsait diye biliyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,733
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst