faz yok olması

umutbek

Üye
Katılım
30 Tem 2009
Mesajlar
17
Puanları
1
:confused: başıma enteresan bir durum geldi , sizlerle paylaşmak istedim.
3 faz beslenen bir dairede faz topraga temas ediyor.
şimdi durum şu ; dairenin bulundugu trafoda fazın biri kayıp oluyor ve nötrde elektrik gözüküyor.
dairedeki faz -toprak teması, trafoya baglı bulunan tüm cihazlarda gözlemleniyor. asansör motorları ,su motorları ve dairedeki cihazlar calışıyor .
ben bu durumu anlamadım. yani faz yok ama nötrde elektrik gözüküyor.ölçü aletide kontrol kalemide aynı şayi söylüyor.
başınızdan gecen bir durum mu ya da nedir bu durum anlayan arkadaslara saygılarımla.
:confused:
 
arkadaş senin dediğin durum bizimde başımıza geldi arıza direkteki otamat yanmış 2 faz var normaldir nötür de elektrik olması nötür ortak olduğu için diğer faz üzerin den devreyi tamamlıyor direkteki otamat kutusuna bakın yalnız trafoyu anlamadım ölçümü trafodanmı yapıyorsun kolay gelsin
 
Benim de başıma böyle bir olay geldi. Hastanede legrand'ın kanal tipi prizi kaçak yapıyordu faz-nötr arası ve sigorta atmıyordu (direkt temas yoktu, priz üzerinden dirençli kaçak vardı). Ve bu durumda arızalı faz yok oluyordu, nötrde voltaj okunuyordu.
Sorun arızalı prizi değiştirince geçti (Prizi bulana kadar, bütün buatları açmak zorunda kalmıştım)
 
fazın kaybolması trafo çıkışında da gözüküyor.dairede olan durum trafoya kadar yansıyor .
 
trafonun yıldız ucu ( toprakla köprülenmiş uç) kopmuştur ; yani trafo daha önceden yıldız bağlı iken toprak bağlantısı koptuğu için şu an üçgen durumuna geçmiştir.cihazlar normal çalışır ama bu faz nötr arası 220 değil fazlar arası 220 olarak trafoya bakınız!!!!
 
tamam o zaman trafoya bakın(önce emniyet) önünde kontaktör varsa onun bir bacağı geçirmiyor olabilir kablo kopmuş olabilir kolay gelsin.
 
trafoda önceden bir yanma oldugu tedaşın trafoyu degiştirdigi söyleniyor.
tedaş geldi baktı ama onlara göre sorun yokmuş:eek:
bence var trafo tesisinde bir numara ama henüz cözemedim.
 
eğer trafo çıkışının oradan nötr koptuysa trafonun beslediği bütün her yerin nötründe elektrik olur.şuna da dikkat etmen lazım diğer dairelerde de aynı sorun var mı?mümkünse trafonun beslediği başka bir binaya bak!mesafe uzun olduğu için elektrikli cihazlar çalışabilir.bina girişinden kontrol ederek trafoya doğru veya daireye doğru kopuk noktayı tespit edip tamir edebilirsin.
 
bizim sistemimizde işletme topraklaması sadece trafo da yapıldığından bu tür arızalar her zaman görülecektir.işletme topraklaması zayıflayan sistemlerde, fazlardan birinde kaçak oluşması toprak- nötr arası gerilim belirgin olacaktır.
 
arkadaşlar yanlış bilgi veriyorsunuz ben hemen seni aydınlatim çok basit arıza ve basit bir olay sen tedaşı çağırıp trafodan kaynaklanan bir olay değil demiş o yüzde aparmanıza giren kablonun tek damarı yani tak fazı patlamış o yüzden nötr deelektrik gösterin yada nötr patlamıştır bu kesin arıza cevabıdır kabloy değiştirdiğiniz anda arıza çözülecektir emin ola bilirsiniz saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst