Bakır ve Alüminyum

darkonset

Üye
Katılım
11 Nis 2015
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
40
İyi günler...
Benim merak ettiğim bir kaç husus var, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Elektrik kablolarında bulunan bakır saf mı yoksa bir metal alaşımından mı oluşuyor ? Bildiğiniz gibi bakırdan sonra artık alüminyum da kablo yapımında kullanılıyor ve maliyeti bakıra göre oldukça düşük. Bakırın alüminyumdan çok daha iletken olmasının, elektrik kablolarında kullanımında alüminyum kabloya göre daha verimli ve performanslı olmasını sağlamaz mı, performansında önemli bir fark yaratmıyorsa alüminyum bobin tellerinde de kullanılabilir mi ve kullanılıyor mu ?
Teşekkürler...
 
50 sene önce sadece bakır ileken kulanılırdı sonra alüminyum iletkenler üretildi ve her alanda kulanılmaya başlandı. havai hatlarda çok randımanlı olarak kullanılmaktadır.
İç tesisatta ve trafo , bobin gibi yerlerde kulanımı yaygınlaşmadı. şu andada pek kullanımayor.
bence alüminyum iletkenin kullanılmama sebebi yapısal özeliğindendir.
Çekilmeye ve gerilmeye gelmez bağlantı yerlerinde kesin olarak kılemens veya pabuç kulanılması şart.
diğer metallere bağlantıda özel elaman kullanılması gerekir. ve çabuk oksitlenmesi ve en önemlisi kırılgan olması iki ,üç defa bukdüğünde kırılması gibi sebeplerden dolayı kulanıması tercih edilmiyor.
 
50 sene önce sadece bakır ileken kulanılırdı sonra alüminyum iletkenler üretildi ve her alanda kulanılmaya başlandı. havai hatlarda çok randımanlı olarak kullanılmaktadır.
İç tesisatta ve trafo , bobin gibi yerlerde kulanımı yaygınlaşmadı. şu andada pek kullanımayor.
bence alüminyum iletkenin kullanılmama sebebi yapısal özeliğindendir.
Çekilmeye ve gerilmeye gelmez bağlantı yerlerinde kesin olarak kılemens veya pabuç kulanılması şart.
diğer metallere bağlantıda özel elaman kullanılması gerekir. ve çabuk oksitlenmesi ve en önemlisi kırılgan olması iki ,üç defa bukdüğünde kırılması gibi sebeplerden dolayı kulanıması tercih edilmiyor.
Yanıtınız için teşekkürler...
 
Bakırdan daha iletken değil bilginiz yanlış, ayrıca aynı akım taşımada alüminyum tel daha fazla ısınmakta ve kopmadan erime ihtimali var, vidyoda karşılaştırma yapılmış izleyin.
 
Merhaba.
Alüminyumun elektrik direnci; 26,50 nΩ·m (20°C)'dedir, bakırın 16,78 nΩ·m (20°C'de)dir, gümüşün 15,87 nΩ·m (20°C)'dir, altının 22,14 nΩ·m (20°C)'dir platinin 105 nΩ·m (20°C)'dir.

Alüminyumun ısı iletkenliği 237 W/(m·K); bakırın 401 W/(m·K); gümüşün 429 W/(m·K); altının 318 W/(m·K); platinin 71,6 W/(m·K) dir. (Vikipedi'dan alınmıştır)

Birim metal başına yukarıda ismi periyodik tabloda yazılı bu metallerin bir karşılaştırılması yapılırsa eğer, her metalin kendine özgü elektrik bir öz direnci ve ısı iletkenliği birbirinden az çok farklılık göstermektedir. Isı iletimi veya elektrik iletkenliği söz konusu olduğunda bu madenlerden yapılan metallerin birim fiyatı, kimyasal ve fiziksel dayanımı, sertliği (Bükülebilir ve işlenebilirliği,vb.) bazı olumlu özellikleri öncelikle göz önüne alınarak bu metaller çeşitli uygulamalarda kullanılırlar. Bakırın elektrik iletkenliği gümüşten hemen sonra gelmektedir, ancak gümüş süs eşyası ve ziynet eşyası olmaya bu nedenle de (Altın da keza ayni şekilde) daha uygun olup, enerj kablosu olamayacak kadar da pahalıdır, bu nedenle sanayide elektrik elektronik sanayisindeki kablolarda genellikle bakır kullanılır. Platin de "platin kontakları" şeklinde çok cüzi (Kısmi) olarak (çok pahalı olduğundan) oksitlenmemesi (Kolay kolay oksit, meme yapmaması istenen kritik yerlerde, platin kontaklı araçların ateşleme sistemlerinde örneğin) çok kritik kontaklarda, bakırdan sonra ince bir kaplama olarak veya ziynet eşyası yapımında da ayrıca kullanılır.

Alüminyum elektrik iletkenliği yönünden değil, bakır ve gümüşe göre daha ucuzluğu, hafifliği nedenleriyle elektrik kabloları yapımında, bobin teli olarak da tercih edilebilir, 2. bir tercih nedeni olarak. (Yıllar önce merak edip içini açtığım bisiklet dinamosundaki 6 volt ac sarımlar alüminyum bobin telliydi örneğin.) Asenkron motorlarının rotor kısmı alüminyum yerine komple bakırdan olsaydı (Sincap kafesi) hem ağırlık, hem de maliyetten bir taviz vermiş de olurduk, indüksiyon akımlarının rotrun içinde dolaşıp bu rotoru kayma yaparak döndürmesi olayında. Bir de dünya üzerindeki rezervlerindeki mevcudiyeti ve saf metale kolay yolla ayrıştırılması da maliyetinde ve kullanım çokluğunda büyük ayrıca önem taşır.

Elektrik iletiminde kullanılan elektrolitik bakırların % 99.99 saflıkta olması gereklidir. Ancak bu şartla enerji iletim veya iç tesisat, vb. kablosu olarak kullanılabilirler. Daha düşük saflıkta olup (% 97-98 'lik blister bakırındaki gibi) içinde yabancı metaller % 99.99' dan fazla bulunursa elektrik iletimindeki iç kayıplar fazlalaşır. Ama siz semaver veya tencere yapımında, içini kalaylayıp ısıtma amaçlı kullanacaksanız eğer, elektrolitik bakır gibi % 99.99 saflıkta olmasını değil, elektrik iletimini çok iyi ve homojen olarak da yapabilmesini ön plana almış olursunuz (İlk kullanım amacı olarak), örneğin elektrik iletiminde bakır yerine alüminyum enerji kabloları kullanılmasında elektrik öz dirençlerindeki bu bariz farkı göz önüne alarak, ayni amper (Akım şiddetini) taşıyabilmek için alüminyum kabloların daha kalın yapılması zorunludur. Bu nedenle de bakır ve alüminyum kablolar ayni kesitte yapılamazlar, kendi elektrik özellikleri (Özgül iç dirençlerinin) farkları nedeniyle. Ancak firmalar maliyetini, kullanım şartlarını ve bu daha fazla kesitli zorunlu kullanımı kabullenerek (Bisiklet dinamosundaki bobin teli uygulamasındaki gibi) alüminyum enerji kabloları veya bobin telleri, vb. elektrik ve elektronik sanayisinin çok değişik yerlerinde kullanılıp uygulanabilir .

Oksitlenmeye dayanımı nedeniyle mikro işlemci pin ayakları altın alaşımlı veya kaplamalıdır, entegrelerin içindeki köprülerde altın teller sıkça kullanılır örneğin. Elektronik eşyaların hurdalarından geri dönüşümle sonradan bu altın ayrıştırılır, bu da ayrı bir teknik ayrıştırma dalı veya geri dönüşüm sanayisidir örneğin. Bakır veya alüminyumun iletimde kablo olarak kullanılıp kullanılmayacağı bir tercihtir ve bu tercihte her iki metalin pek çok özelliği bu tercihte (ilk başta da maliyet) sürekli göz önünde bulundurularak bu yapılır.

Ancak günümüzdeki kablolarda veya bobin tellerinde alüminyum kullanımı oldukça da azdır veya çok yaygın değildir diyebiliriz. Yaygın olmamasındaki belli başlı sebeplerden en önemlisini, sn.ahnur alüminyumun bağlantılarındaki bazı mahsurları çok iyi açıklamıştır, örneğin. Kolay gelsin. Saygılarımla.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Bakır
https://tr.wikipedia.org/wiki/Alüminyum
https://tr.wikipedia.org/wiki/Platin
https://tr.wikipedia.org/wiki/Gümüş
https://tr.wikipedia.org/wiki/Altın
 
Son düzenleme:
Sayın by lent ve sayın binbaşı, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar diliyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,222
Mesajlar
915,912
Kullanıcılar
450,008
Son üye
velicetin06

Yeni konular

Geri
Üst