DC voltaj hakkında yardım

Katılım
20 Nis 2010
Mesajlar
44
Puanları
1
arkadaşlar ben bir şeyin dc mi ac mi olduğunu nasıl anlarım mesela transformatörlerin çıkışı her zaman dc mi ac olanı var mı.bunun gibi başka ne tür cihazların çıkışı dc dir.şunu bildiğimi belirteyim elektrik diyottan geçti mi dc olduğunu biliyorum bi tane transformatörün kaç volt çıkışı old örenmek için ölçü aleti ile dc de baktım 6.43 gibi bi değer çıktı.başka bi transformatörü denedim dc de 0.3 zor la yazdı ac ye çevirip denedim o zaman 7 küsür bi sabit volt çıktı ne dersiniz ..yardımlarınızı bekliyorum.
 
arkadaşlar ben bir şeyin dc mi ac mi olduğunu nasıl anlarım mesela transformatörlerin çıkışı her zaman dc mi ac olanı var mı

transformatör çıkışları her zaman ac'dir.


şunu bildiğimi belirteyim elektrik diyottan geçti mi dc olduğunu biliyorum

Tam olarak değil. Diyot ters bağlı ise dc gerilim olsa bile akım akmaz.
Ac gerilimde ise diyot her iki yönde de alternansların yarısını geçirir.

Bunun yerine, diyot bir yönde bağlıyken akım geçiyor, diğer yönde bağlı iken geçmiyorsa voltaj dc'dir diyebiliriz.
Veya, seri bağlı kondansatör ilk enerjilenme anındaki çok kısa bir iletimden sonra akım geçirmeyi kesiyorsa dc, sürdürüyorsa ac voltaj vardır da diyebiliriz.
 
trafolar akım düşürür yada yükseltir. dc yada ac değillerdir. uyguladığınız enerjiye bağlıdır o. örneğin 12v 30w bi trafoya 22ov elektrik verdiniz çıkıştan tekrar 12v ac alırsınız. dc ye çevirmek için köprü diyot kullanırsınız ve eksi-artı kutup dc güç alırsınız.
 
Ölçü aleti dc kademesindeyken voltaj ölçerken ölçü aletinin uçlarını yer değiştirdiğinde ibre ters yönde sapma gösterirse orada dc akım vardır.
 
arkadaşlar peki çıkışı 24 v ac olan bir transformatörü 17 ila 18 v dc ye düşürebilmemiz için ve başka bir 24 volt dc transformatörü 9 v dc ye düşürmek için ne tür elektronik elemanlar gerekli şemaları varsa yada kendiniz bilgisayarda çizip gönderme imkanınız varsa lütfen gönderin yardımınız için teşekkürler..
 
Önce trafo çıkışını diyot köprüsü ile doğru akıma çevirecek, uygun değerde elektrolitik kondansatörle filtreleyecek, sonrasında uygun değerde lineer ya da switching tipte bir regülatöre girip istediğiniz dc değere düşüreceksiniz.
Fakat çıkıştan çekeceğiniz akımı bilmeden komponent önermek, şema göndermek vs. anlamsız olur.

Aslında şurada tam da ihtiyaç duyduğunuz bilgiler var: DOĞRULTMAÇLAR VE REGÜLE
DEVRELERİ
 
evet tyildizak arkadaşın dediği gibi 1:1 izolasyon amaçlı trafolarda vardır. bunlar aynı zamanda ses devrelerinde ac kuplaj ve empedans matching içinde kullanılırlar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,352
Mesajlar
916,928
Kullanıcılar
450,205
Son üye
ahmtmtlu

Yeni konular

Geri
Üst