Fazla kompanzasyon yapılması durumunda cosinus 𝜑 değeri düşer mi?

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,244
Puanları
481
Yaş
56
Fazla kompanzasyon yapılması durumunda cosinus 𝜑 değeri düşer mi?


1678182842752.png

Resimdeki analizatörden okunan -41,459kVAR fazla kompanzasyon yapılması sonucudur.

Analiztörden okunan bu değerlere göre cosinus 𝜑 değeri aşağıdaki resimde hesaplanmıştır.
1678182934082.png



Çıkan sonuca göre cosinus 𝜑=0,89 olarak hesaplanmıştır.

Bu hesap sonucuna göre fazla kompanzasyon yapılması sonucu cosinus 𝜑 değeri 0,99 da sabit kalmaz. Yapılan fazla kompanzasyon miktarına göre cosinus 𝜑 değeri düşmektedir.

Müşterimiz kompanzasyon sisteminin çalışmadığına dair bizlere bildirimde bulundular.(İlk devreye alma esnasında)

Kendilerine sistem içersin de bulunan ledli aydınlatmalardan dolayı aşırı kompanzasyon yapılması sebebiyle kompanzasyon sisteminin çalışmadığı bilgisini verdik.

Chiller sistemini devreye almaları durumunda kompanzasyon sisteminin çalışacağını kendilerine ilettik.

Müşterimiz Chillerler devreye girdikten sonra kompanzayon sisteminin normal bir şekilde devreye girdiğine dair bizlere geri dönüş yaptılar.
 
Son düzenleme:
Eğer sorunuz:
"Fazla kompanzasyon yapılması durumunda cosinus 𝜑 değeri düşer mi?"
("Fazla kompanzasyon" dan kastınız kapasitör arttırmak ise)
Evet, cos 𝜑 negatif değer alarak "0" doğru düşer, bu durum genelde Switch Mode Güç Kaynakları kullanılan yerde oluyor, bunu kompanse etmek için endüktif yük takılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
133,511
Mesajlar
971,970
Kullanıcılar
459,563
Son üye
Seloman_61

Yeni konular

Geri
Üst