ev tesisatı

emnorlik

Üye
Katılım
6 Ocak 2012
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
35
S.a arkadaşlar bir konuda yardımınızı isteyeceğim... ev tesisatında öreniğin; bir mutfakta genelde 6-7 priz olur. Bana buatta bağlantıların nasıl yapılacağını ve sigortaya kaç linye gideceğini ayrıca linye kablosunun hangi renk ve kaç mm olduğunu son olarak sigortaya gelen her linye kablosunu şalteremi bağlayacağız.. şimdiden teşşekkür ederim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ehliyetli bir elektrikçi çağırınız...
Bu size en güzel yardım...
 
Arkadaşım anladığım kadarıyla bina için değil müstakil ev için bilgi arıyorsun ana panelden mutfaga koyacağın buata kadar 3x2,5 antikrom yani tek damar kablo al, faz için kahverengi, nötr için mavi, toprak hattı için yeşil sarı çizgili 2,5 luk antikrom kablo al

Eger mutfaga 6 priz takayım 3ü bi sigortaya bağlı olsun 3 ü bi sigortaya baglı olsun dersen kahverengi kabloyu metre olarak iki kat fazla al, yok tek sigorta yeter dersen sen bilirsin Panoda kahveringi kabloları 20A sigortaya bağla prizlerede mutfaktaki buattan dağıt ama tecrüben yoksa el sürme elektrik şakaya gelmez deneyerek öğrenilmez
 
ELEKTRİK PROJESİ YAPIMINA AİT TEKNİK ŞARTNAME

Aydınlatma ve priz linyeleri ile priz sortileri en az 2.5 mm² kesitinde bakır iletkenle tesis edilir. Bütün prizler, aydınlatma armatürleri toprak hatlı olmalıdır. Banyolarda en az iki (çamaşır makinası ve elektrikli şofben gücüne uygun), mutfakta ise en az üç bağımsız priz linyesi (bulaşık makinası, elektrikli fırın ve elektrikli su ısıtıcısı gücüne uygun) olmalıdır. Prizlerin kullanma amacı ve güçleri belirtilmelidir. Kullanma amacı belli olmayan priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 watt, üç fazlı priz için en az 600 watt kabul edilir. Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilir ancak priz güçleri toplamı 2000 VA.'yı geçmemelidir.


Yukarıda elektrik tesisatı teknik şartnamesinin bu maddesini açarsak; sigorta panosundan buata kadar ki kısma linye denir bunu biliyorsun faz kahverengi nötr mavi ve toprak hattı sarı yeşil olmak kaydı ile 3 adet en az 2,5 mm2 kesitli tek damar kablo çekilir. En az dedim kolon hesabı ile kabloya düşen akım ve gerilim hesabını yapman lazım. linyeden alıcıların konumlandırılacağı yerlere göre 7 adet sorti çekebilirsin ama ben mutfak gibi yerlerde 3 ve ya 4 sorti çekyorum. yukarıda açıklandığı gibi her linye için o hatta uygun sigorta çekmelisin mutfakta 7 adet priz olacağını var sayarsak 2 adet linye çekerek bu linyelerdende alıcıların konumlandırılacağı yerlere de sortilerini çekerek işlemi bitirebilirsin prizlerdeki kablo kesiti 2,5mm2 den az olamaz toprak hattı kablosuda dahil. aydınlatma içinde panodan linye ye (buata) kadar 2,5mm2 tek damar kablo buattan alıcıya kadar 1,5 mm2 kabla çekebilirsin. FAZ Kahverengi NÖTR Mavi TOPRAK Sarı Yeşil.
 
İnsanları yakmayın !!!

emnorlik nickli arkadaş bu işi hiç bilmiyor...

Siz neyi tarif ediyorsunuz...
Yapmayın lütfen. Bu yardım değil, cinayet.
Üstelik tarifleriniz de hatalı...
 
İnsanları yakmayın !!!

emnorlik nickli arkadaş bu işi hiç bilmiyor...

Siz neyi tarif ediyorsunuz...
Yapmayın lütfen. Bu yardım değil, cinayet.
Üstelik tarifleriniz de hatalı...

aynen katılıyorum adam antikrom yazmıs :)): bide sıvaustu tesısattan bıseyler anlatmıs :)
 
ön yargılı davranmayın lütfen!! ben meslek lisesinde stajerim ve bilgi almak istiyorum!! iş yerine bilgisiz gitmek istemiyorum!!!!
 
ön yargılı davranmayın lütfen!! ben meslek lisesinde stajerim ve bilgi almak istiyorum!! iş yerine bilgisiz gitmek istemiyorum!!!!

Önyargı değil, soru sorma sitilinizin getirdiği karmaşa diyelim.
Gerçekten meslek lisesi öğrencisi iseniz, elektrik tesisatının projeye göre yapıldığını, bu projenin de "elektrik iç tesisat yönetmeliği"ne dayandığını bilirsiniz. Projede tesisatın kaç linye, kaç sortiden oluştuğu bellidir.

Stajerlerden, usta gibi davranması beklenemez. Hiçbir usta, stajerden tesisatı tek başına tamamlanmasını beklemez...
Sorduklarınızı önce teorik olarak, sonra pratik olarak öğrenmelisiniz.
 
Evet doğrudur..Fakat teorik olarak çalışsam bile tam anlayamıyorum bunun nedeni ezber olsa gerek. Pratik deseniz usta anlatmıyor. işte şu kabloyu şuraya çek bunu buraya yit felan gibsinden diyor her ne kadar dil döksem size azdır yardım etmediğiniz için teşekkürler yinede..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,321
Mesajlar
916,705
Kullanıcılar
450,161
Son üye
Nonjekal

Yeni konular

Geri
Üst