echosat uydu alıcı arızası.

arkadaşlar besleme devre kondansatörlerini aldım değiştirmeden önce besleme çıkış voltajlarını kontrol ettim.3,2 volt ile 23 volt çıkşta mevcut buna rağmen arızayı yine beslemede mi aramam gerekiyor? ustalarımdan yardım istiyorum.
 
Sn alican 42 önce bi kond. değişin daha sonra sorun düzelmezse arızayı daha karmaşık yerlerde arayalım çünkü kond değiştirmek işin basit kısmı sizin de yapmanız gereken basitten zora gitmek.Çünkü tahminimce besleme devreniz akım çekerken iflas ediyor.hem kond. değişmeniz sorun düzelmese bile alıcınız için çok faydalı.ayrıca tüm çıkış voltajlarını yazmamışsınız diğerlerinde belki sorun vardır değiştikten sonra sonucu paylaşın düzelmezse aramya devam ederiz..kolay gelsin..
 
sn semih yazar ustam ilginizden dolayı çok teşekkür ediyorum. beslemeden dört adet çıkış var kartın üzerinde voltajları ile birlikte yazılmış. ortadaki ikisinde gnd yazıyor şase olduğunu düşünüyorum diğer ikisindede 3.2 ile 23 volt akım ölçüyorum. bunları bilgi için yazıyorum dediklerinizi aynen uygulayacağım ve sonucu sizlerle paylaşacağım.
 
sn semih yazar beslemedeki kondansatörleri değiştirdim.cihaz arızaya devam ediyor hatta çıkışta olması gereken 23 volt akımı kaybettim ölçüm yaparken kararsız voltaj okuyorum mesela 9volt 12volt her ölçümde voltaj değişiyor.önerilerinizi merakla bekliyorum.
 
sn alican 42 voltajlardaki değişkenlik yaptığınız lehimlerde soğuk lehim oluşmasından ve ya kanallar arasında pasta kalıntıları kalmasından olabilir.lehim işinden sonra kartı mutlak tinerle silin.23 v voltajın kaybolmasına gelince aynı özelliklerde (uf değeri aynı volt değeri yüksek olabilir) kond kullanıp polarite yönlerini doğru takıp takmadığınızı bi kontrol edin.ayrıca lehimleme esnasında yüksek ısıya maruz kalmış diğer parçalara zarar vermiş olabilirsiniz.diyotlar ve transistörler bu konuda çok hassas.diyotları ve devrede eğer varsa transistörü ölçmenizi tavsiye ederim.birde beslemenin bir net çekilmiş fotoğrafını koyabilirseniz belki daha fazla yardımcı olabiliriz..
 
sn semih yazar ustam yaklaşık iki saattir beslemenin fotosunu yüklemeye çalışıyorum ama başaramadım sizden veya diğerarkadaşlardan foto yükleme konusunda yardım istiyeceğim tarif ederseniz menmun olurum.şimdiden teşekkürler.
 
arkadaşım arızan devam ediyorsa zener diyotları ,çıkış tarfındaki küçük transistörü bide optokuplörü(4 ayaklı entegreye benzeyen parça) değişmeni tavsiye ederim.bunlarda ençok arızalananlar arasında.lehimlerkende çok az ısıyla(40w veya en fazla 60w havya kullan tabi varsa lehim istasyonu) kısa sürede lehimle yoksa çabucak bozuluyor.çünkü kond. değişmekten voltajları kaybetmemen gerekiyordu.mutlaka bir hata sonucu(yüksek ısıya maruz bırakmak) başka bir parçaçada zarar görmüş olmalı parçaları değişip kontrolleri baştan yapmalısın.kolay gelsin...
 
sn semih yazar.benim bu uydu alıcısının tamirine uğraşmam elektrik elektronik bilgi ve becerimi arttırmak içindir.sizin ve diğer arkadaşlarımın her öneri ve tarifi beni ziyadesiyle menmun ediyor.bilgimi kuvvetlendiriyor.tamire hafta içi ara vermek zorunda kalıyorum nedeni elektronik malzeme satıcıları benim iş çıkış saatinden önce işyerlerini kapatıyorlar bende sadece cumartesi günü öğleden sonra malzeme alma imkanı bulabiliyorum.sizin ayrıntılı olarak tarif ettiğiniz parçalarıda aynı gün alıp değiştireceğim ve sonucunu merakla sizinle paylaşacağım bu nadide bilgiler ve paylaşımlar için çok teşekkür ediyorum. sizden müsadenizle bir konuda daha destek istiyeceğim kardeşimin infrarujlu masaj aleti arızalandı kartının akım yolları deforme olmuş etrafında yanıksı lekeler var kartta trafo yok çok basit bir sistem parçaları şunlar 5 adet 1n4007 diyot 1adet 104j 400v seramik kondansatör 1adet kırmızı kırmızı gri kodlu büyük bir direnç ve 1adet kahve yeşil sarı kodlu küçük bir direnç. ben akım yollarını tamir ettim ama yine çalışmadı büyük direncin yaklaşık olarak yarısı yanmış halde ölçümde değer gösteriyor ama ben ölçme bilgime güvenemiyorum.sizden ricam bu kartın çalışma prensibi ve arızanın nereden kaynaklanabileceği konusunda destek bekliyorum.ALLAH cc yar ve yardımcınız olsun
 
sn alican 42 bu linkten direnç renk kodu hesaplayıcı programı download edip kurun size çok yardımcı olacaktır. AB-Tools.com - Resistor Calculator 1.0.0 Ayrıca megepin (forumumuzda da mevcut) ölçme rehberi pdf. dökümanını indirip bi okuyun size çok faydası olacak tüm bileşenlerin ölçümünü sağlıklı bu şekilde yapabileceksiniz. bunun yanın da pasif devre elemanları diye taratıp bu pdf. dosyasınıda bulup indirin.Gelelim diğer sorununuza burda parçalar az olduğundan hepsini değişmek en sağlıklısı.Çünkü şu anda sağlıklı ölçüm yapamıyorsunuz.burda arıza şurdan yada burdan kesin yapar demek yanlış olur.direnç değerlerinide bulmak için renk kodlarının baş tarafa yakın olan yerden okuyup indirdiğiniz programa girip değerlerini tespit edip yenisini takınız.daha ileride renk kodlarını ve okuma sistemini öğrendiğizde kafadan da hesaplayabileceksinz zaten(size tavsiye ettiğim dökümanlarda hepsi çok detaylı olarak anlatılıyor..)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,425
Mesajlar
917,519
Kullanıcılar
450,341
Son üye
Samsunumut

Yeni konular

Geri
Üst