bilgi ve iletişim teknolojilerinin temel bileşenleri

ReiS_

Üye
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
180
Puanları
1
Yaş
45
Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Temel Bileşenleri

Fiziksel süreç ile başlayan, verinin elde edilmesi, elde edilen verinin enformasyona dönüştürülmesi ve enformasyondan ihtiyaç duyulan bilgiye erişilmesi ile devam eden, elde edilen bilginin dağıtılması / paylaşılması ile sonuçlanan süreçte hem donanımın hem de yazılımın önemi büyüktür. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin temel bileşenleri olarak da ifade edilmeleri doğru olur.

Donanım ve yazılım, birbirlerinden bağımsız olarak kullanılması mümkün olmayan bileşenlerdir. Buna rağmen bilişim sisteminin tasarım aşamasında ayrı kalemler olarak düşünülür ve yüklenicisi de çoğu zaman ayrıdır. Birbirleri ile uyum içinde çalışmaları başarıyı doğrudan etkiler. Bu açıdan bakıldığında tasarım aşamasından farklı olarak uygulamada donanım ve yazılım entegrasyonu hayati öneme sahiptir.

Bilişim projelerinde donanım sağlayıcıları, yazılımın sorunsuz çalışacağı düşüncesiyle, yazılım üreticileri ve entegratörleri ise donanımın sorunsuz çalışacağı düşüncesi ile hareket ederler. Bu düşünceler çoğu zaman uygulamada yerini hayal kırıklığına bırakır. Tüm bunların ışığında her iki tarafında birbirleri ile eşgüdümlü olarak çalışmaları gerekmektedir.

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Donanım Bileşeni

Fiziksel olarak bilgi ve iletişim teknolojilerinin altyapısı donanım üzerine kurulmaktadır. Sistemin yapabilecekleri ilk etapta donanım ile sınırlandırılmaktadır. Günümüzde farklı çözümler üretebilmek için farklı donanım teknolojileri birbirlerinden bağımsız yada birbirleriyle entegre bir şekilde kullanılabilir. Bu bağlamda donanımlar arası uyumun önemi de ortaya çıkar.

1. Bilgisayar Teknolojileri

Bilgisayarları kapasitelerine, kullanım amaçlarına ve hizmet verdikleri alanlara göre sınıflandırmak mümkündür.

1.1 Anabilgisayar (Mainframe): Bunlar en büyük tiplerdir. Kapasiteleri Terabyte büyüklüğündedir. Genellikle büyük şirketlerde, bilgi işlem merkezlerinde, askeri uygulamalarda, araştırma kurumlarında ve üniversitelerde kullanılırlar. Büyük veri kütlelerini ve çok karmaşık işlemleri idare edebilirler. Aynı anda yüzlerce kullanıcı tarafından kullanılabilirler.

1.2 Süper bilgisayarlar: Yüksek derecede karmaşık ve güçlü bilgisayarlardır. Çok karmaşık hesaplamaları çok büyük bir hızda gerçekleştirirler. Karmaşık işlemlerle kastedilen ise, değişkenleri yüzbinler mertebesinde olan işlemlerdir.

1.3 İş istasyonları: Masaüstüne uygundurlar. Ancak matematik ve grafik işlem kapasiteleri PC'lerden daha güçlüdür. Daha karmaşık işlemleri PC'lerle aynı sürede yaparlar. İş istasyonları bilimsel çalışmalarda, mühendislikte ve güçlü grafikler ve hesap yeteneği gerektiren tasarım çalışmalarında kullanılır.

1.4 Sunucu bilgisayarlar: Bir ağ içindeki diğer bilgisayarlara yazılım ve gerekli diğer kaynakları en iyi şekilde sağlayacak biçimde oluşturulur. Yüksek bellek kapasitesi ve disk depolama alanına sahiptir. Aynı şekilde yüksek hızlı iletişim yeteneği ve güçlü merkezi işlem birimi vardır. Güçlü iş istasyonları düzenlenerek web sitelerinin yönetimi ve denetimi için web sunucu olarak kullanılmaktadır.
 

Ekli dosyalar

  • hardware.pdf
    59.4 KB · Görüntüleme: 1

Forum istatistikleri

Konular
128,299
Mesajlar
916,535
Kullanıcılar
450,131
Son üye
mrtblkl

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst