Ev yapımı hava kompresörü

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
48
Bendeki kompresör beni delirtiyor. Ne kadar saklasam da izole etsem de (etmedim gerçi. Adam olacağa benzemiyor) gürültü kesici kulaklık takmadan atölyede duramıyorum. Kompresörsüz de olmuyor. Bu yüzden kendi sessiz kompresörümü yapacağım.

Şimdi kullanacağım malzemeler:

- Helikopterde kullandığım eski 30cc benzin motorunun silindir bloğu, çift sekmanlı pistonu.
- 10 ya da 20 litrelik gaz tüpü. Bu tüpler araştırdığım kadarıyla ortalama 17.5 bar basınca dayanacak şekilde üretiliyor. Hava değişimleriyle +- 2 bar ile 20 bar basınca kadar çıkabiliyor. Biraz daha fazlası patlatıyormuş. Bana max 8 bar lazım.
- Vana, mana, pnömatik hortum vs kolay.
- Hava regülatörü kullanacağım sanırım ama ne alacağım konusunda henüz araştırma yapmadım.
- 8 bar basınç hedeflediğime göre 8 bara ayarlayabileceğim bir pressure switch alacağım. Etrafta bolca var bunlardan. Önemli parça olduğu için mümkün olduğunca en iyisinden almaya çalışacağım. Bunların bildiğim kadarıyla aşırı basınçta hava tahliye edenleri var. Mesela işler ters gitti ve tanka 8 bardan fazla hava basıldı. Switch 10 bara gelince fazla havayı dışarı atıyor.

Pressure switch örnekleri:
http://www.ebay.com/bhp/air-compressor-pressure-switch

Pistonun krank mili elimde yok. Yapımı pek kolay değil. Balanslı olması lazım. Bu yüzden kendim yapabilir miyim bilmiyorum. Deneyebilirim veya hiç uğraşmadan satın alırım.

Silindir ve piston yağ içinde çalışacak. Yani silindiri iyice izole edip içine yağ basacağım (pistonun arka tarafına tabi. Krank mili. Böylece daha rahat ve daha sessiz çalışacak. Silindirin bir ya da iki tarafına fan koyabilirim.

Elimdeki silindir:
clip+(2016-04-25+at+10.06.55).jpg
 
abi bu şekilde yapacağına bir tane ekovat al. elindeki sesli çalışan kompresörün de sadece tankını kullan. geri kalan bağlantı elemanlarını ister kullan ister yenisini al yada bir kenarda saklarsın dursun.
çok fazla da maliyetin olmaz hem de tez zamanda bitirmiş olursun
 
Esasen elimdekini modifiye etmek fikri hep aklımda. Bakalım, tank işi en son iş. Önce hava basma işini halledeyim, sonrası kolay.

Ekovat hiç kullanmadım, bilmiyorum. Sadece burada yazılanları biliyorum. Bana sıcak gelmiyor çünkü sanırım biraz büyükçe. Benim en büyük sorunum atölyemin dar olması. Bu yüzden her şeyi asgari yer kaplayacak şekilde yapmaya çalışıyorum.

Benim benzin motoru silindiri kullanmak istememin sebebi, bu silindirler dakikada 15 bin devirde bile çok performanslı çalışıyor. Ben 4-5 bin devirde kullanacağım. Piston her devirde 30cc hava basacak. Yetmezse DC motor hız kontrolüyle deviri arttırabilirim. Elimde 1800 watt'lık temiz bir süpürge makinesi motoru var. Ona ucuz bir PWM sürücüsü alır kullanırım. 30-40 lira bir şey.

Hiç fena değil. CNC'de bir yağ haznesi yapacağım. Sürekli yağda çalışacak. Pistondaki 2 sekman yağın havaya karışmasını önler. Belki eser miktarda olur ama sorun değil.
 
Son düzenleme:
ekovatlar sanırım büyük değil
hatta kompresörün üstüne monte bile edebilrisin
 
Ekovat kullanımı ile ilgili bahsi geçen bazı sorunlar var. Sanırım kapalı sistem çalıştığı için buzdolabında yaşanmıyor.

Kısa sürede ısınması.
Yağ eksiltmesi ve yağ miktarının görülememesi. Camlı yağ göstergesi takılıyor.
Basınçlı havaya yağ karışması, miktar fazla olmayabilir. Sadece CNC soğutma için kullanılacaksa sorun olmayabilir.
 
@asenyurt
Bu arada pek masrafım olmayacak yahu. Malzemenin bir çoğu elimde var zaten. En fazla 10 litrelik bir tüp alırım ya da hurdadan eski bir yangın tüpü. Tek eksiğim basınç switch'i ve motor için krank mili ki biraz önce aldım onu. 7 dolar sadece. 20 dolar da basınç switch'i tutar. Tahminen 100 lira civarında bu iştek çıkarım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst