bilezikli motorlar hakkında bir soru??

tnrkltn

Üye
Katılım
1 Ara 2008
Mesajlar
38
Puanları
1
merhabalar.
Abilerime/arkadaşlarıma bir sorum olacak.Mümkünse teorik cevapların yanında merak edip denemiş olanlarınız varsa (pek sanmıyorum)beni aydınlatınız.
*Besleme kablosunun,dagıtım sisteminin ihtiyacın üstünde dizayn edildiği bir sisitemde bilzekli motorun yolvericisini iptal edip bilezikleri motorun içinde kısa devre edersek prensip olarak bu motor çok büyük bir demeraj ceksede kalkabilir mi.


Teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bilezikli asenkron motor bilezikleri kısa devre edildiği zaman sincap kafesli asenkron motor yapısındadır. Bilezikli asenkron motora kalkış akımını sınırlamak için bilzeikler vasıtası ile rotor direnci arttırılır. Kalkış tamamlandığında da bilzeikler kısa devre olur. Bilezikli asenron motor eğer kalkış momenti yük momentinden fazla ise demeraj akımı çekse dahi kalkış yapabilir. Burada kritik nokta yük momenti olacaktır. Tecrübe etmedim benim fikrim bu şekilde..
 
Normal asenkron motor gibi yolvermiş olursunuz.Tabiiki kalkabilir.
 
bilezikli motorlarda rotora direnç ekledikçe kalkış momenti artarken kalkış akımı da sınırlanır,
optimum noktası ise devrilme momentine kadardır, yani eklenen dirençle en fazla devrilme momentine kadar momenti arttırabilirsin gereğinden fazla direnç eklenirse de kalkış momenti tekrar azalmaya başlar,
Sizin sistemde de büyük olasılıkla yük momenti fazladır, bundan sebep bilezikli motor seçilmiştir, dolayısıyla bilezikleri kısadevre ederseniz motorun kalkış momenti yük momentinin altında kalır ve kalkamaz, motor inler durur,
1-2 deneme yapabilirsin gözlemlemek için, ama zorlarsan motoru yakarsın.
 
fikir belirttiğiniz için teşekkür ederim ,kolay gelsin .
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,368
Mesajlar
917,060
Kullanıcılar
450,244
Son üye
halilsezen

Yeni konular

Geri
Üst