Demeraj Akımı

lynyrd

Üye
Katılım
25 Ocak 2013
Mesajlar
6
Puanları
1
Selam,

Bir süredir çaliştiğim yerin elektrik hattında bir sorun yaşiyoruz. Elektrikler kesildiğinde ve UPS deki güç de bittiğinde yani sistem tamamen kapandığında elektrik yeniden gelince sigortalar atıyor. Bir çok kişiye gösterdik. Kimi sigortanın akımından dedi ve sigortaları 63 amper e kadar çıkarttı. En son UPS in servisi geldi ve bazı ölçümler yaptı. Ölçümlerde demeraj akımının çok fazla olduğunu sigortaların bunu kaldıramadığını söylediler.

Formu inceledim ama demeraj akımının motorların ilk anda çektikleri güç ile alakalı olduğu sonucunu çikarttım.

Sistemimde motor ve türevi bir şey baglı değil. (Bildigim kadarıyla) 50 adet bilgisayar ve bunun ekranları var. 3 tane de yazıcı. Bu sebepten bir kaç sorum var. Cevap verirseniz sevinirim.

1 - Demaraj akımını sadece motorlarmı çeker. Yani demeraj akımı var denirse ups veya şebekeye baglı mutlaka bir motor mu aramalıyım?
2 - Klimalar demeraj akımı yapar mı?
3 - Gecikmeli sigortalarla bu akımın etkilerinden kurtulabilirmiyim. Çünkü son takılan sigortaların 5 sn ye yüksek akım geçikmesi olduğu söylenerek takılmıştı.
4 - Çözüm sizce nasıl olmalıdır.

Teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
tahmin yürütüyorum; elek geldiğinde sistem önce ups leri şarj etmeye çalışıyor ups lerde tamemen boşaldığı için sigorta attırıyor olabilir mi yani elekt geldiğinde sistem hiyerarşisi nasıl?

sigortayıda çok yükseltmemek lazım diye düşünüyorum bu seferde sigorta kabloları koruyamaz
 
Cevap için tşk. butcher,


UPS Online tip bir UPS. Panoda ABB s203m c 63 üçlü bir şalter var. Bu giriş sigortası. Bu attımı doğal olarak ups dahil herşey gidiyor. Ayrıca UPS beslemesi için gene aynı marka/model bir şalter daha var. Tüm masalardaki sigortalar ayrı.

UPS e Tek faz giriyor. Güç tamamen tükendiğinde direk şalteri kaldırmakla olmuyor. Anında yeniden atıyor. Sanki bir kısa devre varmış gibi görünüyor. Ama ana şalteri açmadan tüm prizleri indirince ana şalter kalkabiliyor. Sonrasında sıralı olarak yavaş yavaş kaldırıyoruz. Tüm kesintilerden sonra UPS bitmeden elektrik gelirse sistem kurtarıyor.

UPS in bilgileri
Teknoloji : Online Double Conversion
Giriş : 30+ N, 50 Hz +- %10 220 V +- %25, 25A Max
Çıkış : 10 + N, 50 Hz, 220V, +- %1
Kapasite 15 KVA, 10.5 KW PF=0,7


Teşekkür ederim.
 
Tüm alıcılar için ( yolverme tertibatı olanlar hariç ),demeraj akımı vardır.Sigorta akımınızın 1,6 x In den küçük olmaması gerekir.Seçeceğiniz sigortanın,gecikmeli tip olmasında sakınca yok.Sigortalar,alıcıları değil,hattı korurlar.Atan sigortaların bulunduğu panoyu besleyen kablonun taşıyabileceği akıma uygun sigorta koymanız ( her alıcıyı ayrı korumanız şartiyle ) halinde, sorununuzun çözülmesi gerekir.
 
Sayın Fahri Yetiş bey cevap vermiş ben diğer sorularınız için şunu diyebilirim, demeraj akımı sadece elektrik motoru demek değildir, motorlu tüm sistemler için geçerlidir, klimalarda buna dahildir, demeraj akımı için motorun çalışma prensibini incelerseniz daha net anlaşılır, uygulamada da demeraj akımını göz önünde bulundurulması gerekir, kalkış akımını absorbe edecek yol verme sistemleri veya uygun sigortalar kullanılabilir (sigortayı maks. kablo kesitine göre seçebiliriz).
 
15 kVA ups'in tek faz girişli olmasından kaynaklanabilir.
Şöyleki ; 50 adet kasa ve monitör 250Wx50 den 12500 watt yapar.12500/220=56 amper bilgisayarların çektiği akım ve akülerin şarj olması için çektiği akımı toplarsak başlangıç anında 63 Amperin yetersiz olduğu görülür.
Hatam varsa düzeltin,Ya ups'in üç faz girişli olması ya da kablo kesiti arıtılarak sigortanın 100 ampere çıkarılması sorunu çözebilir.
 
Arkadaslar 1000watt projektor ne kadar demeraj akimi ceker?80kva ups ile 42kw dis aydinlatma ve projektor besliyorum.jeneratorden beslerken otomatik devreye giriyordu.sebekeye bagladigimizda asiri yuk hatasi vermeye basladi.sebekeden 240volt geliyor bu problem olur mu?

Sent from my GT-I9500 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
deneme amaçli yüksek kapsıteli bır kondansatör alın devreye bağlayın kondansatör boş olsun devrede 6 A bır sıgorta koyun şartelı açın sıgorta atacaktır atan sıgortayı kaldırın sorunsuz çalışacaktır aynı işlemı kondansatörü çarpılmadan boşaltın şalterı açın tekrar sıgorta atacaktır :) sanırım sorunun cevabını verdım
 
Sayın BUTCHER meslektaşımın akıl yürütmesine katılıyorum.
Benim tavsiyem UPS çıkışındaki şalter bir zaman rölesiyle ( X saniye sonra) UPA girişindeki şalterden sonra devreye girerse sorununuz çözulecektir.
UPS de yapısı gereği kondansatör,akü ve + diğer malzeme var.Şebeke elektiği geldiğinde KONDANSATÖRLER aniyükşlenirler ve aşırı akım çekerler.Akü gurubu ise ani yüklenmeleri daha sonrada devamlı beslemeyi karşılar.
SAYGILARIMLA
 
Sayın aysekara deşarj lambaları, şebekeden aktif güçle birlikte reaktif güç de çekerler. Kullanılan balastların endüktif karakterde olmaları nedeniyle, çekilen endüktif reaktif gücün kompanze edilmesi gerekir. sadece yazdığınız bilgilere dayanarak şebeke hattının kompanzasyon panosu var ise buradan kompanze etmeyi deneyin, besleme kablo kesitiniz veya sigortanı uygun olmayabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst