Direnç ve Transistör hakkında

pavukdasic

Üye
Katılım
6 Mar 2016
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
37
Merhabalar, elektronikte yeniyim. Eğer bu devrenin mantığını anlayabilirsem büyük yol kat edicem. Bu sebepten lütfen bunu bana anlatın.
Aşağıdaki devre resmine göre sorularım olacak:
o0ympb.jpg

Kafamdaki sorular:
1) 10Kohm'luk Potansiyometre ile R1 arasında neden bağlantı var? (buradaki mantık ne?)
Pot'un direnci artınca R1 ile - tarafa gerilim bölücü olarak gidiyor ama Pot'da direç artırılmayınca ne oluyor? Bu şekilde pile zarar vermez mi?
2) B noktasında 220Ohm'luk R3 direnci akımı Led'in alacağı kadar düşürüyor. Transistör akım kazancı sağladığına göre base ve collector'dan gelen akım toplanarak Led'e mi gidiyor?
 
Öncelikle merhaba. Şu şekilde anlatmaya çalışayım bildiğim kadarıyla, akım R3 ve led üzerinden geçerek transistörün collectör ucunda beklemektedir. Base ucundaki gerilim pot ayarlanarak ne zaman ki 0,7 voltu aşar ve transistör tetiklenirse collectörde bekleyen akım emiter üzerinden devreyi tamamlar ve led yanar . Devrede R1 olmasaydı R2 üzerine düşen gerilim 0,7 voltu aşamıyacak ve transistörr tetiklenemeyecekti.
 
Merhaba.Sorular ve cevaplar;
1) 10Kohm'luk Potansiyometre ile R1 arasında neden bağlantı var? (buradaki mantık ne?)
Pot'un direnci artınca R1 ile - tarafa gerilim bölücü olarak gidiyor ama Pot'da direç artırılmayınca ne oluyor? Bu şekilde pile zarar vermez mi?

R1 direnci dengeleme (stabilizasyon) direnci görevlidir,10k.’lık olanı ise ayarlı dirençle ayarlı emitter-base polarlaması yaptırma görevlidir.Direnç değeri yüksek tutulsa bile emitter-base arasında emitterin ucunda 1 k.’lık bir direnç sabit olarak da vardır. Pil zaten seçilen bu led direncine göre en fazla 4.5-5 voltttan daha yüksek de tutulamaz. Çünkü 9 voltluk bir pille transistorün emitter-base’nin tam polarlanması durumunda 40 mA gibi ledi bozabilecek olan daha yüksek bir akım geçer.Oysa led akımı led türüne (Rengine) direk bağlı olarak 15-20 mA’i çok fazla geçmemelidir.

2) B noktasında 220Ohm'luk R3 direnci akımı Led'in alacağı kadar düşürüyor. Transistör akım kazancı sağladığına göre base ve collector'dan gelen akım toplanarak Led'e mi gidiyor?

Ie=Ic+Ib’dir,yani emiterden geçen akım kolektörden ve base’den geçen akımların bir toplamı şeklindedir,bu çok doğrudur.Ama I eb akımı 1 ise ; I ec akımı 99 olur, yani akımın esası emitter-base arasından, yani 4.5-5 voltluk pil ile 220 ohm.’luk direnç-led arasından,max.akım olarak ,transistorun gerilim bölücü dirençlerinden, pot.görevli 10 k.’lık ayarlı direncin en uygun eşik gerilimi kademesine sürüldüğünde,örneğin bu transistör germanyum ise 0.30 volt, silisyum ise 0.70 volt eşiğini tam aşınca,bu led lamba yanacaktır.

Transistör anahtarlama devresi olarak bu ledi yakarken ve 10k’lık pot.ile sürülürken onu yakmakta,ama eşik gerilimi (0.3 veya 0.70 volt) dediğimiz gerilimi tam gördüğünde,bu transistorun polarlanarak iletime geçip ledi yakması şeklinde ön şartı vardır,yani şartlı anahtarlamalı (led yakma) devresidir,bir sonuç olarak.Aşağıdaki pdf'de başka bir anahtarlamalı,ancak sabit dirençli (10k'lık dirençlerle) yapılan bir anahtarlamalı led yakma devresi bir örnek olarak vardır.Kolay gelsin.

523EO0075.pdf
 
Çok güzel anlatmışsınız. Çok sağ olun ama R1 direcinin görevini hala tam anlayamadım. Nasıl stabilizasyon yapıyor?

Devrede R1 olmasaydı R2 üzerine düşen gerilim 0,7 voltu aşamıyacak ve transistörr tetiklenemeyecekti.
Hocam ama base-emiter bağlantısı var bu dediğiniz işi görmez mi? Tam anlayamadım :/ kafam karıştı.
 
Çünkü hem gerilim bölücü, hem de dengeleme direnci görevinde bu R1 direnci, base-emitter tarafındaki seri bağlı dirençler kendi içinde kapalı bir devredir,üretecin bu + ve - ucuna göre. Bir de Kirşof (Akımlar) kanununa göre 10k'lık pot.dan sonra akım iki ayrı kola ayrılıyor şeklinde de bir düşünün.Bu kollardan biri base-emitterden 1 k.lık dirençle bu transistörü kontrollü sürüyor,diğeri karşı taraftaki R1 direnciyle devresini gerilim bölücü görevli olarak da tamamlıyor. Aslında tüm olay budur.

Ama bu R1 direnci hiç olmasa bu transistörün sürülmesi hiç olmazmıydı,daha sağlıksız veya dengesiz olarak belki olurdu,ama R1'in dengelemeli ve gerilimi daha kontrollü bir bölücülük,alt kolda bağlı olduğu bas-emitter'e aktarmadan evvel bu çok önemli işlevi vardır,burada asıl var olmasında. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst