Bilim Tarihi

Katılım
9 Ara 2011
Mesajlar
65
Puanları
1
Yaş
39
"Bu dersin amacı, bilimin doğuşu ve tarih boyunca gelişmesini incelemektir.


Bilim ve teknolojinin gelişmesi insanın toplum içinde (sosyal varlık olarak) yaşayışını düzenler ve insanın bedensel ve zihinsel gelişiminin itici gücünü teşkil eder.


İnsanın entelektüel faaliyetlerini oluşturan kültür kolları içinde en fazla değere sahip olması bakımından bilim araştırılmaya muhtaçtır. Bunu bilim tarihi yapar. Bilim tarihinin pragmatik bir yönü de vardır. Bilimsel çalışmaları ve teknolojik yenilikleri teşvik eder.


Bilim tarihi araştırmalarında üç ayrı yaklaşım kabul edilmektedir. Birincisi bir bilim dalının tarihi gelişmesini inceleyen internal (içsel) yaklaşım; ikincisi bir bölge veya medeniyetin belirli zaman aralıklarındaki gelişmeleri ele alan external (dışsal) yaklaşım ve sonuncusu da, environemantal (çevresel) yani insani değerlerin bütününü ele alan yaklaşımdır. Günümüzde bilim tarihi birçok bilim dalına nazaran çok daha fazla disiplinler arası bir yapıdadır. Diğer bir ifadeyle fen bilimleri ile sosyal bilimler arasında yöntem ve terminoloji bakımından var olan büyük uçurumun iki yakası arasında köprü vazifesi görmeye kendini adamıştır. Bu ders tamamlandığında bilim ve teknolojinin tarih boyunca kültür ve medeniyetleri nasıl etkilediğini bir medeniyetin diğerine geçiş yollarını ve vasıtalarını görmüş olacaksınız. Bunun için de burada toplumları oluşturan sıradan insanlardan farklı olarak doğadaki ve toplumdaki değişimleri önceden algılayarak gelecek için yeni entelektüel ve teknik buluşlar yapan bilim adamlarının nasıl düşündüklerini ve nasıl çalıştıklarını anlatılacaktır. Asıl hedefimiz, dünyadaki bilimsel ve teknolojik başarıların macerasını genel hatlarıyla sebep ve sonuçlarına ulaşmak, medeniyetlerin yükselişi ve çöküşünün temellerinde yatan entelektüel faaliyetleri ve kaygıları irdelemektir."
 

Ekli dosyalar

  • Bilim Tarihi.zip
    4.2 MB · Görüntüleme: 23

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst