Bu formda bir eksiklik hissediyorum.

ceyhanII

Üye
Katılım
14 Kas 2008
Mesajlar
389
Puanları
1
Sayın yöneticiler,
Bu formu uzun bir süredir düzenli olarak takip ediyorum. Bildiğim kadarı ile ülkemizin konusundaki en aktif formu olsa gerek. Ancak son zamanlarda form konuları arasında bir eksiklik hissetmeye başladım: Gömülü sistem geliştirme. Gömülü sistemlerin önemi malum. Bu konuda ülkemizin durumu da malum. "Formumuzun" ülkemizin otomasyon kültürüne çok katkısı olmuştur. Gömülü sistem geliştirme konusunda da benzer bir misyonu var bence. Sorun buna ne zaman başlanacağı. Elektronik bölümü konuların bazılarını kısmen içeriyor ama, gömülü sistem geliştirmenin genç beyinlerde yer etmesi ve kavram oluşturması için konunun uzmanı kişilerce dikkatlice düzenlenip belki başlı başına bir anabaşlık olarak açılmalıdır diye düşünüyorum. Örneğin formda biyomedikal bölümü var ancak bu alanda katma değer oluşturan ürünlerin hepsinin birer gömülü sistem olduğunu hatırlatmak isterim. Konu ile alakalı öğrenme sürecindeyim ve bilgim dahilinde katkı sağlarım ancak konunun uzmanı olmadığımı da belirteyim.
 
Sn. ceyhanII, ilginiz için teşekkür ederiz.
Öneriniz forum yönetimi tarafından dikkate alınacaktır.
 
ceyhan üstadım bölüm alan beklemeden en azından gömülü sistem nedir ne amaçla kullanılır bi açıklama getirirmisin en azından aklımızda yer etsin rastladığımızda okumadan geçmeyelim araştıracak olursak ip ucucmuz olsun
 
vallahi bende gömülü sistem nedir bilmiyorum konuyu biraz acarsaniz sevinirim
 
gomulu sıstemler tabanı mıkroıslemcıler vede pıc turu mıkrokontrollerler ıceren vede sadece o sısteme aıt uretılen vede sadece o sıstemde kullanılabılen sıstemlerdır.ornegın evınızde kullandıgınız dıjıtal uydu sıstemlerı vede su anda yenı uretılen camasır vede bulasık makınalarının kontrol kartları gomulu sısteme ornektır.ayrıca asansor kumandalarında da gomulu sıstemler tercıh edılmektedır.forumumuzda ıse bunla ılgılı elektronık bolumu altında mıkroıslemcıler vede pıcler alt forumu yardımıyla bırcok bılgı mevcuttur.
 
gomulu sıstemler tabanı mıkroıslemcıler vede pıc turu mıkrokontrollerler ıceren vede sadece o sısteme aıt uretılen vede sadece o sıstemde kullanılabılen sıstemlerdır.ornegın evınızde kullandıgınız dıjıtal uydu sıstemlerı vede su anda yenı uretılen camasır vede bulasık makınalarının kontrol kartları gomulu sısteme ornektır.ayrıca asansor kumandalarında da gomulu sıstemler tercıh edılmektedır.forumumuzda ıse bunla ılgılı elektronık bolumu altında mıkroıslemcıler vede pıcler alt forumu yardımıyla bırcok bılgı mevcuttur.

Sayın gezer77,
Söylediklerinize aynen katılıyorum, ama gömülü sistemleri bunlarla sınırlı tutmak büyük haksızlık olur kanaatimce. Gömülü sistem kavramı daha geniş bence. Pic ve AVR' yi aşan bir durum var ve bu formun elektronik bölümü tarafından kesinlikle kapsanmıyor. Birileri bir şey yazdıysa da ana bir başlık altında olmadığından kaynayıp gidiyor konu. Konu gelecek nesiller açısından önemli olduğundan ayrı bir başlık ve alt başlıklar altında toplanmasından yanayım.

Gelelim gömülü sistem nedir sorusuna?
Tam nasıl bir tanım yapılır bilemiyorum ama ben gömülü sistemden ne anladığımı aktarmaya çalışacağım. gezer77' nin söylediklerine ek olarak daha güçlü işlemciler ile yapılan uygulamalara değineceğim daha çok.
Örneğin aşağıdaki bağlantıda bulunan kağıtsız proses kaydediciyi örnek alalım. Bağlantıyı açarsanız son derece güzel bir grafik ekrana sahip olduğunu görürsünüz cihazın. Bu sistemi Pic vb. bir şey ile yapmak imkansız kanaatimce. Bu tarz bir gömülü sistem daha güçlü bir işlemciye ve Windows CE tarzı bir işletim sistemine sahip olmak zorundadır. Üzerinde bir işletim sistemi çalışır ancak bizler kullanıcı olarak sadece ve sadece en fazla açılıp kapanan, ayarlar bölümü olan ve çalıştırılan bir programla karşılaşırız. Gömülü sistem tanımına bu cihazları da eklemek gerek.
Sempati Otomasyon -------

Gömülü sistemin illa bir ekranı olmak zorunda değildir. Örnek mi, benim gibi PLC programcısı olanlar şaşırabilir. BECKHOFF New Automation Technology bağlantısında solda bulunan menüden Embedded PC CX resimlerine bakın. Bu cihazların bir ekranı yoktur ama birer gömü sistemdir ve işlemcilerinde Windows CE koşar. Evet PLC' ler birer gömülü sistemdir.

Windows CE' nin bu dünyadaki tek işletim sistemi olduğunu zannetmeyin. Tercih edildiği noktalar var ama örneğin kışlanın içene girmesi pek mümkün gözükmüyor.
Gömülü sistemlere birkaç örnek cihaz vermek gerekirse: dijital fotoğraf makinelerinin tamamı, GPS cihazları, arabalarımızda kullandığımız navigasyon cihazları, MP3 çalan cihazlar, operatör panelleri, daha bildik bir örnek ADSL modemler, mayın ve metal dedektörleri vs.vs.

Son olarak şöyle bir örnek vereceğim. Bir helikopterinin otomasyon ihalesini aldığınızı varsayın. Sizden istenen bazı noktalardaki basınç, sıcaklık, konum, hız gibi bilgileri ekrana taşımanız. Böyle bir işe Simatic PLC ve HMI ile girişmeyi düşünmüyorsunuz her halde. PLC 1500m yüksekliğe kadar iyi çalışacaktır örneğin ama ondan sonrası için kullanma kılavuzuna bakarsanız garanti vermiyorlar. Her sektörde olduğu gibi havacılığın da kendine özgü donanım ve yazılım gelenekleri vardır ve bunlar bazen acı ve uzun deneyimler sonucu elde edilmiştir. Son olarak söyleyeceğim şey böyle bir iş alırsanız gömülü bir sistem geliştirerek çözebileceğinizdir.

Şunu eklemek istedim: http://tr.wikipedia.org/wiki/Gömülü_sistem
 
Son düzenleme:
sayın uyemız konu yonetımce tartısılmaktadır.benım sahsı kanaatım ıse mıkroıslemcıler vede pıclerı kapsayan yenı bır bolumun olusturulması yonundedır vede sızınde sımdılık bu konuyla ılgılı elınızde bulunan bılgı vede belgelerı elektronık bolumundekı mıkroıslemcıler altında paylasmanız yonunde sızden rıcada bulunacagım
 
Pic' e ek olarak Atmel AVR gibi bir bölüm de açılmalı diye düşünüyorum. Ayrıntı için internette Arduino ile ilgili bir arama yapabilirsiniz. Başlı başına bir dünya.
 
bu baslıktan henuz siz yazana kadar haberim bile olmadı ama kendi kanatimce ornek linklerde verilen cihazları az da olsa inceledim ve ben bu cihazlar icin cok guclu işlemcilere gerek olmadıgı kanatindeyim cunki gorunurde sadece grafik agırlıklı işlemler bulunmaktaki bu lcd yada benzeri ekranların zaten kendi iclerinde suruculeri bulunmakta yani ekrana basılan grafik ve işlemler icin ek olarak farklı işlemcilerin kullanılmasına gerek olmadıgı dusuncesindeyim bunun yanı sıra gunumuz teknolojisindeki pic lerde internetden arastırırsanız minumum icerikli linux işlemciler bile pic lerde calistirilabilmektedir yani pic lerde işletim sistemi zaten calisabilmektedir ki calismasa bile pic e bir sd kart ekleyerek hafıza sorunumuzu ortadan rahatlıkla kaldırabiliriz diye dusunuyorum tek sıkıntı burada veri işlem hızı olacaktır bu cihazlarında cok hızlı olduklarını acıkcası sanmıyorum medikal urunlerin bir cogunda ise gunumuz pc sektorunde kullanılan intel tabanlı cpu ların kullanıldıgını bircok yerde gordum cok fazla işlem gucune sahip olan bir cok urun ise direk olarak pc ye baglı calısmakta...


Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,762
Kullanıcılar
449,977
Son üye
keskiyan

Yeni konular

Geri
Üst