elektronik rölelerin devreye nasıl bağlantığı

salisan

Üye
Katılım
25 Ara 2008
Mesajlar
47
Puanları
1
Elimde schrack rt424730 röle var ve bunun universal motora nasıl bağlanması gerektiğini acilen öğrenmem lazım...önceden elimde daha farklı bir universal motor vardı ona nasıl bağlanacagını biliyordum ama bu universal motorda toplam 2 giris var ama benim eski devremde röleden 3 kablo sebekeden de 1 kablo geliyordu motora. su anda nasıl baglayacagımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Simdiden tesekkürler...


universal motorum : BM >> Balkan Motor

röle : RT424730 Product Details - Tyco Electronics
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Rölenizin 2 bobin ucu 3 te kontak ucu olmalı ( eğer 6 kontak ucu varsa, çift kontak takımlıdır) rölenin üzerinde, bobin resmi vardır.Onun yanındaki gerilim kaç volt ise ( sanırım sizinkinde 220) o voltaj ( ac mi dc mi olduğu da yazar) bobin uçlarına verilir. Voltaj verildiğinde, kontakların onumu değişir. Yani kapalı olan açılır, açık olan kapanır.
3 uçlu kontaklarda, bir uç ortak uçtur. Bu uca com denir( rölenin bacağının yanında com diye yazıyordur belki) Bu uca, anahtarlamak istediğiniz şeyi, yani faz ya da nötürü bağlarsınız. Diğer iki uç ise, NO ve NC diye adlandırılan, normalde açık ve normalde kapalı kontaklardır.
Siz NO yani normalde açık olanını kullanacaksınız. şimdi, motoru kontrol edecek olan şey neyse ( örneğin bir anahtar, bir röle, alarm, plc, elektronik kart) bunun çıkışları, rölenin bobin uçlarına bağlanılır. O şey ( röle , plc , elektronik kart ya da anahtar) motoru çalıştırmaya karar verdiğinde, bobin enerjilenir. Bobin enerjilenip, rölenin kontağı konum değiştirince ( yani COM ve NO uçları birleşince-kısadevre olunca-)com ucunda, motora doğru akmayı bekleyen gerilim , motora doğru akar ve, motorunuz döner. Bunu, bir anahtarla, bir lamba çalıştırmak şeklinde düşünün. Tek farkı şudur, anahtara siz basarsınız ve kontaklarıonı kısadevre edersiniz. Rölede ise, düğmeye manyatik alan basar. Siz ya da elektronik kumanda sistemi ise, röleye elektrik vererek, bobinde manyetik alan oluşmasına vesile olursunuz.
Eğer röleniz, tek kontaklıysa ( yani 3 kontak pini varsa) motorun bir ucuna nötürü vereceksiniz, fazı com ucuna gireceksiniz, NO ucunu ise, motorun diğer ucuna vereceksiniz.

Eğer röleniz, çift kontaklıysa, yani 6 tane kontak ucu varsa, COM lardan birisine faz vereceksiniz, o kontağın NO sunu motorun bir ucuna vereceksiniz.
Diğer COM ucuna nötür vereceksiniz, ve o kontağın, NO ucunu, motorun diğer ucuna vereceksiniz.
Bobin ucuna da çalışma gerilimini, bir anahtar vasıtasıyla siz, ya da elektronik kumanda sistemi, gerilim verdiğinde motorunuz dönmeye başlayacak.

Not 1: eğer profosyonel değilseniz, bu dediklerimi siz yapmayın, profosyonel birisine bırakın.
Nor2 : motorun üniversal motor olduğunu söylemişsiniz, eğer dişli takımı sökükse, motoru o şekilde çalıştırmayınız, yerine ya da dişli sistemine taktıktan sonra çalıştırınız. Aksi halde motor devir sayısı , sonsuza doğru gider ve motor parçalanır.
 
Sanırım dediginiz gibi profesyonel biriye yapmam gerekecek...benim eski devremde yani universal motora 3 tane röleden 1 tane sebekeden cıkıs geldiğinde rölenin bacaklarını 1,2...8 diye numaralandırırsak eger 3-8 birbirine baglı, 4-7 birbirine baglı ve bu baglantıdan bir cıkıs motora gidiyor , 5 ve 6 dan da birer cıkıs motora gidiyor , 1 sebekenin fazına , 2 ise nötrüne baglı sekildeydi...simdi benim motora 2 cıkıs gideceginden durum degisti ondan zorlanıyorum...paylastıgınız bilgiler icin tesekkür ederim...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,325
Mesajlar
916,720
Kullanıcılar
450,165
Son üye
kursatazy

Yeni konular

Geri
Üst