Bosch SGS, Siemens SE Tuşlu Panelli Bulaşık Makinesi Test Programı

Bulduğum yabancı kaynaktan paylaşmak istedim.

İçerikte makinelerin kontrol paneli ve donanım testini bulabilirsiniz.

Bosch ve Siemens'in 1997'den itibaren satılan ve program seçimi tuşla yapılan elektronik modelleri için geçerlidir.

Bildiğiniz üzere bu makinelerde modele göre 2 program tuşu resetleme için kullanılmaktadır. Bu tuşlar da panel üzerinde veya kapının iç yüzünün üst kısmında işaretlidir.

Örneğin SGS5302 için yoğun ve eko program tuşları reset tuşları olarak işaretlenmiştir.

Bu 2 tuşa basılı tutarak makinenin açma kapama tuşuna basıyoruz. 2 düğmeye ait LED'ler yanıp sönüyor ve teste girmiş oluyoruz.

2 reset tuşunun ortasında bulunan program tuşuna (örneğin SGS5302 için normal 55'C tuşu)bastığımızda parlatıcı-tuz Ledleri ve göstergeli modellerde göstergede "8" yanıyor.(çift haneli ise "88") Bu işlem gösterge lambaları ve ekran kontrolü içindir.

Zaman erteleme tuşuna basarsanız da erteleme kontrolü yapıyorsunuz. Yani ekranda "8h" yanıyor.

LED ve ekran kontrolü bittikten sonra yine reset olarak işaretlenmiş 2 tuşa tekrar basınca test programına giriyoruz.

Makine 30sn su boşaltıyor, aquasensor varsa 65sn sensörü kontrol ediyor. Ardından su alarak püskürtmeye başlıyor. Bu esnada deterjan kapağı açılıp ısıtma başlatılıyor. Test adımlarında reset tuşlarının ortasındaki tuşa basarsanız o adımı atlayabiliyorsunuz. (su almaya müdahale edilemiyor)

Su alımı tamamlanıp püskürtme başlayınca ekranda 0 yazıyor, ısıtma devreye girince tekrar "1" görünüyor. Makine 65'C ye varana kadar püskürtmeye devam ederek suyu ısıtıyor. Ardından 60sn su boşaltılıp test programının sonuna geliniyor.

Test programının sonunda ekranda yazan ifadeden hatayı okuyabiliyoruz

0:Sorunsuz test programı
1:Aquasensör hatası
2:Isıtma hatası
4:Doldurma hatası
8:NTC hatası

Test anında makine suyu alamazsa "F" görünür.

Makineyi açma/kapama tuşundan kapatabilirsiniz.

1)65'C ye kadar ısıtma vakit alacağından ısıtma anına geçtiğinde 11A akım okunuyorsa makinede bir problem yok demektir. Test sonlandırılabilir. 2-3A akım varsa ısıtıcı sorunlu anlamına geliyor.

2)Su seviye şalterinde hata olursa ekranda "4" belirir, makine sürekli su alıp boşaltır ve püskürtmeye geçemez.

3)Akış şalterinde sorun varsa ekranda "0" görünür ve su ısıtılmaz. Dolayısı ile püskürtme işlemi son bulmaz.

4)NTC hatasında ise su püskürtülmeye başlandıktan kısa bir süre sonra ekranda "8" hatası belirir ve test programı sona erer.

Ekransız modellerde yoğun yıkama LED'nin yanık kalması ısıtıcı sorunu, normal yıkama LED'inin yanık kalması su seviye hatası, eko yıkama LED'nin yanık kalması ise NTC hatasını belirtir.



Bu test programını Siemens SE25230 makinemde denedim ve test sonunda "1" yanık kaldı. Yani Aquasensör hatası verdi. Halbuki benim makinemde aquasensör yok. Yani sensörü olmayan cihazlarda test "1" ile biterse endişelenmeyin.

Umarım işinize yarar :)
merhaba ustalarım,
benim makinamda (SGS55M85TR) da ısıtmama sorunu vardı, E1 arızası arızayı giderdim, P0 ve P4 testlerini yaptırdığımda normal tüm fonksiyonlarını yapıyor ancak, test program menülerini fazla kurcaladım galiba makine normal çalışma kısmına geçmiyor. Reset de nededim. fotografını gönderiyorum nasıl normal çalışma moduna alabilirim. ? yardımcı olabilirmisiniz. teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2021-11-08 at 11.06.46.jpeg
    WhatsApp Image 2021-11-08 at 11.06.46.jpeg
    48.9 KB · Görüntüleme: 17

Forum istatistikleri

Konular
128,194
Mesajlar
915,742
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst