elektrik sorusu

kardeş bence burada sorun yok bence.ayakta durdugun yerin yalıtkanligi yüksekse ve elini duvara dokundurdugunda faz üzerinden duvar yani toprak üzerinden dönüs saglanir yani akımın cogu kolundan gecer cünkü bu yolun direnci daha azdir.nötre soktugunda evet yanmayabilir teoriktede yanmamasi lazim cünkü nötrde gerilim sifir kabul ediliyor varsa bile ayagin ve zeminin yüksek yalıtkanligi akımın görülmesini engeller.ama duvara dokundugunda bir gerilim hissediliyorsa bu gerilim yükselmesini gösterir ve duvara dokundugunda bu yol yine ayagin ve yalıtkan zemine göre cok daha düsük bir direncle karsilasildigi icin nötr sen ve toprak üzerinden geri döner ve bu akım görülebilir. ben olayi böyle basit gördüm ama kesinligi konusunda yüzde yüz dogrurur diye iddia etmem.saygilarimla.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Karmaşık bi vaka

İki soruyu ayrı ayrı sorsan belki daha gerçekci cevaplar gelirdi
bence borunun içinde cin var ve seninle oynuyor seni delirtmek istiyor :)

Sende statik elektrik varsa kontrol kalemini nötr'e değdirdiğinde en fazla bir saniye falan yanar belki. Dikkatini çekecek kadar çok yanacağını zanletmiyorum.

Nötr kesikse nört olması gereken kabloda kısık ısışık görülür ama toprağa değdiğinde sönmez.
 
2. belirttiğin durum normal fakat 1. durumda anormallik var. elini duvara değdirdiğin zaman ışık yanıyorsa dahada kuvvetli yanar. ayrıca prizde faz ile nötürün yanlış bağlanma gibi bir durumuda olmaz
 
şöyleki fazın birinin toprakla teması mevcutmuş ve ayrıca topraklama inşaat demirlerine de bağlanmış dolayısıyla bu durum meydana gelmiş. ilgilenen arkadaşlarıma teşekkür ederim.
 
bence halit kardeşin tespiti doğru sanırım nötrle toprak arasındada bi temas var o yüzden pilli kontrol kalemi devreyi tamamlıyo ve her iki haldede kontrol kalemi yanıyo
 
pilli kontrol kalemiyse halit kardeşin dediği doğru olabilir eğer değilse, topraklama olmadığından dolayı pert olabilir
 
Bence sorun trafodaki kaymalardan kaynaklanıyor.
Şöyle ki; trafonun çıkışında fazla nötr arasını 220 V ölçersiniz. Fazla toprak arasını 152 V ölçersiniz. Nötr toprak arasınıda 220-152=68 V ölçersiniz. Yani kontrol kalemiyle fazıda, Nötürüde kontrol ederken lambası yanar.

Asıl sorun trafolarla ilgilidir aslında.... Ama en basit çözüm nötürle toprağı birleştirmektir.

Garip bir durumdur. Bende tam olarak anlayamadım ama bu şekilde çözmüştüm.
Ne kadar sağlıklı ve doğru olduğu tartışılır.
Kolay gelsin....
 
Faz dirençli olarak topraka temas ederse ve dirençden dolayıda gerilim 70volt ise kontrol kalemini faza tutugun zaman normal uygulama oldugu için yanar.Elini duvara temas ettirdiğin zaman duvarda faz oldugu için kontrol kalemi söner.Kontrol kalemini nötür hattına tutugun zaman normal olarak yanmaz fakat elini duvara değdirdiğin için duvarda faz oldugu için kontrol kalemi azda olsa yanar.Arkadaşım dikkat etmen gereken nokta kontrol kaleminin ışıgının parlak veya sönük yanması ,neon lambalarda iki bacak var.Gerilim seviyesi uygun olamaz ise tek bacak yanar ve ışık parlaklıgı azdır.
 
Kontrolkalemi duvarınızda gerilim var gibi davranıyor. Topraklama hattının faz ile bir bağlantısı olmadığına emin misiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst