Elektronik prosesdat test edilmesi

desibel1

Üye
Katılım
15 Kas 2008
Mesajlar
78
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhabalar
Çamaşır makinasındaki elektronik Prosesdat ın görevi nedir
Birde bu cihazın saglamlık testini nasıl yaparız
 
prosesdat değilde presostat olacaktır.ingilizce pressure (basınç) dan gelir. bazı ustalar buna prostat ta der. bunlar elektronik olmuyor. daha çok mekanik bir bileşendir. elektronik olduğu zaman daha çok sensör ve mems tipi bir komponent oluyor. basınç şalteri diyebiliriz. kuru kontak çıkış verir. ölçü altei ile test yapılır. ses dinleyerek te yapılır. hava girişine balon şişirir gibi üfleyin çok yüksek bir basınç anahtarı değilse çıt çıt anahtar sesi duyarsınız. çamaşır makinesinde muhtemelen temiz su girişi basıncını algılamak için kullanılıyordur. su seviye bile algılanır. hidrostatik sıvı yüzey basıncı ile su seviyeside algılanır. ama genelde bunun için basit bir şamandıra kullanılıyordur.
 
@MAIN_LOOP üstad su sayıcı tipleri sormuş olabilir, peki bunlarda palsler aynı mıdır yoksa üreticiye göre cihaza (çam, BM, kombi gibi) göre değişir mi?
 
Camasir makinalarinda elektronik presostat kullanilacak kadar gelistimi? Makinalarda kullanilan kuru kontak veren seviye presostatlari var. Tarif edildigi gibi vir ucundaki hortuma hafif bir basinc uyguladiginizda kontak konum degistirir. Olcu aleti ile bu degisimi kontrol etmelisiniz.

Kolay gelsin.
 
Arkadaşlar merhabalar
Çamaşır makinasındaki elektronik Prosesdat ın görevi nedir
Birde bu cihazın saglamlık testini nasıl yaparız
Prosestat mekanik ve elektronik olarak 2 gruptur. Mekanik olanlarda kendi içinde kademeli ve tek kontaklı olarak ayrılır. Elektronik olanlarda ise durum biraz daha detaylı. Çok çeşit var. 0 Bizzat servis hizmeti verdiğim bazı endüstriyel tipteki çamaşır makinelerinde analog voltaj çıkışlı olanı da var, pwm modülasyonlusu da. Analog çıkış olanlarla daha çok karşılaştım. Hatta bir keresinde winterhalter marka giyotin tip bulaşık makinesinde yenisi için yetkili servis olan büyük biraderim 120€+kdv fiyt verince kızıp hall sensör den kendim yapmıştım.

Sağlamlık kontrolüne gelince; bu komponentlerde genelde 3 tane uç çıkar. İki adet besleme ucu ve 1 adet sinyal ucu. Besleme uçlarını sisteme bağlı iken voltajı ölçerek bulabilirsin. En yüksek voltaj değerindeki uçlar besleme uçlarıdır. Sonra hortumun bağlandığı yerden - ve + besleme uçları ile sinyal ucu arasındaki değişime bakarsın.

Artık ev tipi çamaşır makinelerinde bile elektronik prosestat kullanılmasına şaşmamak gerek aslında. Enerji verimliliği ve tasarruf adına suyu tek seferde değilde çamaşırın dahi emdiği suyu da hesaba katarak daha hassas su seviye ölçümü yaparak suyu birkaç seferde alma ihtiyacı doğuyor. Üreticiler için en önemli konu ise üretim maliyeti. Elektronik prosestatların üretim ve işletim maliyeti daha düşük. Endüstriyel tip bulaşık yada çamaşır makinelerinde safe kablo hattı bulunur. Su seviyesi, sıcaklık gibi min max seviyeleri önemli olan durumlar vardır. Bu hat üzerinde aşırı su seviyesi prosesttı ve aşırı sıcaklık termikleri seri halde bağlıdır. Mekanik prosestatlar bu hatta bağlanamıyor. Fakat elektronik prosestatların sinyal çıkışı bu hat üzerinden seri bağlı aynı komponentlerin üzerinden geçiyor. Bu üreticiler için maliyeti az da olsa düşürüyor.
 
@MAIN_LOOP üstad su sayıcı tipleri sormuş olabilir, peki bunlarda palsler aynı mıdır yoksa üreticiye göre cihaza (çam, BM, kombi gibi) göre değişir mi?


tekrar dediğim gibi presostat sadece mekanik olur. kuru kontak çalışır. elektronik olanları sadece basınç sensörü dür. ama halk arasında halen presostat diye anılır. bunların içinde mems tipi basınç sensörlerinin yanı sıra içerisinde 4-20ma transmitter dan tutunda analog 0-5v ,0-10v, pwm , modbus gibi çok çeşit çıkışlar mevcut olur.

su sayacı çok çok ayrı bir şey. bunada flow meter denir ( akış metre ) bir su akımı ile hareket eden pervane ve bu pervanenin tam 360 derecede (bir turda) neodyum mıknatısı ile bir hall effect sensör olur. sensör önünden geçen mıknatıs ile open collector bir çıkış alınır. bu direk kare dalga olmaz + hattına bir pullup direnci bağlanarak kare dalga pulse alınır. bunlar su girişlerinden ne miktarda su alındığını algılar.
presostat ise su basıncını kazan içindeki hidrostatik basınç seviyesine göre daha önceden set edilmiş bir basınç seviyesine gelip gelmediğini algılar. şunu demek istiyorum kendi yaptığım yıkama dezenfeksiyon cihazı içerisinde hepsini kullandım. en sonunda flow metre ler ile temiz su girişi ve deterjan girişlerini bu şekilde ml seviyesinde ayarladım. geri kalan sirkulasyon basıncı için ise honeywell marka basınç sensörü ile basınç okuyarak sirkulasyon basıncını okudum. Şebeke su giriş basıncını ve kapı contaları hava basıncını yine kart üzerine taktığım honeywell sensörler ile okudum.

terimleri birbiri ile karıştırmamak gerekir.

arabalarda kullanılan her sensöre halen müşir denmekte mesela. müşir eskide kaldı kuru kontak çalışan mekanik bileşenlerden oluşan cihazın adı müşir ama son teknoloji üretilen herhangi bir sensöre de halen müşir deniyor halk arasında. bu durumda buna benzer aynı şekilde
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst