Doğalgaz alarm cihazının alkol buharıyla alarm vermesi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba,değerli arkadaşlar;

Doğalgaz alarm cihazlarının bilindiği gibi lpg ve doğalgaza çok hassas olup bu türden olan kaçaklarla hassas olarak çok iyi çalıştığını da biliriz. Ama gaz haline buharlaşarak geçen diğer başka tür yanıcı,patlayıcı olan diğer buhar karışımlarında, bunu hafif ve basit yapıdaki bu gazları hisseden (bu şekliyle kalibre edilmiş olan) sensörü, bunu ayni türden olan bir gaz kaçağı olarak yanlış olarak da algılayabilir. Açılan bu konu başlığında ayrıca buna dikkat çekmek istiyorum.

Olayın oluşması: Hava sıcaklığının ekstrem değerlerde (38 santigrad derecede) olduğu Temmuz ayındaki günlerde, mutfakta no-frost buzdolabımızın iki kapı arasındaki dış gövde sıcaklığı çok fazlaydı ve o gün acil Bakım yapmaya da karar vermiştim. Dolabın arka kapağını açıp kondenser ve pervane ünitelerinin sulu-basınçlı havalı bir temizliğinden sonra arka kapağını kapatmış ve bu esnada arka kısmında oluşan bazı kötü kokuları ve çıkan tozların oluşturduğu istenmeyen bazı kokuları gidermek için kolonya şişesinden bir miktar kolonyayı buzdolabının arkasındaki fayans zemine dökmüş bulundum.

Aradan sadece 3-4 dakika geçmişti ki fırının üzerinde mutfak tavanına çok yakın monteli doğalgaz alarm cihazı bu esnada sesli alarm verip, cihaz içinden dışarıda dolaylı bağlı bulunduğu (220 vac röle çıkışından) doğalgaz selenoid valfini (Elle çekmeli-kurmalı ve bobin akımıyla tekrar düşürmeli tipteki selenoid valfi) düşürdü ve doğalgazı bu esnada tam olarak kesmiş oldu.

Burada doğalgaz sensörü alkol buharıyla (Etanol,etil alkolle) tetiklenerek ayni propan,bütan (LPG) veya normal bir doğalgaz kaçağında olduğu gibi aktive olup çalışmış oldu.

Sonuç: Doğalgaz sensörü veya doğalgaz alarm cihazları ; metan (CH4),etan (C2 H6), propan (C3 H8) ve bütan (C4 H10) gibi petrolün hafif ve normal şartlarda gaz halinde olan türevleriyle yalnızca çalışmayıp, örneğin etan gazındaki (C2 H6) bir H atomunun yerine geçen hidroksil (OH) köküyle oluşan başka bir yanıcı türevine dönüşmüş olan etanol (C2 H5 OH=etil alkol buharıyla da) aktif olup ayni hassasiyetle buna tam maruz kaldığında doğalgaz sensörünü çalıştırarak doğalgazı selenoid vanadan kapatabilmektedir. Dikkatinize ve bilgilerinize.

Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst