basınç kalibrasyonu

mylifese

Üye
Katılım
10 Ocak 2007
Mesajlar
310
Puanları
1
Konum
İstanbul
Basınç kalibrasyonu nasıl yapılır? Çalıştığım sahada 0-2,4 bar range aralığına sahip(4-20 mA) bir transmitter var.Bu transmitter 0 barda -0,2649 bar gösteriyor. Hart calibrator ile nasıl zero - span ayarı yapabilirim. transmiter sensör sağlam.basınç uyguladığımda gerçek değerlere yakın değer gösteriyor. Yani sensör hatasını transmiterde nasıl düzeltebilirim.
 
Hassas bir ölçüm istiyorsan transmitteri proses üzerinde değil ateylede kalibre etmelisin
Basınç transmitterini hassas bir manometre (0-2,5 bar) ile hava basıncı uygulayarak kalibre edebilirsin. Bunun için sana lazım olanlar ,
1-basınçlı hava (Genelde işletmelerde 6 bar'lık servis hava basıncı vardır)
2-basınç regülatörü
3-Hassas manometre (transmitter span değeri 2,4 bar olduğuna göre 0-2,5 bar)
4-Hava basıncını transmittere uygulayabileceğimiz uygun bir bağlantı adaptörü.
Uygulayacağın işlemler şöyle olmalıdır.
-transmitteri bir yere sabitle ve uygun adaptörü bağla
-Servis havasını, basınç regülatörü girişine bağla
-Regülatör çıkışını T bağlantısı ile manometreye ve transmittere bağla.
-Transmittere besleme gerilimi ver ve hart comm. bağla
-hava basıncı 0 iken transmitter üzerinden zero ayarını 4mA'e getir.
-hava basıncını span değeri olarak kabul edilen 2,4 bar'a ayarla ve yine transmitter üzerindeki span ayarından çıkışı 20mA'e getir.
-hava basıncını tekrar 0 getir ve 4mA 'i kontrol et düzeltme gerekiyorsa zero ayarından yap.
-Eğer zero ayarını değişirsen span ayarını mutlaka bir daha kontrol et.Yada span ayarını değiştirirsen zero ayarını mutlaka kontrol et.
-Zero ve span ayarları tamam ise basıncı %50 değer olan 1,2 bar'a getir ve transmitter çıkışının 12mA olduğunu gör.
Bu yöntemin dışında daha çok fark basınç transmitterlerinde kullanılan bir başka yöntem de su sütünu ile yapılan kalibrasyondur.
kolay gelsin..
 
CİHAZININ SMART TİP OLDUGUNU BİLİYORSAN VEYA ZERO-SPAN AYAR POTANSIYOMETRELERİ YOK İSE

öncelikle cihazını prosesten sökerek atölyene getir.24vdc besleme kaynagının (+) veya (-) kolona 250 ohm seri direnç bagla

besleme enerjisini ver ve configratörünle transmıter arasında haberleşmeyi sağla,

zero ayarı için:
** öncelikle transmıterının (+) ve (-) kollarının ATMOSFERE AÇIK OLDUGUNDAN EMİNOL,haberleşme kurmuş oldugun configratörün menülerinden Diag.service/calibration/sensörtrim/zerotrim kısmına gir ve sana manuel moda geçtiğini belirten uyarıdan sonra zero trimi okey'lemeni isteyecektir.okey yaptıktan sonra zero ayarın bitmiş olacaktır.
**kullanmış oldugun transmıter smart oldugu için span ayarı yapmana zaten ihtiyaç olmayacaktır,ama span ayarınıda kontrol etmek istersen,

span ayarı için:

**transmıterının (+) kolunun oldugu yerden bir fiting yardımıyla istediğin 2.4 BAR basınç değerini uygula(ama bunun için hasaslıgından kesinlikle emin oldugun pnomatik kalibrasyon cihazı kullan)
**konfigratörünün process variables menüsündende uyguladıgın basınç değerini anında görebilirsin.
 
zero ve span ayarları ne demektir. zero 4mA ayarı varsayarsak span ne oluyor. hart ile transmittere nasıl bağlanırım dikkat etmem gereken şeyler nelerdir. yardımcı olursanız çok sevinirim. konuya yabancı olmak zor çözmek zaman alıyor :(
 
Arkadaşım senin sorununla bende karşılaşmıştım. Ama benimki cehaletten kaynaklandı. 4-20 mA lik cihazı 0-20 mA girişe bağlamışım. Problemi çözmek için epey uğraşmıştım. Tabi çözemedim gidip 0-20mA cihaz aldım. Sen yazınca acaba çözüm varmıydı diye birşey takıldı aklıma. Yazılanları dikkatle takip edeceğim. Umarım ikimizde problemimize çözüm buluruz.

Kolay gelsin..............
 

Forum istatistikleri

Konular
128,355
Mesajlar
916,970
Kullanıcılar
450,216
Son üye
omerfaruk58

Yeni konular

Geri
Üst