Beşik sallama aparatı yapımı

together

Üye
Katılım
8 Ağu 2014
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
42
Kolay gelsin arkadaslar.
Amac motorlu beşik sallama aparatı...
Öncelikle sizlerin fikirlerinden faydalanmak istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim.
Resimdeki gibi bir motor
bu motorun ucuna bir aparat
ve 220v bir priz
bu üclüyü elektrige taktıgımda motorun dönüp bebek besigini ileri geri cekmesini istiyorum.
Burda motorun nasıl bir motor secilecegi ve 220v ile nasıl uyumlu olucagı ısınmaması icin nasıl bir yardımcı kullanmam gerektigi konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim.

jz85WL.jpg
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Slm, öncelikle tebrik ederim Allah(c.c) analı babalı büyütsün, vatana hayırlı evlat yetiştirmeyi nasip eylesin,
yapman gereken, motorun devri yüksek ise kasnak dişli ile makul seviyeye getirmek, disk şeklinde veya ekzantrik yapıda bir parça ile beşiğe bağlamak veya beşiği itecek şekilde konumlandırmak. Resimdeki piston mekanizması gibi. A (motor mili) ve C noktaları sabit olacak.
slidercrankmechanism_thumb.gif


Elinde malzemeler yoksa yapılan örnekleri iyice araştır forumda arama yap S. Şef lakaplı Mehmet Bey de beşik yapmış vidyo paylaşmıştı :) Malzemelerin en uygun motor (volt tur) adaptör ve diğerleri tespit edilir fiyat araştırmasına gidilir.
 
Selamun Aleyküm
Four-bar vb pratik ve hemen ulaşılır çözümün dışında geliştirilmesi gereken kısımlar için yazmış olalım.
Sistemin kalkış ve çalışma haline gelmesiyle, devamlı çalışırken sadece ihtiyaç duyduğu sürtünme vb kayıpların karşılanması arasında bariz bir fark bulunur. Çalışma denge haline yavaş bir geliş hem beşiğin sallanması işlemini daha olması gerektiği gibi hem de motorun ilk kalkış ve devamlı çalışma arasındaki güç farkını azaltarak sistemi daha portatif ve gelişmiş yapabilir.
Direk bağlı sistemlerin ele alınabilir birçok eksiği olur. Farklı olarak sallanması istenilen kısma bağlı (ters asılmış çekiç biçimli) salınımı kontrol edilen ucu ağırlıklı bir sarkacın sallanması esnasında oluşan eylemsizlik ile beşik harekete geçirilebilir.(Lunaparklarda bu tip bir eğlence aracı vardı) İtme ve momentum başlığı altındaki hesaplamalar kabaca; sarkaç bir tarafa doğru motor tarafından hareket ettirilirken sarkacı hareket ettiren (motor) teçhizatın bağlı olduğu kısım da ters bir etkiye maruz kalır ve bu kısmın beşik olması ile ters bir hareket sağlanmış olur. Sarkacın hareketi basit elektronik uygulama(zamanlama, temel ölçüm,ölçümsüz...) ile ve ya kombine uygulama(g sensörü, motor elektriksel ölçümler,...) ile beşik pozisyonuna göre uyarlanması sonucu önce yavaş sarkaç hareketi ile başlayan sallanma, sarkacın uygun hareket devamlılığında istenilen seviyeye getirilebilir. Tabi sarkacın ve beşiğin hareketlerinin senkronizasyonu gelişmiş bir uygulama için çok önemlidir. Direk sert bir başlayışa göre, büyüklerimizin uygulamalarından aklımızda kalan yumuşak bir başlangıç daha tercih edilir olsa gerek...
Direk bağlı bir sistem olarak dişli ile elektrik motorunun direk bağlanması elektrik motorunun yine beşik pozisyonu ile senkron; uygun pozisyonlarda uygun tarafa enerjilenmesi ile yumuşak bir kalkış ile başlayıp denge halinde seyreden bir sistem kurulabilir.
Bu bahsedilenlerin diğer bir üstünlüğü anlık hız değişimleri sisteme direk etkimez, hareket yolunun uzaması gibi vesilelerle absorbe edilmiş olur.
Tabi eski kurmalı duvar saatlerindeki gibi sarkacın her pozisyon almasında kurma kısmından alınan enerji ile diğer pozisyona hareket ettiği mekanizmanın geliştirilmesi kurmalı ve değişik bir düşünce olabilir ama ses sorunu için yine elektriğe muhtaç kalabilir. Dişli ile direk bağlı elektrik motorunun hareket esnasında diğer taraf için mekanik ters dönmesi de yine ses sorunu ile muhattap olur ama aslında ses sorununun aşılmaması için bir sebep yok.
Benzer olarak beşik kısmına eklenebilen bir mıknatısın senkron indüklenmesi de gereken hareketi sağlayabilir ama bebek sağlığı açısından incelenmelidir.
Bahsedilen sarkaç beşiğin V kısmında tamamen kapalı olarak ve dişlili motor da yine tamamen kapalı olarak uygulanabilir.
Diğer taraftan beşiğin sallanması yavaş da başlasa direk hızlanma meyilliliğinde değil, duyarlılık sağlanmış olan sesin durumuna göre artmayıp belirli bir seviyede devam edebilir ve ya azalabilir.
Mekanizmaların engin dünyasında ve mantık uygulamalarında imkanların/çözümlerin çok olduğunu hatırlatır;
Başarılar dileriz...
 
Son düzenleme:
her sitede besik sallama mekanizması konusu var bu konuyu çözdük gözünüz aydın..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,238
Mesajlar
916,084
Kullanıcılar
450,047
Son üye
alperenyildiz5252@hotmail

Yeni konular

Geri
Üst