ethernet haberleşme

inal74

Üye
Katılım
14 Ara 2008
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
49
merhaba arkadaşlar 2 adet TP177B PN/DP ve 1 adet S7300 PLC ethernet üzerinden nasıl haberleştirilir,plc üzerinde tek ethernet portu mevcut.bilgisi yada tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırsa çok memnun olurum.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Öncelikle o port bildiğimiz Ethernet değil Industrial Ethernet.

ProfiNet ve Industrial Ethernet, Standart ethernet teknolojisi üzerine kurulmuş ancak ethernetten farklı olarak haberleşme gecikmelerini engellemek için donanım ve yazılım tarafından desteklenmesi gereken Real Time çalışan haberleşme sistemidir. Ancak TCP/IP ile normal ethernet olarakta kullanılabilir. Konfigürasyon esnasında hem WinCC Flexible hemde Simatic Managerdan Profinet ağını yapılandırman gerek.

Aşağıdaki örneği Simatic Manager ile açıp inceleyebilirsin. Bilgisayarında hem Simatic Manager hemde WinCC Flexible 2008 yüklü olması gerekir. Ayrıca WinCC'nin Simatic Manager entegrasyonunu yapman gerek. Entegrasyonla ilgili bir yazı yazmıştım daha önce profilimden bulabilirsin.

Aşağıdaki resimdeki gibi bir yöntem izlenecek ve iki adet Operatör panel takılması için Switch takman gerekiyor.

Bu web sitesini incele.
Industrial Ethernet switches and media converters - - Siemens


adsız.JPG
 

Ekli dosyalar

  • Profinet.zip
    2.3 MB · Görüntüleme: 299
Benimde tam üzerinde araştırma yaptığım konu.
Ben vipa PLC ile
(üzerinde dahili TCP/IP baglantı noktası var. siemens modülü olarak 0GK7 343 1EX11 0XE0 görünüyor)

wincc flexible 2008 runtime kullanarak bir skada yapmak istiyorum.bu tcp/ip portu ve bilgisayarın standart eternet portunu kullanarak haberleşmem mümkünmü acaba.

ben sorun olmaz diye düşünüyorum ve yukarıda tcp/ip kullanılabilir demişsiniz ama yinede emin olamadım ve sormak istedim.

ben bu TCPIP ve industrial eternet arasındaki farkı anlamadım.

başka bir konuda yine wincc flexible OPC server opsiyonunu kullanarak aynı Scada bilgisayarından fabrikanın database ile bilgi alışveri yapmak istiyoruz.
bilgisayar tarafında ikinci kablo için nasıl bir ekipman kullanmalıyım internette port çoklayıcı denen bir malzeme gördüm böyle bir malzeme uygun olurmu.
 
Industrial Ethernet ile Normal Ethernet arasındaki fark şu:

Industrial Ethernet Real Time yani gerçek zamanlı çalışmak zorundadır. Çünkü modüllere gönderilen ya da modüllerden gelecek herhangi bir bilgide gecikme söz konusu olmamalıdır. Bilgisayarınızın işlemcisi donanımlar ile IRQ (Interrupt Request) çağrılarıyla işlem yapar. Industrial Ethernet kartlarındaki donanımlar gerçek zamanlı çalışmaya uygundur. Oysa ki normal ethernet denetleyiciniz gerçek zamanlı çalışamaz. İşlemci başka bir iş yükü altındayken yapılan Interrupt request önceliği eğer mevcut işlemden yüksek değilse normal ethernet denetleyicinizi arka planda tutar. Verilerinizde gecikme söz konusu olur. Bu da güvenlik ile ilgilidir.

WinCC Flexible runtime ile bilgisayarın standart ethernet portunu kullanarak PLC ile haberleşemezsiniz. İşlem yaptıramazsınız verileri alamazsınız. Ancak standart ethernet kartınızı kullanarak PLC üzerinde yalnızca konfigürasyon, upload, download işlemleri yapabilirsiniz. Eğer PC ile PLC haberleşmesini yapmak istiyorsanız Siemens ya da Softnet'in ProfiNet, Profibus gibi PCI kartlarını satın almalısınız. Ayrıca bunun için birde Simatic NET yazılımı gerekli.

WinCC Flexible Runtime uygulamasında OPC Server kurulmalı, Bu OPC Server üzerinden bilgileri alacak olan OPC Client uygulaması yazılmalı Bu OPC Client programın bilgileri değerlendirip işledikten sonra TCP/IP ile server üzerindeki Database'e istenilen verileri yazabilir. Normat ethernet portlarınızı çoklamak istiyorsanız HUB ya da Switch kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki konuyu inceleyiniz.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/siemens-plc-program-amp-dokumanlar/24707-simens-s7300-net-uygulamasi.html#post142684
 
Son düzenleme:
değerli yönetici bilgi ve birikimlerinizi bizimle paylaştığınız için öncelikle size teşekkür ederim. izin verirseniz küçük bir sualim daha olacak size ,üzerinde çalıştığım sistemin 2 adet panel ve bir adet cpu dan ibaret olduğunu yazmış ve sizden gelen cevaptada arada bir switch kullanmam gerektiğini ifade etmişsiniz,almayı düşündüğüm switch Siemens (SCALANCE XB005 5xRJ45 port Switch) bunun uygunluğu konusundaki yorumunuzuda paylaşırsanız
 
Evet bana kalırsa bu model uygundur. Ancak ihtiyaçlarınıza göre port sayısını azaltabilirsiniz. Bu konudaki öneriler için alışveriş yaptığınız Siemens distribütörüne başvurun. İhtiyacınız olan yalnızca 2 port ise bu konuda temin edilebilecek ürünler arasından size daha uygun seçenek sunacaklardır. Maliyeti böylelikle azaltabilirsiniz. Ayrıca Industrial Ethernet Switch ürün grubunda Siemens dışında üretim yapan başka firmalarda var. (SoftNet, Vipa gibi..) Siemens bu konuda biraz daha pahalıdır bana göre. Bunu internetten araştırın.

Biz türkler herşeye çözüm buluyoruz aslında ama önerim denenebilir;

Normal Ethernet Switch ile çalıştırmayı deneyin ki bunlar ucuz cihazlardır. Ama mantıken çalışacağını sanmıyorum, çünkü yukarıda da bahsettim Industrial Ethernet Real Time çalışır. Ama denemekle de birşey kaybetmezsiniz. Yalnızca bir ihtimal. Switchler üzerinde zaten konfigürasyon yapmıyorsunuz. Sonucunu buraya yazarsanız memnun oluruz.

İlgili model manuali Almanca ve İngilizce olmak üzere aşağıda;
 

Ekli dosyalar

  • A2B00051528A_SX005_Inbetriebnahmeanleitung_de-en_1_05[1].pdf
    1.4 MB · Görüntüleme: 99
Merhaba
Konu ilgimi çekti okudum, bununla ilgili bende deneyimlerimi paylasayım.
Wincc runtimeda pc'nin standart ethernet portunu kullanarak haberlesemeyiz demişsiniz, birde normal switchle deneyin demişsiniz. Runtimeda hiçbir endüstriyel ethernet donanımı kullanmadan haberlesebiliriz ve data yazıp okuyabiliriz, standart switchler sistemde çalışabiliyor. Tabiki Endüstriyel ethernettin çalışmasıyla birebir değil ama hızda kullanılabilirlilikte tatmin edici.
 
Çalışabileceğini söylemektense nasıl yaptığınızı anlatırsanız daha tatmin edici olur. Ben kendi projelerimde olabilecek her türlü varyasyonu denedim. Siemens'e de yazı yazdım ve aldığım cevapta çalışmayacağı oldu. Sizin çözümünüzü merak ettim.
 
Simatic Net ile ayarlayıp çalıştırabilirsiniz.
 
Simatic Net'de denedim. Bana çalışan bir proje örneği gönderir misiniz? Ben bu konuda acemi değilim. Gerçekten ilgimi çekti. Siemens neden çalışmayacağını söyledi? Ya da Yaptığım denemelerde ben neden çalıştıramıyorum? Yardımcı olursanız gerçekten sevineceğiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,353
Mesajlar
916,949
Kullanıcılar
450,207
Son üye
YK58

Yeni konular

Geri
Üst