Elektrik Tesislerinde gevşeklikleri algılayan cihaz

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,036
Puanları
481
Yaş
53
Arkadaşlar,

Avrupada, 1.1.2017 tarihinden itibaren AG elektrik tesislerinde 16 A’e kadar tüm linyelerde yangın koruma cihazının AFDD kullanılması zorunlu hale gelmiş. AFDD Yangın koruma cihazı ‘’ Arc Fault Detection Device (Ark hatalarını algılama ve koruma cihazı) adlandırılmakta.

İlgili cihaz Elektrik tesisatında bulunan gevşeklikleri algılayarak otomatik olarak açmak sureti ile devreyi açmakta.Yapılan araştırmalarda ark hata akımlarının 2-32A arasında değiştiği tespit edilmiş. Bu akımlara uygun cihazın üretimi yapılarak piyasaya sürülmüş.Cihazın çalışma prensibi aşağıda bulunmakta.

upload_2017-3-9_7-58-31.png


Aşağıdaki şekillerde IEC veya EN standartlarına göre tesisatta hata durumları için koruma durumları gösterilmiştir.

upload_2017-3-9_8-1-18.png




upload_2017-3-9_8-5-20.png


Arkadaşlar işin ilginç tarafı, yukarıda anlatılan cihaz Avrupa da kullanılması zorunlu hale gelmişken, yapmış olduğum araştırmalara göre şu an için Türkiye de satışı bulunmuyor.(Firmaların fiyat listelerinde yok.)

Bu cihazın tesislerde kullanılmasıyla, sürekli olarak haberlerde duymuş olduğumuz, Elektrik kontağından çıkan yangın ifadelerini artık duymayacağız. İnsanların can ve mal kaybının önüne geçilmiş olacak.

Anladığım kadarı ile satış işlerini yapan arkadaşlarımız, bu ürünün satmayacağını düşünmekteler. Burada iş bizlere düşmekte. Bu ürünün temini ile ilgili firmaları telefon ve fax yağmuruna tutarak, ürünün bir an önce Türkiye'ye getirilmesini sağlamalıyız.

Ben şahsım adına bu görevi yaptım.

Saygılarımla,

C.ÇALIK
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik kontağından çıkan yangın
Müsebbibi bulunamıyan yangınların baş sebebi . Yanmış kül olmuş evdeki elektrik tesisatının neresinden tespitle elektrik kontağından yangın çıkmış tespiti yapılıyor anlamak mümkün değil . Elektrik tesisatı ve elektrikçiler günah keçisi , vurun gitsin . Çok merak ediyorum 100 tane elektrik kontağından çıktığı teşhisi konulan yangının kaç tanesinde elektrik tesisatı sorumlu .
 
Son düzenleme:
En önemli şey hala elektrik tesisatlarında yangından koruma kaçak akım ve haayat koruma kaçak akımlar vede topraklama hatları yok.Pazara günü kocaeli kartepe de HO WON fabrikasının deposu yandı.Büyük ihtimalle elektrik kontağından ben haberi okuduğumda sebep belli değildi.Ama kaç kişinin işyerinde ve evinde kaçak akım koruma ve topraklama tesisatı var.Bazı elektrikçi arkadaşlar kaaçak akım atıyor çalışmıyor köprü at gitsin mantığıyla iş yapıyor.Bu da bu yangın lara sebep oluyor.Bu yazıyı okuyan ve okuyaaaacak arkadaaşlardan kaçak akım ları çalışmıyor diye iptal eden köprüleyen varsa yarın bir yangın çıksa ve bir kaç kişinin canı yansa acaba kendini nasıl hisseder.Büyük ihtimalle ya olacağı varmış kader böyleymiş ya da elektrikle ne alakası var değip yine kendine suç bulmaz.Bne çalıştığım yerlerde kaçak akımın mutlaka olması ve hatta çaalışır durumda olması için müdürlerimle sürekli tartışıyorum ve bunun çok önemli olduğunu sürekli uyarıyorum.Ama dinletemiyorum çoğu zaman!Şundan da eminim Allah göstermesin bir yangın çıksa suçu da direk bize atacaklar!
 
Arkadaşlar,

İlgili ürünü Siemens firması piyasaya sürmüş.Siemens'e şahsim adına bravo, yenilikleri yakından takip ederek en kısa zamanda ülkemize getiriyor. ABB firması yaz sonunda ürünü piyasaya süreceğini belirti. Schneider ise bu ürünü Türkiye de satmaya düşünmediğini iletti.

upload_2017-3-21_12-26-45.png
 
elektrik ustasının 1600-2200 tl ücret aldığı ortamdan ne beklersiniz günlük 55 tl elektrik hususunda meydana gelebilecek sıkıntıları pek umursamıyorum 100 bin tl lik bir ürünün emniyeti 55 tl
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst